151127.jpg

Artiklar

”Albin Nova – en perfekt båt”

Det är inte utan att jag känner en viss reservation när jag träffar Johan Philipson och Bosse Liljegren på bryggan inte långt från Märsta. Deras båda Novor ligger förtöjda i Mälarens vatten och det känns inte självklart att det ska bli smidig segling med bara två man på två 33-fots segelbåtar.

Text: Redaktionen • 2008-08-14 Uppdaterad 2021-06-10

Men en kort stund senare dansar de båda båtarna framför min kamera och det känns nästan som om det var två jollar jag ser från kobben jag står uppflugen på. De båda männen hanterar sina båtar med fullständigt oberörd precision på den för dagen djupblå och glittrande fjärden.

Det som demonstreras är ett av de främsta argumenten för Novan. Trots att den är en fullvuxen båt är den otroligt smidig att segla.

– Den är lätt att manövrera, både i hamnar och under segel. Jag hanterar den nästan alltid ensam när jag cruisingseglar, säger Bosse Liljegren.

Just det lätthanterliga är något de båda Nova-vännerna återkommer till flera gånger under vårt samtal. Båten har det utrymme som krävs för att segla med familjen samtidigt som den lämpar sig väl för spontana soloturer. De båtar de ägt tidigare i livet återkommer ofta som jämförelseobjekt, men tonar då aldrig fram i någon vidare positiv dager.

Johan Philipson har en jollebakgrund i sin späda barndom, men den förra båten var en Becker 27:a. Att gå från masthead till 7/8-delsrigg är ett riktigt lyft, menar han. Riggen med den självslående focken visar på ytterligare en av de punkter som gör att folk fastnar för Novan. Den seglar med fock i alla väder och gör det med bravur. Slut med att domptera en stor svepande genua i trånga skärgårdar. – Har man väl bytt till faktionsrigg så är man fast. Det blir både roligare och enklare, säger Johan Philipson.

Novan har rykte om sig att vara något begynnelsevek, men med över en tredjedel av totalvikten i järnkölen är den ändå styv när det väl räknas. Första revet i storen tar man lämpligen på kryssen vid mellan åtta och tio meter per sekund. Akterstaget kröker masten och gör att storen spiller vind ytterligare. På undanvind finns det sällan anledning att minska segelytan.

Av: Philip Pereira dos Reis

Faktaruta

ALBIN NOVA 33

Konstruktör: Peter Norlin Designad: 1980. Första båt levererad 1981 Varv: Albin Båtar AB, Visby 1988-91: Biancavarvet, Danmark Antal tillverkade: 500 Längd: 9,87 meter Längd i vattenlinjen: 8,00 meter Bredd: 3,15 meter Djupgående: 1,69 meter Deplacement: 4 400 kg Kölvikt: 1 750 kg Storsegel: 26 kvm Fock I: 21 kvm Fock II, självslående: 16 kvm Genua: 30 kvm Spinnaker: 64 kvm Lystal: 1,15 Motor: Yanmar, först 15, sedan 18 hk. Rak axel


Text: Redaktionen • 2008-08-14
ArtiklarpraktisktbatagandeBåtklassiker
Rulla till toppen