Det ser galet ut och bärplanen ger också galet bra effekt. Det pratas om att båtarna nu är 10-20 procent snabbare än tidigare. Foto: Hugo Boss

Artiklar

TV: Bärplanen överlägsna i Vendée Globe – så funkar de

Bärplan har revolutionerat kappseglingen de senaste åren. Nu har den nya tekniken skördat ytterligare en stor framgång, då vinnaren i årets Vendée Globe seglade en bärplansbåt. Här får du förklaringen till hur den nya tekniken fungerar.

Text: Jens Augustinsson • 2017-01-13 Uppdaterad 2021-06-09

De nya båtarna med bärplan har visat sig överlägsna i Vendée Globe och de flesta bärplansbåtarna som är kvar i tävlingen är tusentals nautiska mil före de övriga.

Men vad är egentligen hemligheten med denna nya turbofunktion på båtarna? I en av filmerna nedan så får du stifta lite närmare bekantskap med bärplanen på britten Alex Thomsons båt. I den andra går man in lite mer på djupet kring bärplanstekniken i en väldigt intressant så-funkar-det-film från CNN.

Så passa på att lära dig lite mer om svärden som ger båtarna prestanda som vi aldrig skådat tidigare. Och missa för allt i världen inte att följa Vendée Globe. Du följer slutspurten på tävlingens sajt

Här störtar ensamseglarna i Vendée Globe genom södra oceanen – kolla in unika tv-bilderna

TV: Så ser det ut när en kölbåt flyger

Reportage: Följ med på magisk segling till Antarktis


Text: Jens Augustinsson • 2017-01-13
ArtiklarLivetOmbordbärplanfoilingKappseglingVendée Globe
Scroll to Top