w batmat flera av de basta matlagningstipsen laxgryta ingang

Middagen är serverad. Foto: besättningen på Marlin

Artiklar

Båtmat: fler av de bästa matlagningstipsen

God mat gör livet ombord mera njutbart, men det kan vara en utmaning att få till det i båtens pentry. En långseglare ger här sina bästa tips.

Text: Fredrik Olsson • 2025-07-11 Uppdaterad 2025-06-18

När hon och maken Janne kastade loss för en Atlantsegling började Anki Palerby Hjelmqwist lägga ut texter, bilder och recept om båtliv i sociala medier. Hon fick uppmaningar om att göra en bok av innehållet och nu har hon samlat dem och mycket mer i Ruffhäxans bästa mattips.

Som Anki säger finns det ingen anledning till att tumma på matlagningens kvalitet bara för att man befinner sig på den båt. Tvärtom, ofta är man ledig och kan lägga mycket tid på maten.

– Sedan vi gav oss ut på långseglingen har min matlagning tagits till nästa nivå. Jag har alltid gillat att experimentera, och nu har jag ju massor av tid och kan göra det mycket mer, säger Anki.

Boken innehåller tips och recept från Anki själv, men också från besättningar som paret stött på runt om i Europa. Här bjuder vi på en smaskig trerätters meny, en god sås med flera användningsområden och ett antal tips på hur du lyckas med din matlagning i båten. De olika båtnamnen får representera de respektive besättningarnas recept.

Grodan: sparrispaj

Närbild på en sparrispaj.
Sparrispaj. Foto: Anki Palerby Hjelmqwist

4 portioner

  • 1 ark smördeg, rektangulär
  • 1 dl färskost, valfri med mycket smak
  • 2 buntar sparris, grön
  • 1 dl parmesanost
  • 0,5 citron, skal + juice
  • 1 ägg
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2,5 dl grekisk yoghurt
  • 1 msk dragon
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt
  • olivolja

Så här gör du:

Sätt på ugnen på 200°. Blanda färskost med ägg, salt, juice och det finrivna skalet från citronen, hälften av parmesanosten (finriven), vitlök och dragon.
Rör eller vispa ner yoghurten.
Rulla ut degen i en smord form.
Fördela ostkrämen över degen.
Ta bort den nedre torra delen av sparrisen, bryt där den ”vill” gå av. Fördela dem skavfötters tvärsöver hela formen, ovanpå oströran. Pensla olivolja på
sparrisen och sprid sedan över den resterande hyvlade parmesanosten, samt lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
Grädda i ugnen i cirka 15 minuter. Sparrisen ska fortfarande ha rejält tuggmotstånd och smördegen ska vara gyllenbrun.
Droppa lite olivolja över. Skär upp i lagom portionsbitar.
Servera och njut!

Marlin: Laxgryta (allt i ett)

4 portioner

  • 600 gram laxfilé
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 3 msk röd currypasta
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 gram soltorkade tomater
  • 1 rödlök
  • 1 bukett färsk broccoli
  • 250 gram färsk tortellini
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk röd curry, torkad krydda
  • 1 lime
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Så här gör du:

Dela fisken i lagom stora bitar. Salta och peppra och stek den i grytan, så att den får en fin stekyta. Ta ur fisken ur grytan och lägg den åt sidan ett tag.
Skär löken i bitar samt vitlök i något mindre. Stek dem i grytan under några minuter. Hacka upp resterande grönsaker och stek dem ytterligare några minuter.
Rör ner currypastan i grönsakerna och häll på kokosmjölken. Krydda efter tycke och smak och låt grytan puttra under cirka tio minuter.
Lägg i fisken och den färska tortellinin. Låt koka ytterligare i tre–fyra minuter.
Pressa i lime innan servering.

HMS Gladan: Knäckig äppelpaj

w batmat de basta matlagningstipsen hemlig appelpaj
Denna smarriga äppelpaj har tidigare varit en försvarshemlighet. Bild ur Ruffhäxans bästa mattips.
  • 50 gram smör
  • 2 dl råsocker (samma sak som rörsocker)
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 dl grädde
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk flingsalt
  • 600 gram äpplen, i skivor eller klyftor
  • Glass, vaniljsås eller grädde

Så här gör du:

Smält smöret i en kastrull tillsammans med sockret, sirapen och grädden. Ta av kastrullen från värmen och blanda ner havregryn, vetemjöl och flingsalt.
Lägg äppelskivorna i en smord form och täck med smeten.
Grädda i mitten av ugnen i 200° i cirka 30 minuter, tills pajen är gyllenbrun. Servera med vaniljglass, vaniljsås eller grädde!

Snabb vaniljsås

  • 0,5 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljsocker)
  • 1 ägg
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl vispgrädde

Så här gör du:

Gör en skåra längs med vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda dem med ägg och socker och vispa poröst.
Vispa grädden separat och blanda den sedan ordentligt med äggsmeten. Låt såsen stå kallt en stund innan servering.
Har du frys ombord kan du frysa ner eventuellt överbliven sås till glass!

Mayols supergoda sås

4 portioner

  • 8 msk japansk soja
  • 8 msk rapsolja
  • 4 tsk socker
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 krm sambal oelek
  • lite lime eller citronsaft

Så här gör du:

Pressa vitlöken och mixa alla ingredienser med en stavmixer, eller skaka dem i en petflaska. Klart!

Redskap som är bra att ha i båten

  • » Ett durkslag som kan hängas över slasken.
  • » Gummidukar för kök är perfekta för att inte mat och dryck ska halka omkring.
  • » Använd hängare till muggar och glas i sittbrunnen.
  • » Lägg en pizzasten i botten av ugnen för jämnare värme.
  • » Det går att tillverka is ombord även om du saknar frys! Använd istärningspåsar som du lutar mot kylelementet med hjälp av andra kylvaror.

Installationer m.m.

  • » Installera en elektrisk brytare för gasolen samt gaslarm.
  • » Frosta av kylen rekordsnabbt med hjälp av en hårtork, och gör det regelbundet.
  • » Plåtsko kanterna av träet runt spisen för att minska brandrisken.
  • » ”Lavinnät” i tallriksskåpen så att de inte ramlar ut när båten lutar.
  • » Ha frukten hängande i nät (t ex Ikeanätkassar), för bästa hållbarhet och för att optimera båtens förvaringsutrymmen.

Läs mer:


Text: Fredrik Olsson • 2025-07-11

Rulla till toppen