Vi ger dig tipsen på hur du lyckas med matlagningen ombord. Foto: Anki Palerby Hjelmqwist
Båtmat: de bästa matlagningstipsen del 1
Älskar du att vara på sjön och att äta gott, men har svårt att få till de där riktiga kulinariska fullträffarna ombord? Här är tipsen som hjälper dig att lyckas.
God mat sätter guldkant på båtlivet, men det kan vara en utmaning att laga mat ombord. Planering är förstås a och o – så att man inte upptäcker att den viktigaste ingrediensen saknas strax efter att man ankrat på svaj i en naturhamn – men det finns mycket annat att tänka på för att göra livet ombord ännu mer njutbart.
Anki Palerby Hjelmqwist långseglar sedan 2021 med maken Janne ombord på Lazy med smeknamn Grodan, en Dufour 385 GL från 2005. Anki har varit intresserad av matlagning sedan barnsben och älskar att äta gott. Som hon ser det finns det ingen anledning att tumma på kvaliteten på matlagningen bara för att man befinner sig på en båt.

Ganska snart efter avfärden för fyra år sedan började Anki göra dagliga uppdateringar i sociala medier med beskrivningar av hur hon lagade god mat på Grodan, ackompanjerat av massor av bilder. Hon fick direkt gensvar från sina följare och intresset höll i sig.
– Flera kommenterade och frågade ”När kommer boken?” och då tänkte jag ”Ja, varför inte?”, säger Anki.

Sagt och gjort, Anki började skriva och nyligen utkom hennes Ruffhäxans bästa mattips, som innehåller tips och recept från henne själv, men också från besättningar som paret stött på runt om i Europa. Här bjuder vi på en första meny ur boken. De olika båtnamnen talar om vilken besättnings recept det är.
Capella: sill med brynt smör

Ingredienser per portion
1 kokt potatis
5–6 bitar matjessill
1 ägg, hårdkokt
salladslök
kapris
brynt smör
Så här gör du:
Koka potatis, skiva och lägg den på en tallrik.
Hårdkoka ägg, skiva och lägg ovanpå potatisen.
Fördela 5–6 bitar matjessill ovanpå potatis och ägg. Strö över hackad salladslök och kapris efter smak.
Bryn en rejäl klick smör i en kastrull. Rör tills det smält och blivit brynt.
Smöret ska lukta knäckigt när det är klart.
Servera gärna med en kall öl.
Panta Rhei: svamprisotto

4 portioner
500 gram risottoris
1 lök, gul
1–2 vitlöksklyftor
2 dl vin, vitt (eller så mycket som finns kvar efter gårdagens middag)
1 liter buljong
1 rejäl näve torkad svamp, exempelvis kantareller
en redig bit parmesan, riven (eller annan hårdost)
smör att steka i
tomater
vin till kocken!
Så här gör du:
Lägg svampen i blöt i god tid, minst en timme innan. Krama ur svampen och smörstek den lite snabbt för att få ur vätska och få lite stuns i den, lägg den sedan åt sidan. Koka upp buljongen, ställ även den åt sidan.
Hacka lök och vitlök och stek dem mjuka i en stor kastrull utan att de tar färg. Häll på riset, rör runt och stek någon minut till. Häll på vinet och låt koka in. Pytsa på buljong i små mängder (cirka två deciliter i taget) under omrörning på medelvärme, låt koka in nästan helt innan du tillsätter mer.
Smaka av, riset ska fortfarande ha tuggmotstånd när det är dags att tillsätta riven parmesan och den stekta svampen. Späd med vatten om riset är okokt när buljongen är slut. Rör om och låt den sista vätskan dunsta under omrörning. Här bestämmer man själv om man vill ha lite såsigare risotto eller en fastare rätt.
Salta, peppra och smaksätt efter tycke, smak och tillgång. Använd gärna blötläggningsvattnet från svampen. Ett par buljongtärningar, någon torkad ört (exempelvis timjan) och lite hetta (som cayennepeppar) är en bra grund.
- » Installera en elektrisk brytare för gasolen samt gaslarm.
- » Frosta av kylen rekordsnabbt med hjälp av en hårtork, och gör det regelbundet.
- » Plåtsko kanterna av träet runt spisen för att minska brandrisken.
- » ”Lavinnät” i tallriksskåpen så att de inte ramlar ut när båten lutar.
- » Ha frukten hängande i nät (t ex Ikeanätkassar), för bästa hållbarhet och för att optimera båtens förvaringsutrymmen.
Grodan: stökig dessert

Ingredienser per portion
- 4 digestivekex
- 1 dl yoghurt, grekisk
- 1 dl yoghurt, naturell
- 2 msk dulce de leche (kolasås)
- 0,5 banan (eller färska bär av valfri sort)
Så här gör du:
Lägg digestivekexen i en påse och krossa dem med hjälp av handen på utsidan av påsen. Bra om krosset blir i lite olika storlekar. Lägg hälften av krosset på botten av en skål.
Blanda de båda yoghurtsorterna, ha sedan i en matsked dulce de leche i yoghurten och rör om.
Skär bananen i mindre bitar och ha i hälften av bananbitarna (eller de färska bären) över digestivekrosset.
Fortsätt med hälften av yoghurten.
Börja om med ett nytt lager digestivekex, bananbitar, dulce de leche, yoghurt. Avsluta med dulce de leche överst.
Alternativt blanda all mängd yoghurt och dulce de leche direkt och avsluta med en jordgubbe eller andra färska bär. Den här desserten fungerar utmärkt utan bananerna också, och vill du ha den glutenfri så byt ut digestivekexen mot glutenfria mariekex.
Dulce de leche
400 gram sötad kondenserad mjölk
Så här gör du:
Görs enkelt genom att låta en burk (400 gram) sötad kondenserad mjölk koka i två timmar. Burken ska hela tiden vara täckt av det kokande vattnet, så vattnet behöver fyllas på ibland.
Låt burken svalna innan den öppnas. Häll över såsen i en skål och rör den slät.
Bra att ha i båten
- » Buljong
- » Torkad svamp
- » Torr pasta, ris och couscous
- » Konserver och vakuumförpackade grönsaker och fisk
- » UHT-mjölk och grädde
- » Parmesanost
- » Riktigt smör (behöver inte ligga kallt)
- » Ägg (förvaras under durken)
- » Rökt kött, lång hållbarhet och gott i olika sammanhang och rätter
Den här artikeln ingår som en del av ett tema om matlagning i nr 5/6 av Praktiskt Båtägande. Nästa vecka följer en ny smaskig meny, en fantastisk sås som går att ha till mycket och en lista på husgeråd (båtgeråd?) och tillbehör som är bra att ha i båten.
Läs mer om båtmat:
Text: Fredrik Olsson • 2025-07-04






