En grillad fisk som du drar upp själv ur det salta havet på Västkusten, tycker Joakim Hermansson. Foto: Unsplash

Artiklar

Färskfångad makrill och Bullens pilsnerkorv – det äter vi på båten

Mat är halva nöjet till sjöss! Vi har frågat några medarbetare vad de helst äter när de är ute med båten under säsongen.

Text: Elinor Karlin • 2023-06-14 Uppdaterad 2023-06-14

PB:s testredaktör Joakim Hermansson – drar upp lunchen bakom båten

LISTA: 30 maträtter att laga på båten i sommar

Vad äter du till lunch ombord?

– Bästa båtlunchen är makrillen som dras upp när man glider fram i laber bris och sekunder senare landar tillsammans med lite smör och dill i stekpannan. Serveras gärna med ångande färskpotatis, skirat smör och en iskall pilsner.

Det låter smaskigt! Vad blir det till middag då?

– Efter en såpass stadig lunch räcker det fint att till middag halstra blåmusslor som läggs på en bädd av krispig isbergssallad, nyskördade småtomater och ett par skivade potatisar som blev över efter lunchen. Färsk bladspenat, lite finhackad vitlök och ett stänk olivolja förhöjer det hela ytterligare. Och så en kyld chardonnay i glaset förstås.

Joakim Hermansson.

Skribenten Nils Ahlén – nostalgimat från 80-talet

Vad tar ni alltid med er ombord?

– På hemväg från Öland under spinnaker en kväll läste vi nån gång -85 att det var gott med tärnad tomat i bearnaisen, det kör vi fortfarande som båtmat till en kotlett med färskpotatis.

Det låter gott! Vad kör ni för snabbmat då?

– Den där regniga dagen på kryss när allt lutar och gungar är dom här byttorna man bara fyller varmt vatten i riktigt goda. Långt ute i skärgården efter en dags tuff segling är det ju få saker som slår Bullens pilsnerkorv.

Och om ni vill lyxa till det på kvällen?

– Eftersom vi bara är två ombord blir det inte så ofta grillen kommer fram, men gärna en helstekt köttbit i ugnen och som förrätt rårakor med gräddfil, lök och löjrom.

Nils Ahlén.

Text: Elinor Karlin • 2023-06-14
ArtiklarBåtmatSemester
Scroll to Top