Kokt färskpotatis förhöjer menyn under sommaren. Foto: Jessika Ericsson, Elinor Karlin
Artiklar
Båtmat: 30 maträtter att laga på båten
Halva nöjet med att vara ute med båten är att äta gott. Vi har satt ihop en gedigen lista på maträtter som lämpar sig för matlagning ombord!
LÄS MER: Färskfångad makrill och Bullens pilsnerkorv – så äter PB:s skribenter
Snabbmat
- Fil, musli och russin. Lägger musli i botten, sen fil. Då blåser inte muslin bort.
- Köttbullemackor.
- Potatisbullar eller blodpudding (Gör i stekpanna – glöm inte bacon. Servera med lingonsylt.)
- Pyttipanna (med inlagda rödbetor).
- Rostbiff + potatissallad (Servera i tunnbröd med tunna äppelskivor, rostad lök, skivad rödlök och rädisor, och du har en game changer för denna svenska klassiker.)
- Sill och potatis (Koka din färskpotatis och burka upp sillen. Servera med en klick gräddfil och hackad rödlök eller gräslök. Svårare än så behöver det inte bli.)
- Varma koppen.
- Snabbnudlar.
- Frystorkad friluftsmat på påse.
- Bullens pilsnerkorv med färskpotatis.
- Rågbröd (typ rallarhalva) med Keso, rökt lax, kapris och röd lök.
- Färsk tortilini, pesto, och luft torkad skinka., snabbt och lätt att laga till efter en lång dags segling.
- Lapskojs på pulvermos.
- Fontana Ravioli Bolognese på konservburk smakar mycket bättre än man kan tro.
- Falukorv/köttbullar och makaroner.
- Burkskinka, champinjonsås och färskpotatis.
Ambitiösa måltider
- Pasta carbonara (Stek fläsk eller guanciale och häll av fettet, blanda med grädde och riven ost och eventuellt ett ägg. Servera med pasta och smaksätt med svartpeppar.)
- Pasta puttanesca, med ingredienser som inte kräver kyl.
- Pasta med ädelostsås (Värm grädde och lägg ner bitar av ost. Låt smälta under omrörning. Hacka eventuellt valnötter.)
- Hamburgare (Att platta ut lite färs i en stekpanna med salt och peppar går nästan lika snabbt som att steka färdiga biffar, med en ostskiva och salladsblad. Toppa med lämpligt kladd och rostad lök.)
- Falafel (Färdig falafel steks långsamt i olivolja och servera med godtycklig sallad, tomat och lök, lägg i tortillabröd och häll över färdig vitlökssås.)
- Halloumi stroganoff (Stek halloumi, häll på tomatpuré, grädde och örtkryddor. Servera med ris eller pasta.)
- Quesadilla (Tortillabröd i botten med smaksatt färskost på ena halvan. Lägg i valfria pålägg, men en vanlig rökt skinkskiva och en paprikabit ger goda smakupplevelser. Strö på riven ost och vik ihop som en halvmåne. Stek i stekpanna på låg-medelvärme under lock, servera omslagen i hushållspapper till rorsman.)
- Köttfärs med smaksatt creme fraiche och pasta. Enkelt, snabbt och gott.
- Pastasallad är en favorit, särskilt varma dagar. Kan varieras i det oändliga.
- Fisk i paket. Valfri fisk läggs i folie tillśammans med förkokt potatis, grönsaker, kryddor och smör. Dill och citron kan smaksätta också. Kan både grillas, tillagas i vanlig ugn eller Omnia.
- Raggmunk och fläsk på stekhällen.
- Paella.
- Halstrade blåmusslor på salladsbädd med bladspenat, vitlök och färskpotatis.
- Falukorvswok med nudlar och sweet chilisås.
Text: Elinor Karlin • 2023-06-14




