Kokt färskpotatis förhöjer menyn under sommaren. Foto: Jessika Ericsson, Elinor Karlin

Artiklar

God båtmat: 30 maträtter att laga på båten i sommar

Halva nöjet med att vara ute med båten är att äta gott. Men till skillnad från hemma så är det ofta svårare att vara spontan eftersom maten måste inhandlas i förväg. Kämpar du med att planera en matsedel med god båtmat inför sommarens semesteräventyr? Vi har satt ihop en gedigen lista på maträtter!

Text: Elinor Karlin • 2023-06-14 Uppdaterad 2023-06-15

LÄS MER: Färskfångad makrill och Bullens pilsnerkorv – så äter PB:s skribenter

Snabbmat

  • Fil, musli och russin. Lägger musli i botten, sen fil. Då blåser inte muslin bort.
  • Köttbullemackor.
  • Potatisbullar ellerblodpudding (Kör i stekpanna – glöm inte bacon. Servera med lingonsylt.)
  • Pyttipanna (med inlagda rödbetor).
  • Rostbiff + potatissallad (Servera i tunnbröd med tunna äppelskivor, rostad lök, skivad rödlök och rädisor, och du har en game changer för denna svenska klassiker.)
  • Sill och potatis (Koka din färskpotatis och burka upp sillen. Servera med en klick gräddfil och hackad rödlök eller gräslök. Svårare än så behöver det inte bli.)
  • Varma koppen.
  • Snabbnudlar.
  • Frystorkad friluftsmat på påse.
  • Bullens pilsnerkorv med färskpotatis.
  • Rågbröd (typ rallarhalva) med Keso, rökt lax, kapris och röd lök.
  • Färsk tortilini, pesto, och luft torkad skinka., snabbt och lätt att laga till efter en lång dags segling.
  • Lapskojs på pulvermos.
  • Fontana Ravioli Bolognese på konservburk smakar mycket bättre än man kan tro.
  • Falukorv/köttbullar och makaroner.
  • Burkskinka, champinjonsås och färskpotatis.

Ambitiösa måltider

  • Pasta carbonara (Stek ditt fläsk och häll av fettet, blanda med grädde och riven ost och eventuellt ett ägg. Servera med pasta och smaksätt med svartpeppar.)
  • Pasta puttanesca, med ingredienser som inte kräver kyl.
  • Pasta med ädelostsås (Värm grädde och lägg ner bitar av ost. Låt smälta under omrörning. Hacka eventuellt valnötter.)
  • Hamburgare (Att platta ut lite färs i en stekpanna med salt och peppar går nästan lika snabbt som att steka färdiga biffar, med en ostskiva och salladsblad. Toppa med lämpligt kladd och rostad lök.)
  • Falafel (Färdig falafel steks långsamt i olivolja och servera med godtycklig sallad, tomat och lök, lägg i tortillabröd och häll över färdig vitlökssås.)
  • Halloumi stroganoff (Stek halloumi, häll på tomatpuré, grädde och örtkryddor. Servera med ris eller pasta.)
  • Quesadilla (Tortillabröd i botten med smaksatt färskost på ena halvan. Lägg i valfria pålägg, men en vanlig rökt skinkskiva och en paprikabit ger goda smakupplevelser. Strö på riven ost och vik ihop som en halvmåne. Stek i stekpanna på låg-medelvärme under lock, servera omslagen i hushållspapper till rorsman.)
  • Köttfärs med smaksatt creme fraiche och pasta. Enkelt, snabbt och gott.
  • Pastasallad är en favorit, särskilt varma dagar. Kan varieras i det oändliga.
  • Fisk i paket. Valfri fisk läggs i folie tillśammans med förkokt potatis, grönsaker, kryddor och smör. Dill och citron kan smaksätta också. Kan både grillas, tillagas i vanlig ugn eller Omnia.
  • Raggmunk och fläsk på stekhällen.
  • Paella.
  • Halstrade blåmusslor på salladsbädd med bladspenat, vitlök och färskpotatis.
  • Falukorvswok med nudlar och sweet chilisås.

Text: Elinor Karlin • 2023-06-14
ArtiklarBåtmatSemester
Rulla till toppen