Det såldes bra med båtar förra året trots en ganska grå, grinig sommar vädermässigt // Foto: Getty Images

Artiklar

Bra 2017 för båtbranschen

Siffrorna i paritet med förra året

Text: Martin Strömberg • 2018-02-05 Uppdaterad 2018-02-05

Båtmässan i Göteborg är i full gång och det är fullt i flera bemärkelser.

Hela mässans yta är fullbokad och det finns cirka 300 utställare och över 400 båtar på plats vid Korsvägen.

I ett pressmeddelande från Sweboat, Båtbranschens Riksförbund, målas också en ljusblå bild av tillståndet i det kommersiella Båtsverige upp.

Förra årets siffror är inte helt definitiva men det mesta pekar på att försäljningen varit helt okej, trots en kall sommar.

– Den svenska båtbranschen befinner sig mitt inne i en mycket gynnsam period. 2017 såldes det för tredje året i rad nya båtar på en hög försäljningsnivå och försäljningen av begagnade båtar ligger också på en hög omsättningsnivå. Hela den så kallade eftermarknaden mår också bra och vi kan konstatera att efterfrågan på service och tjänster bara ökar, säger Mats Eriksson, VD på Sweboat – Båtbranschens Riksförbund.

Vidare i pressmeddelandet:

Det är för tidigt att summera 2017 års försäljning av nya båtar i detalj, då vi avvaktar SCBs kompletta statistik, men vi kan konstatera att försäljningsvolymen bör landa på ungefär samma nivå som året innan, det vill säga runt 18 000 sålda nya båtar på den svenska marknaden. 

En kall och blåsig sommar gav oss inte den ytterligare försäljningsökning vi hade hoppats på men 2016 var ett mycket bra år för båtbranschen – och hamnar 2017 års siffror på samma nivå så är det oerhört positivt för branschen.

Investeringsviljan, självförtroendet och lönsamheten inom båtbranschen är god på de flesta marknader i världen för tillfället”, enligt den internationella branschtidskriften IBI Magazine.

Några trender

  • Små båtar blir allt fler medan stora båtar blir färre men betydligt större. 
  • Orden “praktisk” och “ändamålsenlig” dominerar vid köpbeslut av ny båt. 
  • Dela båt är något som alltmer flitigt diskuteras – men är fortfarande i sin linda
  • Teknikutvecklingen inom motorer, framdrivning, bränsleeffektivitet, elektronik, el, laddning och design går fort och branschen är i stort behov av nya kompetenta medarbetare i takt med att efterfrågan på service, underhåll, uppgradering och montering ökar lavinartat hos båtägarna. 
  • De riktigt gamla båtarna från 70-80 – talen blir liggande och är alltmer svårsålda. Ett rikstäckande system för återvinning – Båtretur – finns och är fullt utbyggt – men tar emot alldeles för få båtar.

 


Text: Martin Strömberg • 2018-02-05
ArtiklarBåtnyttBåtnytt
Scroll to Top