Ta båten på släp och vidga horisonterna för ditt båtliv. Foto: Seascape

Artiklar

Därför ska du testa trailerbart båtliv

I dessa dagar av brist på båtplatser och trängsel på sjön kan lösningen vara att lasta båten på trailer och köra vart du vill för att sedan lägga till hemma på parkeringen.

Text: Martin Leisborn • 2017-09-07 Uppdaterad 2021-06-09

Sidan 2: Bo ombord – även på land
Sidan 3: Kappsegling och cruising
Sidan 4: För- och nackdelar med trailerbart båtliv
Sidan 5: Resmålstips för trailerburna

Sommarmorgon och solen skiner. Jonas Ringh tittar ut genom fönstret. Där står familjens semesterbåt och väntar utanför knuten. Dagens båttur är inte långt borta. Nej, Jonas bor inte alldeles vid bryggan utan faktiskt en bra bit från närmaste vatten. Båten står på en trailer. Familjen Ringh är en av de många som anammat detta växande koncept – ett trailerburet båtliv.

– Utan att vara en sjömänniska har jag alltid tyckt om att vara på sjön och har paddlat och vindsurfat en del. Vi bodde tidigare i Nyköping men när vi sedan blev tvungna att flytta till Stockholm sa nån att “om man bor i Åre har man skidor och om man bor i Stockholm har man båt”, och det är väl sant, skrattar Jonas. 

Inspirationen till vad som skulle bli hans och familjens stil kom dock från ett annat hörn i Sverige.

Prenumerera på Praktiskt Båtägande här

Därför ska du testa trailerbart båtliv
Familjen Ringh har valt en Silver Marine 480 för sitt trailerburna båtliv. Foto: Jonas Ringh

– Vi var på västkusten vid ett tillfälle och där fanns en ramp som användes till att lägga i och upp båtar, och jag tänkte: “Men så här kan man ju göra!” 

Tanken på trailerburet var född, och Jonas tog en provtur i en Silver Marine 480 med en 4-takts Tohatsu 50 hk och bestämde sig gans-ka snabbt för ett köp.

– Det är en rib-båt, ganska lätt, men man kan vara upp till sju vuxna ombord, även i lite högre sjö.

Läs mer: Så väljer du rätt gummibåt

Två år har nu gått sedan båten införskaffades och båtturerna har blivit många och omtyckta. Oftast är familjen med och inte sällan kommer vänner med på utflykt i skärgården. 

– Jag är även ute själv och fiskar ibland. Och så blir det vattenskidor för äldsta barnet. Det är enkelt, lek, utflykter, äventyr och lite fiske. Jag tycker det är jättebra!

Därför ska du testa trailerbart båtliv
Varje ramp blir en ny möjlighet till en båttur. Foto: Jonas Ringh
Därför ska du testa trailerbart båtliv
Åke Hjort och hans hustru har valt en Fabola Campus. Snabb, bekväm, modern och trailbar. Foto: Monica Emblad

En annan entusiastisk trailerbåtsman heter Åke Hjort. Han och hans hustru har många mil bakom sig, både landmil och sjömil, med trailerbåt. 

– Jag har tidigare haft allt från eka och stjärnbåt till B31, OC35, Malö 116, Arcona 400 och en HR352. Dessutom hade vi en 40-fots motorbåt med flybridge och allt, en flytande nattklubb, berättar Åke. 

Efter att ha provat det mesta som flyter, stort och lyxigt, kände Åke och hans hustru att det mindre och enklare lockade igen.

– Jag började tycka att det var lite glassigt att sitta där långt upp på flybridge och styra, och längtade ner till vattnet. Så 1994 beställde vi en Andunge, en mindre segelbåt av trä. 

När Andungen kom placerades den i en vagga på en släpkärra och så bar det ut på vägarna och det trailerburna båtlivet var ett faktum.

– Första året var vi i Stockholms skärgård, andra året i Danmark, sedan Blekinge, Höga kusten, finska skärgårdshavet, Åland och en sommar uppe i Lofoten. Det var fina turer.

De många fina upplevelserna till trots hade konceptet sina avigsidor. Andungen behövde, med sin fasta köl, kran eller truck för att lyftas i och ur vattnet, vilket inte alltid var så lätt att uppbringa. Den fordrade även mycket omvårdnad, lackning och annat som träbåtar behöver. 

Läs mer: Vilken trailerbar segelbåt ska vi välja?

Efter cirka tio år kände Hjorts att de ville ha en lite bekvämare båt och gick då tillfälligt över till vanliga segelbåtar igen. 

– Vi hade en HR352 som vi seglade i Medelhavet på vår och höst men behövde något i Sverige under sommaren. Det var då den här Campusen kom in. Vi ville ha något lättskött här hemma som vi kan ställa på en trailer. Det är en väldigt käck båt för detta ändamål. Den går 1,80 djupt när jag fäller ner kölen och seglar som ett spjut. Och nu är vi inte beroende av kran eller mycket vatten för att den ska lyftas i och flyta. Ramper finns på många platser och är inte svåra att hitta.

Åkes nuvarande båt är alltså en Fabola Campus 7.4, utrustad med fyra kojplatser, portapotti, gasolkök, kylbox och rinnande vatten – kanske inte en lyxbåt, men precis vad han och frugan vill ha. Tre år har gått och semesterturerna fortsätter. Hittas lämpligt vatten och en ramp blir det sjösättning och en segeltur, annars funkar den lika bra på husvagns-campingen.

– Det har hänt att campingvakten sagt till oss att vi kommit fel och att hamnen ligger åt det andra hållet när vi kommer med vårt ekipage. Men det fungerar väldigt bra att campa i båten. Vi sitter uppe i sittbrunnen en bit över alla andra som sitter nere på sina tältstolar, skrattar Åke.

Därför ska du testa trailerbart båtliv
Joachim Hammersland med fru njuter av en segeltur i sin Seascape 27. Foto: Joachim Hammersland

En tredje person som gett sig in i det trailerburna båtlivet är Joachim Hammersland med fru och tre barn. Joachim berättar att han sedan barndomen varit intresserad av segling, men inte fick med sina föräldrar på det. 

– Men från det att jag började jobba själv har jag haft det som intresse och haft flera båtar, bland annat en väldigt vacker Diva 38 med teakdäck, blått skrov, elvinschar och så vidare. Men det började senare kännas lite för stort, det tog tid och kostnaderna skenade iväg.

Flera faktorer bidrog till att en stor traditionell båt inte riktigt passade familjens behov och beslutet fattades att sälja Diva 38:an. En tid senare besökte Joachim och hans hustru båtmässan och fick då upp ögonen för något helt annat – en Seascape 27.

Därför ska du testa trailerbart båtliv
Joachim ägnar sig en hel del åt kappsegling, men familjecruising står också högt upp på agendan. Foto: Joachim Hammersland

– Det var väldigt mycket traditionella båtar, men så mitt bland dem låg det en sportig, racig och fräsch båt med stor sittbrunn och kolfibermast. Då sa vi till varandra att “den vore rolig att ha!”. Vi pratade med säljaren och fick reda på att den är trailbar och tänkte att “det är ju en jättebonus!”. Så det var inte i första hand det trailbara som lockade, utan framför allt att det var en segelbåt som kan segla fort och plana på undanvindar. Att den är väldigt lätt byggd gör den också trailbar, samtidigt som det går att både rejsa och cruisa med den, med ett litet kök, toalett, septiktank och annat.

Familjen Hammersland köpte Seascapen och det nya konceptet kunde börja. I köpet ingick även en aluminiumtrailer helt anpassad till båten med vagga och ett slingsystem med fyra krokar så att den enkelt kan lyftas i sjön. För till skillnad från Seascapes mindre modeller som kan sjösättas vid ramp är 27:an beroende av lyft.

Joachim har, till skillnad från de tidigare nämnda trailerseglarna, en vanlig båtplats och sin båt i sjön en stor del av säsongen. Detta eftersom han kappseglar mycket i veckorna och cruisar på helgerna. Familjen har nu haft båten drygt två år och det har blivit deltagande i tävlingarna Lidingö runt, Seapilot2star, Kolfiberrodret, Nordic Open och Bohusracet, och i år står även Gotland runt på agendan. Dessutom blir det en hel del familjesegling i skärgården. Joachim summerar:

– Jag är väldigt nöjd med både båten och hela konceptet! Två av barnen älskar båten, en vill hellre ha lite större och ombonat, men frun tycker precis som jag. Så vi har ganska stor enighet i familjen.

För- och nackdelar med trailerbart båtliv

Vi frågar Jonas och de andra vad som är fördelarna respektive nackdelarna med ett trailerburet båtliv. Han berättar gärna om fördelarna, de invigda är entusiastiska. Jonas listar det han gillar mest:

– Ingen påväxt på båt och motor, den är ren hela tiden. Frihet och variation att kunna sätta i båten var man vill och att låta den stå när man reser bort. Man behöver inte titta till den och ösa ur vatten. Man behöver ingen båtplats, något som i Stockholm är svårt att hitta och kostar mycket. Trailern är båtplatsen och betalas av på några års båtplatsavgifter som vi slipper. Om du skaffar en spolmuff kan den kopplas till trädgårdsslangen hemma och skölja ur motorn med sötvatten och varmköra om man ska byta olja.

* – Rörelsefriheten är enorm, säger Åke. Vi kan till exempel se att det regnar här i Göteborg men att det är soligt på ostkusten. Då drar vi och är där på fyra timmar.

* – Jag kan sjösätta och ta upp båten precis när jag vill med full frihet i hanteringen och utan att vara beroende av en klubb, ett varv eller något. En racingbåt vill man ju ta upp för att rengöra botten innan varje tävling och det fixar jag enkelt själv, säger Joachim.

 

Med dessa inspirerande ord från trailerburna båtmänniskor är det viktigt att också inse nackdelarna med trailbara båtar, och våra trailerfamiljer delar även med sig av vad de lärt sig.

* – Att ha båt på trailer tar lite mer tid vid varje tillfälle och kräver lite mer insats varje gång jämfört med att ha en båt färdig vid en brygga. Det kräver lite mer planering och gör det lite svårare att vara väldigt spontan och bara sticka ut på en kort sväng. Det medför även lite större risk att det händer något vid varje i- och upptagning. Dessutom är det lite begränsat med tillgängliga ramper. Många platser är bommade.  Men det lär finnas en app och ett rampregister på nätet. Sedan ska man tänka på att båtstorleken är beroende av bilstorlek och trailer samt körkort, berättar Jonas.

* – Allting är ju en kompromiss, menar Åke. Det idealiska för att dra på en väg finns redan, är mer fyrkantigt och kallas husvagn. Men trailad båt är idealiskt om du både vill segla, campa och ha kul på fler ställen. 

* – Egentligen är det bara fördelar, men möjligtvis kan en nackdel vara att en konstruktion med låg vikt och avancerad fällköl med hydraulanordning driver upp priset på båten. Å andra sidan har den så många fördelar, bra segelegenskaper nedfälld och grunt gående i naturhamnar, tillägger Joachim.

 

Resmålstips för trailerburna

Efter några år med trailerburen båt samlas goda minnen och vi frågar familjerna om resmålstips.

– Vi har en stuga i Östergötland och tog dit båten. Det var toppen! Kinda kanal med sjöarna Åsunden och Järnlunden är jättefina. Men även Stockholms skärgård, till exempel öarna mellan Utö och Huvudskär är en fin tur som jag kan rekommendera, med en glass vid Utö som avslutning, är Jonas bästa trailerbåttips.

– Lofoten var helt fantastiskt, med många hamnar att söka lä i vid behov. Nummer två är Åland och finska skärgårdshavet. Vi tog färjan till Mariehamn respektive Helsingfors, sjösatte där och hade underbar segling, tipsar Åke.

För Joachim har trailbart inneburit att de kunnat förflytta sig till en annan kust snabbt och enkelt.

– Vi kunde kappsegla på västkusten också förra året, då vi körde Bohusracet. Och i år har vi tänkt genomföra en häftig plan. Vi ska traila ner till Danmark och segla Silverrudder, sedan vidare till Kroatien, köra ett race i oktober och sedan cruisa i deras skärgård innan vi drar hem båten igen.

Fabola Campus – Havets husvagn

Uppåt för båtförsäljningen – dessa är hetast på begagnatmarknaden


Text: Martin Leisborn • 2017-09-07
ArtiklarpraktisktbatagandeFärdmålPraktiskt Båtägande
Scroll to Top