Båtnytts redaktör Mikael Mahlberg spår att soppan snart blir alldeles för dyr för att tanka törstiga båtar med. Då får vi säkert se fler elglidare av den här typen.

Artiklar

Debatt: Monsterbåtar snart lika utdöda som dinosaurier

I bilvärlden tar elbilarna över om tio år. I båtvärlden är bensintörstande monsterbåtar stekheta. Men Båtnytts redaktör Mikael Mahlberg spår att tiden är utmätt för såväl dessa dinosaurier som bensin som drivmedel.

Text: Mikael Mahlberg • 2016-10-31 Uppdaterad 2021-06-09

Kometen slog ned i Mexikanska golfen med en kraft större än en miljard atombomber. Helvetessmällen satte atmosfären i brand och kickstartade en växthuseffekt som tog kål på de varelser som regerat jorden i miljontals år och hela tiden växt i storlek. Dinosauriernas dinosaurie, den fem ton tunga Tyrannosaurus Rex, dog ut i eldstormen. Överlevarna var små däggdjur – alldagliga råttor och sorkar som kom att bli våra tidigaste förfäder.

På den flytande båtmässan Allt på sjön finns det gott om dinosaurier vid bryggorna. Hockeylegendaren ”Foppas” Anytec 1221 med fyra 400-hästare är mässans ­solklara ­Tyrannosaurus rex, och under hösten sjösätts flera ­andra ­stora monster, till exempel nya Buster Phantom med ­dubbla 350-hästare.

Att döma av den långa kön vid ”Foppas” Anytec är ­stora monsterbåtar stekheta. Läget i båtbranschen borde vara fantastiskt, särskilt denna höst när sommarvädret håller i sig långt in i september.

I själva verket håller kometen på att slå ned.

Liksom för 66 miljoner år sedan går jorden mot en skenande växthuseffekt, och precis som då växer sig dinosaurierna större och större. Båttillverkarna tävlar om att göra maffigare båtar med större motorer som drar mer soppa. Det är knappast innovativt, men pampigt och förtjänsten per såld båt blir hög.

På landbacken ser biltillverkarna kometen komma. De ställer därför om från fossilt bränsle till el. De flesta analytiker tror att elbilarna tar över inom tio år. Då blir ­bensin plötsligt en dyr nischprodukt, precis som när priset på ­fotogen rakade i höjden när elektriciteten ersatte den som energikälla i våra lampor. Det blir dyrt att tanka 400-hästaren när bensinen säljs i enlitersflaskor på Ica Maxi!

Hur ser framtiden ut då?

Jo, i skuggan av mässans Triceratopser och Brachio­saurusar hittar jag de små däggdjuren. En och annan elbåt hukar mellan monstermaskinerna.  Än så länge är de små, svaga och småtrista, precis som däggdjuren för 66 miljoner år sedan. Men vänta bara. När dinosaurierna dör lär de utvecklas till tigrar, elefanter och valar.

Till dess får vi njuta av dinosaurierna medan de finns. Urmodiga – men jäkligt balla!

Debatt: Bensin snart en lyxvara på halvlitersförpackning

Krönika: Det har gått inflation i hästkrafter

TV: Här kör Peter "Foppa" Forsberg sin monsterbåt för första gången

TV: Så blev vi hästkraftknarkare – följ tidslinjen


Text: Mikael Mahlberg • 2016-10-31
ArtiklarLivetOmbordDebattElbåtarKrönikaMotorer
Rulla till toppen