Den olycksdrabbade skepparen Kevin Escoffier simmar ifrån Jean Le Cams båt, för att istället undsättas av en gummibåt utsänd från ett av ön Réunions marinfartyg.

Artiklar

Dramatisk räddningsaktion i ensamkappseglingen runt jorden

Det genomfördes en mycket dramatisk räddningsaktion i den extrema ensamkappseglingen runt jorden, Vendée Globe.

Text: Redaktionen • 2021-01-21 Uppdaterad 2021-06-09

Söndagen den 8 november gick starten från Les Sables d’Olonne på den franska Atlantkusten. Av 167 startande mellan 1989 och 2017 var det bara 89 som klarade att ta sig hela vägen tillbaka till Les Sables d’Olonne.
2020 dröjde det inte länge förrän flera haverister tvingades avbryta seglingen även i denna upplaga. Det utan tvekan mest dramatiska och plötsliga händelseförloppet drabbade Kevin Escoffier, som fick se sin 60-fotsbåt brytas av på mitten i hårt väder 840 sjömil sydväst om Kapstaden. 

Fransmannen höll 27 knop när hans båt PRB dunsade in i en våg med en rejäl smäll.
Så berättade Kevin Escoffier om dramat: 
– Jag hade inte ens behövt höra smällen för att förstå. Jag såg på stäven, som reste sig och veks 90 grader mot aktern, ungefär som att båten fälldes ihop på mitten. På ett par sekunder var det vatten överallt, och båten gick i två delar strax för om mastskottet.

“Det var 3,5 meter höga vågor”

Dramatisk räddningsaktion i ensamkappseglingen runt jorden
Foto: Kevin Escoffie Sista bilden från PRB innan katastrofen, som bröt 60-fotaren rakt itu strax för om mastskottet.

– Jag hade knappt tid att göra någonting, men fick iväg ett maydayanrop och lyckades dra på mig överlevnadsdräkten. Jag såg rök från elektroniken som brann, och allt slutade fungera. Allt hände extremt snabbt. Min grab-bag var utom räckhåll, men jag fick tag i min satellittelefon och livflotten i aktern, samtidigt som en våg bröt över och sköljde bort mig från båten.

Dramatisk räddningsaktion i ensamkappseglingen runt jorden
Klicka på kartan för att följa båtarna i Vendée Globe.

Nödanropet hann lyckligtvis snappas upp av tävlingsledningen, som dirigerade närbelägna
tävlingsbåtar mot livflotten. Escoffiers 61-årige landsman Jean Le Cam kom fram först, lyckades lokalisera haveristen och kunde också få honom ombord sin egen båt, även om det satt långt inne.
– Det var 3,5 meter höga vågor och Jean hade svårt att stanna sin båt tillräckligt, men han fick
över en lina till mig. Jag lyckades nå några slangar och dra mig ombord, men det var inte lätt att iförd överlevnadsdräkt klättra upp på en 60-fotsbåt, konstaterade Escoffier, som några dagar senare kunde förflyttas till ett franskt marinfartyg som mötte upp från Réunion, en liten ö öster om Madagaskar.

Se marinfartygets räddningsinsats:


Text: Redaktionen • 2021-01-21
ArtiklarpraktisktbatagandePraktiskt BåtägandeSjöräddningVendée Globe
Scroll to Top