USS Juneau i New Yorks hamn 1942 // Foto: U.S. National Archives

Artiklar

Efter 76 år – bröderna Sullivans vrak hittat

Sänktes av japansk ubåt - nu är USS Juneau återfunnet på havets botten

Text: Martin Strömberg • 2018-03-28 Uppdaterad 2021-06-09

De fem bröderna Sullivan tjänstgjorde alla ombord på Jagaren USS Juneau under andra världskriget. Trots att amerikanska flottan normalt sett skiljer familjemedlemmar åt vid kommenderingar så vägrade bröderna att göra sin tjänst på olika fartyg.

Tidigt på morgonen den 13 november 1942 under slaget i Guadalcanal träffades USS Juneau av en torped från en japansk ubåt och drog sig tillbaks från striderna. Men senare samma dag träffades man återigen av  och den här gången tog torpeden troligen i ammunitionsförrådet med en kraftig explosion som följd.

USS Juneau sjönk snabbt och en rad missförstånd i kommunikationen ledde till att de hundra besättningsmän som lyckats lämna skeppet blev bortglömda i vattnet, och först efter åtta dagar kunde en Catalina plocka upp tio utmattade överlevande, övriga 90 hade dött av brist på mat, vätska och av hajangrepp.

Totalt dog 687 personer.

 

Efter 76 år – bröderna Sullivans vrak hittat
Bröderna Sullivan // Foto: Wikipedia

Tre av bröderna omkom redan i explosionen och den yngste brodern, George, var den som överlevde längst. Han lyckades lämna skeppet i tid men dog efter fyra, fem dagar i vattnet då han kastade sig över kanten på den livbåt han befann sig i, enligt de överlevande.

Brödernas tragiska död blev upphov till förändrade regler och de fick två amerikanska krigsfartyg, USS The Sullivans, döpta efter sig.

Nu har en av grundarna av Microsoft, Paul Allen, och hans expedition hittat USS Juneau på drygt fyra kilometers djup i Stilla Havet utanför Solomonöarnas kust.

Juneau är ett av en lång rad krigsskepp som Paul Allens organisation har hittat under senare år.

 


Text: Martin Strömberg • 2018-03-28
ArtiklarBåtnyttBåtnytt
Rulla till toppen