Ställ en drink på fördäck på båten Martini i full fart så står den kvar. Trots den stabila färden så tror Båtnytts Mikael Mahlberg inte att den dyker upp i handeln. Att sälja båtar som liknar hoppande spindlar är helt enkelt för svårt. Foto: Båtnytt

Artiklar

Efterlysning: Hjälp oss hitta knäppgökarna i båtlivet

Båtnytt ägnar många sidor åt galen­pannorna, idésprutorna och excentrikerna. Nu vill vi ha din hjälp att hitta fler av dem som uppfinner morgondagens båtliv.

Text: Mikael Mahlberg • 2017-11-13 Uppdaterad 2021-06-09

Efterlysning: Hjälp oss hitta knäppgökarna i båtlivet
Mikael Mahlberg är redaktör på Båtnytt och älskar galna båtprojekt. Hjälp till att stilla hans hunger genom att tipsa om fler roliga projekt som han kan skriva om. Foto: Båtnytt

En jag minns speciellt är San ­Franciscos kitekung Don Montague, som tog med oss på en flygande seglats under Golden gate-bron. Hans ­galna Kiteboat med draksegel i himlen och bärplan kommer ­aldrig att säljas på Allt för sjön, men gav ett glädjerus av bibliska proportioner.

En bit bort på samma ö utanför San Francisco träffade vi det entusiastiska gänget bakom Martini 1.5, en robotstabiliserad båt på fyra ben. Även om det gick att ställa en drink på fördäck utan att spilla trots jättevågorna utanför Alcatraz, insåg jag ganska snabbt att Ryds, Nimbus eller Yamarin aldrig kommer att ta uppfinningen vidare. Att sälja båtar som liknar hoppande spindlar är svårt.

Läs mer: 6 coola farkoster du inte trodde fanns

En tredje galen manick var den jetbåt som vi körde uppför Nya Zeelands brantaste flod. Färden gick i 30 knop i steniga forsar som fick skrovet att skaka i svetsfogarna. Uppfinnaren hoppades sälja ritningarna på postorder till Sverige, men hittills tror jag intresset har varit svalt.

Dessa tre galna uppfinnare har flera saker gemensamt. De är helt orädda, de bryter mark och deras manicker brukar bli riktigt bra reportage i Båtnytt. Och eftersom dessa galenpannor är bättre på att hantera lödkolvar än ­sociala medier, brukar deras uppfinningar vara okända för en ­större publik.

Därför vill vi på Båtnytt ha er hjälp att hitta ­nästa tokiga geni. Känner du någon som bygger ihop en Petterssonbåt med en hydrokopter? Eller programmerar en självkörande vattenskoter? Eller gör något annat helt galet som vi bör uppmärksamma? Hör då av dig till
mikael.mahlberg[at]egmont.se. Vi belönar det bästa tipset med en helt vanlig, uppblåsbar flytväst. 

Krönika: Nu tar robotar över rodret

Debatt: Monsterbåtar snart lika utdöda som dinosaurier

Här är polisens nya båt – anpassad för sjöräddning

TV: 6 coola farkoster du inte trodde fanns


Text: Mikael Mahlberg • 2017-11-13
ArtiklarBåtnyttBåtnyttKrönikaTeknik
Rulla till toppen