Karlskrona är en skärgårdspärla att räkna med. Foto: Birger Lallo

Artiklar

Färdmål: Njut av Karlskrona – staden mitt i skärgården

Karlskrona har länge varit en populär plats att segla till. För örlogsflottan är det ju hemmabas och för passerande fritidsbåtar har det varit en naturlig plats att stanna och bunkra på. Nu finns fler skäl att söka sig hit. Karlskrona har blivit ett resmål värt namnet.

Text: Martin Leisborn • 2017-07-31 Uppdaterad 2022-06-19

Inte så många vet var ön Trossö finns, men alla känner till Karlskrona. Svaret är att Trossö är den blekingska ö som staden Karlskrona är byggd på, en ort med en spännande historia, många sevärdheter och militära hemligheter.

Faktum är att ön ända fram till 1600-talet i stort sett var obebodd. Den ägdes vid den tiden av en bonde vid namn Vittus Andersson, som hade sitt lilla lantbruk och betesmarker på ön och som inte hade några planer på något annat. Det hade däremot kung Karl XI, då Sverige nyligen hade besegrat Danmark och därigenom erövrat Blekinge och behövde en bas i området. Den svenska flottan hade dessutom länge haft problem med isen i Stockholm, dess dåvarande huvudbas, med följd att fartygen blev infrusna på vintern och bara kunde komma ut för att strida under sommarhalvåret. Det var ju inte bra. Krig måste ju kunna föras även på vintern.

Nästa sida: Kungen tvingade till sig marken

Färdmål: Njut av Karlskrona – staden mitt i skärgården
Karlskrona, en stad i skärgården. Foto: Heli Air

Därför sökte Karl XI efter en bättre plats. När han år 1679 besökte Trossö fann han en lagom stor ö i ett relativt isfritt område, omgiven av en rad skyddande öar som lätt kunde befästas. Det var precis det han sökte och han erbjöd bonden Andersson den storslagna möjligheten att sälja sin enkla egendom till kronan. Denne var dock inte alls med på noterna och vägrade bestämt, vilket gjorde att kungen fick hitta på ett nytt knep. Rättssäkerheten på den tiden var ju inte som den är i dag. Kungen anklagade Vittus för sjöröveri och lät fängsla honom, dock med möjlighet att snabbt bli frigiven – i utbyte mot att Trossö såldes till kungen. Sagt och gjort, Vittus Anderson flyttade till fastlandet så att kungen kunde sätta sina planer i verket att förvandla den stilla skärgårdsön till en pulserande metropol och en starkt befäst flottbas. Året efter grundades staden Karlskrona, uppkallad efter hans majestät själv.

Trossö och staden därpå ligger i Blekinge, ett landskap som ska ha fått sitt namn från ”bleken” eller stillheten i området. Skärgården har nämligen många naturligt skyddande öar med stilla vatten på sina fjärdar, en kontrast till de oskyddade vattnen längre söderut och de blåsiga områdena med krabb sjö åt nordost. För vikingar och andra gamla tiders sjöfarare var det säkert lika välkommet som det är för oss nutida fritidsbåtsägare att komma till skyddade vatten med många tilläggsmöjligheter.

Det är något undertecknad med familj kan intyga från vår seglats runt Sverige under sommaren 2015. Efter långvarig motvind och motsjö ända från Gotland, och inte minst i Kalmarsund, var det en lättnad när kursen till slut kunde sättas in mellan öarna i Blekinge skärgård. Det finns mycket grund här och farlederna är väldigt smala, men samtidigt var det lugnt och härligt att komma inomskärs igen efter många dagar på Östersjöns öppna hav, vilket osökt för oss in på nästa fråga: Hur tar man sig hit med båt?

Nästa sida: Labyrintlika inseglingar 

Färdmål: Njut av Karlskrona – staden mitt i skärgården
Inomskärsleden från öster börjar här vid Långören. Det gäller att hitta prickarna och hålla sig mitt i den trånga farleden. Vi rullade in genuan och seglade bara på storseglet för att få bättre sikt.

Eftersom Karlskrona är Sveriges största flottbas har försvarsmakten sett till att främmande makt inte ska kunna ta sig hit hur lätt som helst, och många av passagerna har blockerats med rejäla undervattenshinder. Dessutom kryllar det av dolda kanoner och mineringar. Men i fredstid får fritidsbåtar gärna passera, och det finns i huvudsak tre bra farleder att bruka: 1. inomskärs österifrån, 2. inomskärs västerifrån och 3. utomskärs söderifrån. 

Läs mer: Därför ska du besöka Vinga

Vi tar fram sjökortet och tar en titt på led nummer ett, som börjar vid Långören cirka 12 sjömil öster om Karlskrona. Få inte hjärtklappning nu! Det är i och för sig smalt och mycket grund överallt, och många sjökort visar bara att det är mindre än tre meter djupt. Vis av erfarenheten kan jag dock säga att det inte är så farligt som det ser ut på kortet. Farlederna är väl utprickade med ensmärken och rikligt med styrbords- och babordsprickar. Sjöfartsverket har relativt nyligen mätt farleden och anger 2,3 meter som minsta djup på hela sträckan från Långören till Möcklösund, så i dagsljus och med god uppmärksamhet bör det inte vara några problem för vare sig motor- eller de flesta segelbåtar, men jag rekommenderar inte att försöka kryssa sig fram.

Efter cirka tre sjömil delar sig farleden i två, västerut och norrut. Motorbåtar kan välja den västliga leden, som går vidare under den 5,5 meter låga Skällösundsbron och vidare mot Karlskrona. På vägen passeras den berömda Gåsefjärden, där den ryska ubåten U137 gick på grund i början av åttiotalet och nästan utlöste krigshandlingar. För den som vill ta en titt på olycksplatsen går det bra att styra ner till Torhamnaskär och kanske ta en selfie vid minnesmärket som finns där. Men för segelbåtar gäller det istället att ta den norra leden, öster om ön Senoren och sedan gira västerut enligt ensmärkena i Stickelsfjärden. Leden går sedan under den 18 meter höga Möcklösundsbron, vilken släpper igenom de flesta segelbåtar utan att de behöver masta av.

Nästa sida: En av landets bäst utrustade gästhamnar 

Färdmål: Njut av Karlskrona – staden mitt i skärgården
Karlskrona stadsmarina är nyrenoverad och en av de bäst utrustade gästhamnarna längs våra kuster.

Farled nummer två, för dem som anländer västerifrån, passerar innanför Hasslö. Det enda hindret är Hasslöbron, som bara är 4 meter hög. Segelbåtar måste här invänta broöppning, vilket sommartid inträffar dagligen, efter anmälan till brovakten, de första tio minuterna efter varje hel timme klockan 8.00–20.00.

Farled nummer tre går in mellan Aspö och Tjurkö och är den bästa om du anländer utifrån havet, eller om ditt fartyg är för stort för inomskärslederna. Där passerar även stora lastfartyg, och håller du dig bara till den utprickade farleden så är det inga problem med undervattenshindren.

Det finns fler kryphål för mindre båtar för att ta sig in till Karlskrona, förutom de tre beskrivna farlederna ovan, men för det behöver nog en lokal guide konsulteras.

Under många år var Karlskrona mest en örlogsbas och handelshamn med höga kajer och trista lagerbyggnader. Stadens kvarter och omgivande öar var militärt skyddsområde och stängda för alla som inte hörde dit. Numera har både staden och skärgården öppnats för allmänheten, kasernområdet har blivit marinmuseum och militären håller sig för sig själv på södra sidan ön. Handelstrafiken har huvudsakligen placerats på Verkö, så Trossös gamla handelskaj med omgivning på öns nordostsida är nu omgjord till en fin gästhamn med namnet Karlskrona stadsmarina. 

Stadsmarinan, Blekinges största gästhamn, är nyrenoverad och har ett helt nytt bryggsystem, ny vågbrytare och nytt servicehus med moderna faciliteter för båtfolk. Med över hundra båtplatser, trevlig personal, egen servering och en all-inclusive-service som inte bara inbegriper dusch, toa och el utan även en ovanligt fräsch bastu och modern tvätt är det av de bäst utrustade gästhamnarna längs våra kuster.

 I hamnområdet finns flera krogar och restauranger med underhållning, och på gångavstånd finns affärer och hela stadens övriga utbud av restauranger, museer, butiker, glassbarer och mycket annat. Det är ju en stad, inte en liten by, fast den ligger på en ö i skärgården.

Hamnkaptenen heter Klas Hjärtstam. Han ser gärna fler gäster i hamnen.

– Karlskrona har till stor del varit en genomseglingshamn, inte en egen destination. De flesta båtburna besökare vi har är utländska, båtar från andra länder på väg till Västervik där man tänker att den svenska skärgården börjar, och så gör de bara ett stopp här. Men det tycker vi är synd, för vi har ju Blekinges vackra skärgård här med Karlskrona som ingångs- eller utgångsdestination, säger Klas.

Nästa sida: Med på världsarvslistan  

Färdmål: Njut av Karlskrona – staden mitt i skärgården
Vid Marinmuseums egen kaj finns riktiga korvetter och segelfartyg.

Förutom den fina gästhamnen finns det mycket att se i denna stad. Örlogsstaden Karlskrona är en av de få platser i Sverige som är med på Unescos prestigefyllda världsarvslista, mycket på grund av de välbevarade marina 1600- och 1700-talsmiljöerna och de bevarade byggnaderna av mycket hög arkitektonisk, konstnärlig och teknisk kvalitet. Så egentligen är staden i sig som ett gigantiskt museum och nästan varje hörn har sin egen historia. 

Men för att nämna några höjdpunkter: Vid en promenad medurs från gästhamnen passeras först den gamla handelskajen, sedan går vi över den lilla bron till Stumholmen och vips är vi framför Marinmuseum. Det är verkligen sevärt för alla som gillar båtar och krigsfartyg i synnerhet. Här finns riktiga ubåtar att gå in i, samt korvetter och ett av flottans gamla segelfartyg. Museet har bland annat en diger samling galjonsfigurer, modellbyggen och en kommandobrygga där barn i alla åldrar kan provköra fartyg. 

Tillbaka i land promenerar vi upp till Stortorget, ett av norra Europas största och vackraste torg, sägs det. Där finns även de imponerande Trefaldighetskyrkan och Fredrikskyrkan, stadens rådhus och dess konserthus. Mitt på torget står stadens grundare Karl XI staty. Men rätt ska vara rätt nuförtiden, och utanför turistbyrån finns sedan 2012 en minnessten med slokhatt i brons som symboliserar bonden Andersson. Det finns också en gata som bär hans namn.

Nästa sida: Följ med på guidad tur – med båt 

Färdmål: Njut av Karlskrona – staden mitt i skärgården
Fortet Kungsholms väl skyddade inre hamnbassäng är tyvärr inte gästhamn. Bara flottans båtar får lägga till här.

På Stortorget hålls även den årliga jättelika lövmarknaden dagen innan midsommarafton. Inte många steg ner åt söder finns så ytterligare en kyrka, Amiralitetskyrkan, med den berömda ”Gubben Rosenbom”. Han är av trä och känd från boken ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” av Selma Lagerlöf och har faktiskt stått där sedan 1700-talet. 

Nu knallar vi vidare på de anrika kullerstensgatorna, ner till gamla fiskehamnen på Trossös västra sida. Här hittar vi Blekinge läns museum med dess digra samling guldfynd och mycket annat intressant från landskapets historia. Det är även härifrån som sightseeingturer med båt börjar, vilka bland annat inkluderar turer till de förunderliga forten på Kungsholmen och Drottningskär, samt Repslagarmuseet i örlogshamnen. Vi provade och kan varmt rekommendera dessa utflykter!

Hade vi nu gått vidare västerut skulle vi kunnat gå över broarna till Saltö och Dragsö där det finns ytterligare en gästhamn, en ny fiskehamn, fina badplatser och den berömda sommarkolonin Brändaholm. Men nu börjar benen bli trötta och vi vänder åter till båten. Det finns dock mycket mer att se och göra i Karlskrona. 

För att summera det hela kan det konstateras att Karlskrona inte bara är en bra plats att bunkra på när man ändå passerar, och inte bara en isfri örlogsbas vintertid. Det är en del av Blekinges vackra farvatten, en historisk plats och ett resmål värt att besöka med vackra farleder runt om. Här finns mycket att se och göra. Det är en stad i skärgården.

Karlskrona gästhamn

Position: N 56°10,1’  O 15°35,6’
Djup: 3–9 meter
Service: El, vatten, dusch, toa, latrintömning, bastu, tvätt, wifi, sjömack, kafé, servering, krogar, restauranger
Missa inte: Marinmuseum, båtturerna med guidade vandringar på de gamla forten, Repslagarmuseet
Hamnavgift: 180–240 kr lågsäsong, 200–260 kr högsäsong

Färdmål: Följ med till Sveriges vackraste naturområde

Resmål: Mariestad – en gästhamn mitt i pärlan

Svenska högarna – längst ut i Stockholms skärgård


Text: Martin Leisborn • 2017-07-31
ArtiklarpraktisktbatagandeFärdmålPraktiskt Båtägande
Rulla till toppen