Låt elektroniken i form av ett elektriskt ankarspel hjälpa dig att göra grovjobbet ombord. Foto: Lewmar & Johan von Essen

Artiklar

Förenkla ditt båtliv med elektriskt ankarspel

Spara armar och rygg med ett elektriskt ankarspel. Det under­lättar avsevärt, oavsett om du ­ligger mot land eller på svaj.

Text: Joakim Hermansson • 2017-10-11 Uppdaterad 2021-06-09

Att tillbringa fina sommardagar i naturhamn är en fullständigt självklar del av båt­livet för oss skandinaviska seglare och båtåkare. Många har en egen favoritklippa eller kanske en alldeles särskilt vacker vik som man återvänder till år efter år och längtar till under den kalla årstiden.

Men naturhamnar kräver så gott som alltid att båten läggs fast med hjälp av eget ankare. Antingen ligger man med fören mot en klippa och behöver ett säkert ankare i aktern, eller så droppar man helt enkelt ett ankare i fören och lägger sig bekvämt tillrätta på svaj. Oavsett vilket som är aktuellt, så underlättar ett elektriskt ankarspel arbetet ombord betydligt.

När man hyr båt i Medelhavet, i Karibien eller på någon annan mer exotisk plats, är elektriskt ankarspel en självklarhet, i alla fall i fören. Med ett kraftigt och starkt spel med 50 meter grov kätting kan man då ankra tryggt och säkert på svaj i nästan vilken vik som helst. På både segel- och motorbåtar här hemma är det mer vanligt med ankarspel i aktern, eftersom vi gärna förtöjer med fören mot land. Vill man gardera sig mot problem med ankringen, kan det följaktligen vara en god idé att förse sin båt med lämpligt ankarspel och tillhörande ankare i både fören och aktern.

Förenkla ditt båtliv med elektriskt ankarspel
Ett ankarspel för horisontell montering och kätting kan pryda sin plats om det är snyggt utformat, men kan också vara i vägen på ett litet fördäck.

Ankarspel finns för vertikal eller horisontell montering i båten. Ofta väljer man horisontell montering i fören. Då dras kätting eller lina över en rulle på ett peke i fören och akterut till ankarspelet, som gärna är monterat dolt under luckan till ankarboxen, men montering uppe på fördäck är också vanlig.

Linan eller kättingen faller sedan ner och ringlar sig på plats i ankarboxen. I aktern är det däremot vanligare med vertikal montering av ankarspelet, eftersom det där installeras i akterspegeln. Ankaret kan då ligga redo över en rulle på badplattformen, eller hänga i en ankar­dävert som fälls ner direkt från akterspegeln. Linan eller kättingen faller ner och ringlar sig på plats i ankarboxen även här.

Nästa sida: Så väljer du rätt ankarspel

Förenkla ditt båtliv med elektriskt ankarspel
I aktern passar oftast ankarspel för vertikalt montage bäst, gärna till­sammans med en ankardävert som håller ut ankaret från akterspegeln.

prisexempel (2017)

 •Lewmar S2000, vertikalt spel för blyad lina och båtar upp till 48 fot, 13 895 kronor (seasea.se).

•Lewmar Profish 1000, horisontellt spel för kätting och båtar upp till cirka 35 fot, 10 990 kr (hjertmans.se).

•Quick Balder 600, vertikalt spel för blyad lina och båtar upp till cirka 30 fot, 8 490 kr (hjertmans.se).

•Engbo Maxi, vertikalt spel för blyad lina och båtar upp till 50 fot, 21 995 kr (erlandsonsbrygga.se).

•Antigua 900 Ocean Comfort, horisontellt spel för kätting och ­båtar upp till 38 fot, 7 490 kr (seasea.se).

Tänkvärda tips inför köp

Precis som med själva ankaret, och linan eller kättingen, måste även ankarspelet vara dimensionerat utifrån ­båtens storlek och deplacement och i vilket sammanhang ankarspelet ska användas (vindfång, utsatthet etc).

Producenterna har tabeller att följa men gå gärna upp en storlek för att ha lite marginal, så länge utrymmet ombord medger det.

Tänk också på att montera ankarspelet i ett så skyddat utrymme som möjligt, och att elsystemet måste anpassas för att klara den stora energiåtgång som krävs av ett ankar­spel. Troligen måste du skaffa såväl extra batteri som kablar med större area, även om du förstås också kör motorn på ordentliga varv just när ankarspelet används.

En fjärrkontroll till spelet kan också vara bekväm att ha. Glöm inte heller att ankarspelet är anpassat för att släppa i och dra upp ankaret, inte för att ligga förtöjd med konstant belastning. Se därför till att avlasta kätting eller lina i lämplig knap ombord.

Som mycket annat ombord handlar det även när det gäller ankarspel om avvägningar av vilka egenskaper som är viktigast just för dig. 

Varianterna är många, och det finns därför aktörer som specialiserat sig på att utforma bra lösningar för de vanligast förekommande båttyperna. Fråga gärna på ditt varv eller hos närmaste båttillbehörshandlare.

Förenkla ditt båtliv med elektriskt ankarspel
Ett ankarspel för vertikalt montage och blyad lina är praktiskt i aktern på båtar med nästintill lodrät akterspegel.

Vilken lina ska jag välja?

När du analyserar vilket ankarspel som är lämpligt för just din båt, behöver du också avgöra om det är kätting eller lina som ska användas och vilken dimension som krävs.

* Kättingen är tyngre per meter än blyad lina, men rasslar och låter mer. Tänkvärt är också att galvad kätting kan rosta efter ett tag och rostfri kätting kan vara ganska dyr. Väljer du kätting ska den i alla fall vara kalibrerad, för att passa exakt i ankarspelets grepp.

* Blyad lina är ett tyst och smidigt ­alternativ men linan kan lukta illa och få mögelbeväxning om den ligger blöt i ankarboxen och aldrig får torka ordentligt.

* Band är ett tredje alternativ till kätting eller lina. 

Förenkla ditt båtliv med elektriskt ankarspel
Lewmar HX1 monteras uppe på däck och har ett helt nytt kättinghjul av komposit, nickelpläterad brons och rostfritt stål, som ska vara lättare och tystare än tidigare.

TV: Här mals lyxbåten ner mot stenpiren

TV: Så får du oväntad nytta av ett elektroniskt ankare

Stölderna är en kassako för båtmotortillverkarna


Text: Joakim Hermansson • 2017-10-11
ArtiklarBåtnyttBåtnyttBåttillbehörTeknik
Rulla till toppen