1486966.jpg

Artiklar

UPPDATERING: Tre döda funna på brandhärjade containerjätten

Grundlig undersökning väntar

Text: Martin Strömberg • 2018-03-12 Uppdaterad 2021-06-09

Kvarlevorna efter tre av de fyra saknade besättningsmännen hittades tidigare idag på det brandhärjade containerfartyget Maersk Honam. Det meddelade Maersk i ett pressmeddelande tidigare idag.

– Med tanke på hur lång tid som passerat måste vi tyvärr räkna med att vi förlorat de fyra besättningsmän som saknats och anhöriga till besättningsmännen har informerats.

Det innebär att explosionen och branden totalt krävde fem dödsoffer, förutsatt att de som fortfarande vårdas på sjukhus i Indien återhämtar sig, vilket ser ut att vara fallet.

– De som tidigare vårdats på intensivavdelningen har nu flyttats till allmänna vårdavdelningar och återhämtar sig bra, meddelade Maersk.

Sökandet efter den sista besättningsmannen fortsätter ombord på Maersk Honam.

Branden är nu under kontroll och båten kommer att bogseras i hamn för att genomgå en grundlig utredning som förhoppningsvis ska kunna bringa klarhet i hur och varför explosionen som föregick branden uppstod. 

Det 353 meter långa fartyget lastat med 7 860 containers, motsvarande 12 416 TEU, fattade eld efter en explosion i lasten den 6:e mars.

Enligt Maritimebulletin.net har hela lasten från förskeppet till överbyggnaden, flera hundra containers,  totalförstörts. 

 23 av 27 besättningsmän evakuerades tidigt till närliggande containerkollegan ALS Ceres, en av dem, en thailändsk man, rapporterades senare ha avlidit av skadorna.

Maersk Honam byggdes 2017 av Hyundai Heavy Industries i Sydkorea, seglar under singaporianskt flagg och har en totalkapacitet på 15 262 TEU.

Det är oklart vad Honam hade ombord och vad som fanns i de containers där explosionen uppstod.

 

 

TV: Jättebåten brinner

Specialister försöker rädda jättefartyget


Text: Martin Strömberg • 2018-03-12
ArtiklarBåtnyttBåtnytt
Scroll to Top