Galeon 470 Sky Deck har världspremiär i Düsseldorf. Sedan kommer båten till Allt för Sjön.

Artiklar

Störst på Allt för sjön

Polska Galeon 470 Sky Deck förenar hög kvalitet, smart design och kreativt förvaltande av ytor med ett pris som håller skrämselhickan stången. Kommande vecka är det världspremiär i Düsseldorf. Därefter väntar Allt för Sjön, där 470 Sky Deck kan stoltsera med att vara mässans största båt.

Text: Anna Sandgren • 2018-01-13 Uppdaterad 2021-06-09

Att Polen etablerat sig som den starkast lysande stjärnan av båttillverkningsländer är numera solklart. Idag är det inte bara andra länder som väljer att lägga sina fabriker här, så som Axopar, Nordkapp och Sting. Den inhemska designen och båtproduktionen växer med stormsteg- och når nya höjder även sett till design och kvalitet. Galeon är inget undantag. Sedan företaget startades 1982 har mycket hänt och både kännedomen om märket och kvaliteten har ökat för varje år. Det polska varvet är idag ett av världens mest framgångsrika varv med över 1 200 anställda och efterfrågan växer strakt, inte minst från USA.

Galeon 470 Sky Deck är tredje generationens Galeon och en vidareutveckling av storsäljaren 460 Fly. Den nya familjemedlemmen delar skrov och invändig layout med sin företrädare. Även hos 470 Sky Deck återfinns de stora utrymmena för social samvaro och aktiviteter, som fått många Galeon-frälsta att förbli det polska båtmärket troget. 

Designgreppet med en något mindre fly-bridge och stora glaspartier, inklusive en stor öppningsbar glaslucka över förarplatsen är smart. Det får båten att se elegant och slank ut och gör att den till det yttre snarare påminner om en hardtop. Modellen lär attrahera en hel del nordbor, med tanke på vårt klimat. Soliga dagar är flyen en härlig plats att vistas på, men tyvärr lever vi ett klimat som bitvis snålar med den riktiga värmen och då är det smart med det stora glastaket, som öppnar upp mot himmelen och släpper in rikligt med ljus. Den som ändå envisas med att sitta på flybridgen kan glädjas åt att det finns ett mjukt tak att täcka den med.

 Invändigt väntar ljusa och moderna färger och en väl genomtänkt disposition av ytorna. Här finns en dinette med gott om förvaringsutrymme och sittplatser för både vänner och familj. En rolig finess, som vi redan sett på en del italienska båtar, är ett så kallade ”beach mode”, som innebär att man kan fälla ut och ner friborden på båda sidorna vid cockpit för att dels få en bredare yta att vistas på, dels göra det enklare för passagerare att gå på och av båten. Under däck väntar tre hytter och två badrum. Det går att få båten med olika motoralternativ, där max motorstyrka är 2 x 441/600 (kW/hk).

 Galeon 470 Sky Deck har världspremiär under Boot Düsseldorf, sedan kommer båten visas upp i Helsingfors under båtmässan Venne, för att därefter komma till Stockholmsmässan och Allt för Sjön.

Störst på Allt för sjön
Ett smart grepp på 470 Sky Deck är de utfällbara friborden/balkongerna som gör det lättare att gå på/av båten och ökar ytan ombord.
Störst på Allt för sjön
Galeon startades 1982 och är fortfarande ett privatägt företag som specialiserat sig på att bygga motorbåtar och lyxyachts.

Fakta Galeon 470 Sky Deck

Längd 14,35 meter
Bredd 4,37/5,66 meter
Djupgående 0,9 meter
Vikt 16 500 kilo
Max motorstyrka 2×441/600 (KW/HK)
Max antal personer 12 (kategori B)
Läs mer: Galeon

Störst på Allt för sjön

Trenderna vi kan vänta oss


Text: Anna Sandgren • 2018-01-13
ArtiklarBåtnyttAllt*för*Sjön
Rulla till toppen