Lugna och fina dagar är Vingas gästhamn mycket välbesökt och trivsam, men när västanvinden viner är det annorlunda. Samtliga bilder: Joakim Hermansson & Emma Glaumann

Artiklar

Upptäck Göteborgs skärgård del 2: Därför ska du besöka Taubes ö

Vingas välkända siluett har välkomnat sjöfarare i generationer. Och den karga klippan i Göteborgs yttersta skärgård fortsätter att locka med sol, bad och en spännande historia. Följ med oss ut.

Text: Joakim Hermansson • 2016-09-26 Uppdaterad 2021-06-09

Få platser längs hela den svenska kusten är så besjungna och välkända som Göteborgs skärgårds västligaste utpost Vinga. Mest skyldig till det är nog Evert Taube, som växte upp här ute runt förra sekelskiftet då hans far var stationerad som fyrmästare på ön. Även ­Lasse Dahlquist och på senare tid Håkan Hellström har haft Vinga med i sina sångtexter, och det är inte svårt att förstå varför de fascinerats av magin runt ön.

Upptäck Göteborgs skärgård del 2: Därför ska du besöka Taubes ö
Vingas nya fyr från 1854, den 24 meter höga båken och den gamla fyren från 1841 är alla synliga från stora avstånd.

Gästhamnen är belägen på Vingas sydsida mot Koholmen, där Koholmsrännan är som smalast. Lugna och fina dagar är den mycket välbesökt och trivsam, men när västan­vinden och sjöarna vräker in kan det ofta uppstå både sjöhävning i hamnen och flera knops ström i rännan. ­Angör du västerifrån ska du hålla nära Vingas sydstrand för att undvika 1,6-metersstenen väster om Koholmen, ett par hundra meter innan du passerar genom den gjutna betongport som ger ett visst skydd mot väder och vind.
Kommer du inifrån Göteborg är de flesta farligheter utmärkta med olika sjömärken, och en enslinje med fast rött ljus underlättar också, men det gäller ändå att visa god uppmärksamhet.

 

Upptäck Göteborgs skärgård del 2: Därför ska du besöka Taubes ö
På grillplatsen Brända Fläsket osar det ordentligt när det är middagstid i Vingas gästhamn.

Öns första byggnad var en båk från 1606, medan ­dagens 24 meter höga och rödmålade båk uppfördes 1854. Det 12 meter höga runda stentornet utgjorde 1841 Vingas första fyr, men då den kunde förväxlas med Nidingens och Skagens fyrar tillkom bara 13 år senare den högre fyren på andra sidan båken. Den automatiserades 1974 och är fortfarande i drift. Vinga är i statlig ägo sedan 1934, med fyren som byggnadsminne och hela ön som naturreservat.

Föreningen Winga vänner är en av alla aktörer på ön, som inte längre har några bofasta. Däremot körs täta turer med passagerartrafik hit, och det går fint att boka övernattning i något av alla de små husen. Det finns också en liten kiosk på Vinga, och så förstås grillplatsen Brända Fläsket och fina badmöjligheter.

Upptäck Göteborgs skärgård del 2: Därför ska du besöka Taubes ö
­Angör du västerifrån, håll nära Vingas sydstrand för att undvika 1,6-metersstenen väster om Koholmen, ett par hundra meter innan du passerar genom den gjutna betongporten.

Upptäck Göteborgs skärgård del 1: Njut av nordliga utposten Rörö med fästning i fonden

TV: Den här utsikten får du för 45 miljoner

Ny svensk kanalväg kan invigas 2018

Upptäck Göteborgs skärgård del 3: Källö-Knippla – basta med skärgården bästa utsikt


Text: Joakim Hermansson • 2016-09-26
ArtiklarLivetOmbordFärdmål
Rulla till toppen