1026435.jpg

Artiklar

Guide: Så paradisseglar du i Thailand

Sol, kristallklart vatten och hundratals laguner och öar. Allt detta väntar dig om du chartrar båt kring thailändska Phuket. Efter en kort segling ut i Andamansjön är du på tryggt avstånd från charterbruset och hamnar mitt i paradiset. Artikeln publicerades först i Båtnytt nr 5 2014. I senaste numret (nr 2 2015) av Båtnytt kan du läsa om vår svenska paradisö Gotska Sandön.

Text: • 2015-01-28 Uppdaterad 2021-06-09
Följ med på whiskyresa till Skottland
Hyr båt och njut av båtlivet på Mallorca
Bilder: Världens häftigaste båthus?
Quadski: Fyrhjuling och vattenskoter i ett

3 nr av valfri båttidning för endast 99 kr

Vi tar oss bort från allt. Bort från varm asfalt, trafikproppar, tuk-tuktaxis med skräniga högtalare, bilar och ilande små japanska motorcyklar. Bort från marknadsstånd, barer och turister som sitter rödmosiga och kontemplerar gårdagskvällen. Vi är ombord på en 47 fots segelbåt och flyr land. Leendena säger allt. Det är tidig morgon och vädret är perfekt. När vi kommer ut en bit ur bukten vid Chalong går skepparen ombord på Patrice III, Bo Søndergaard, upp i vindögat och vi sätter segel. Det är en stabil båt, en klassisk segelyacht designad av Sparkman & Stephens för att segla Admiral Cup och den vann Sydney Hobart Race 1984. Självklart finns det ingen hjälpande hand i form av hydraulik, så seglen ska upp med handkraft. Och då är det praktiskt att ha vår förstestyrman för dagen, Niclas Hasselquist från Vimmerby, till hands. Som skogsägare är han van vid fysiskt arbete och storen är uppe i ett nafs. Han får också ett handtag av andrestyrmannen, sonen Anton och vännen Mikael Mellström. Med hela krysstället uppe tar sedan den lätta brisen oss i riktning mot ön Koh Lon. En perfekt dag att vara på sjön konstaterar Marika Hasselquist, som på hemmaplan har gått en grundkurs i båtmanövrering men som för dagen hellre väljer horisontalläge på däck tillsammans med vännen Anna Bergman-Mellström och de femåriga tvillingarna Viggo och Klara.

Den starka solen avhåller nog en del skandinaver från att segla i Thailand. De tycker at det blir för varmt när solen står lodrät på himlen mitt på dagen. Men en bredbrättad hatt och ordentligt solskydd löser det problemet – och dessutom slipper man ju underställ och seglarstövlar. Luft- och vattentemperaturen är densamma den här januaridagen – 28 grader. Och vi har en nordvästlig vind på 8–10 sekundmeter. På webbsidan windguru.cz kan seglare hämta väderprognoser för Phuket.

– Det är bäst att starta tidigt på morgonen, när vi har en lätt vind. Senare på dagen värmer solen upp vattnet så mycket så att vinden försvinner. Generellt har vi fint väder året runt. Under regnperioden kan man ofta segla, om inte på den ena, så på andra sidan av ön, säger Bo Søndergaard, tidigare långseglingskapten och ordförande för den danska föreningen för långseglingens främjande, FTLF, i Sydostasien. Han har bott på Phuket i 17 år, där han idag erbjuder charter med Patrice III i regionen Thailand, Burma, Filippinerna och ner till Indonesien. Några thailändska fiskare vinkar till oss när de passerar, på väg in med nattens fångst, och Bo berättar att några vänner till honom dagen före hade landat en meterstor barracuda i en liten jolle.

– Det finns alla möjliga slags fiskar här och de lokala fiskarna använder allt från trål och nät till linor och fluga.

Guide: Så paradisseglar du i Thailand
Familjen Hasselquist och Bergman-Mellström är vana
Thailandsresenärer. Här står Niclas Hasselquist vid rodret för första gången i Thailand och ser ut att njuta fullt ut. Foto: Flemming Thomsen

Familjen Hasselquist är i Thailand för tionde året i rad. Hemma har familjen en Nimbus som de använder flitigt hela sommaren. Ändå är detta första gången Niclas står bakom rodret på en båt i Thailand.

– Det var längesedan jag seglade, så jag föredrar att ha en skeppare som Bo ombord, som känner till lokala väder- och strömförhållanden, säger Niclas. Vinden tilltar något när de kommer in mellan bergen, men det är sällan något problem. Däremot är strömmen ofta 1–2 knop. Bo berättar om en incident nyligen då en man föll i vattnet vid Phukets sydspets och drogs med av strömmen som ofta är runt tre knop på platsen.

– Det finns också en del rev som man ska hålla koll på. Man upptäcker dem bland annat genom att vattnet då har en något brunaktig färg. De framträder som tydligast då man har polariserande glasögon på.

Snart har Anton kartlagt alla reven längs vår rutt, men så har han också sin egen ribbåt hemma och är van att navigera i vattnen utanför Västervik.

3 nr av valfri båttidning för endast 99 kr

Guide: Så paradisseglar du i Thailand
Skonaren Sunshine byggdes i Burma för tio år sedan efter W Fifes originalritningar från 1900. Hon går att hyra och har plats för tolv personer. Foto: Flemming Thomsen

På tillbakavägen går vi in till en av de små öarna där det ligger ett litet samhälle. Varje dag skjutsas barnen över till grannön för att gå i skola. Vi lägger till och får en strand helt för oss själva.

– Ja, det räcker att segla ut till närmsta ö för att komma bort från turistlivet. Turerna som går ut till James Bond Island och andra öar i Phang Nga Bay och Phi Phi Islands är idag så populära, för att inte säga överbefolkade, så jag föreslår i regel andra turer. Det finns trots allt tusentals öar här i Andamansjön att utforska, säger Bo.

Under lågsäsong erbjuder han rabatt på långturer, till exempel upp längs kusten till Burma. Och vill man dyka eller snorkla är The Andaman Islands ett av de bästa ställena. Vattnet är så klart att du kan se sandbotten även om du står på en klippa 200 meter över havet.

På väg in i Chalongbukten passerar vi yachten Sunshine. Det är en replika av en norsk yacht från 1901, byggd i Burma för åtta år sedan. Allt är byggt i teak och rosenträ. En otroligt vacker båt med plats för tolv övernattande gäster när charterturerna går till Burma. Längre in i bukten ligger den gaffelriggade skonaren Seraph, som tidigare har seglat med fisk på Nordsjön. Nu har hon via en holländsk familjs försorg kommit till Phuket, där den ombyggda båten kan chartras för cirka 7 000 svenska kronor per dag och hon har plats för 35 gäster på dagsturer. Utöver det ligger här också en del katamaraner på 28–36 fot och några mindre segelbåtar, samt motoryachter på upp till 60 fot som också kan chartras. Yacht Haven och Boat Lagoon är ställen där man också hittar ett stort utbud av fritidsbåtar, som kan chartras med eller utan skeppare. Bo Søndergaard hyr bara ut sin båt när han själv är med som skeppare och på längre turer är hans fru Chamnien med som kock och bjuder på thailändska delikatesser. Patrice kan chartras för 690 euro per dag och det finns plats för sex till åtta personer. Väl inne vid bryggan går alla utom Bo iland. Han vänder utåt igen och lägger sig på svaj i bukten. Vi vinkar adjö och vandrar tillbaka in i turistbruset där middagen väntar.

Text: Flemming Thomsen

Det här ska du tänka på

Vill man ut och segla i Thailand så är första övervägandet om man ska hyra båt med eller utan skeppare.

1. Överväg gärna noga hur väl du känner området, dina kunskaper som seglare och vem du har ansvar för på turen.
Seglar du med bemannad båt så får du alltid reda på mer om området, då besättningen har god lokalkännedom och kan lotsa er till de riktiga pärlorna.

2. Väljer du att hyra utan besättning så bör du ha ett ”internationellt certifikat” som gäller två år från utfärdandedatum. Ansökningsblankett hittar du hos Svenska seglarförbundet.

3. Fråga alltid uthyraren vad som gäller kring försäkringar och ersättningsanspråk vid skada och hjälp i nödsituationer. Och fråga vilken säkerhetsutrustning som finns ombord. Be att få en lista skickad till dig.

4. De stora uthyrarna kostar ofta lite mer men kan ofta också erbjuda en större trygghet och professionell service. Mindre uthyrare kan variera mer i servicenivå. Kolla också upp att det finns en kontaktperson på plats.

5. Titta igenom en lista på möjliga båtar som finns att hyra hos de större uthyrarna. Se till att få ett kontrakt
tillsänt dig för genomläsning. Ta reda på villkoren för din betalning gällande ångerrätt, avbokning och vad som kostar extra i form av mat, extra övernattningar med mera.

6. Jämför olika uthyrare på nätet. En trygghet kan också vara att få en rekommendation
från någon annan.

7. Beställ din båt eller bemannade båt i god tid och se till att få en checklista från din uthyrare på vad som behöver ordnas innan avresa. Här finns ett exempel: www.navigare-yachting.com/ planera-din-resa

8. Innan ni åker, kolla upp visumreglerna för Thailand och tala med ditt försäkringsbolag om din försäkring gäller vid
seglats.

9. Se till att få kvitto på depositioner och förskottsbetalningar.

Några uthyrare på Phuket

Navigare Yachting
Svenska Navigare Yachting äger två nya katamaraner, Lagoon 450 och 400, i Phuket och planerar att utöka flottan ytterligare. De har kontaktpersoner på plats och samarbetar också med Elite Yachting, som har omkring 20 båtar i Yacht Haven Marina. Efterfrågan på segelbåtar är hög och de förväntar sig en ytterligare ökning av antalet chartergäster.
Mer info: www.navigare-yachting.com,
info@navigare-yachting.com

Poseidon Travel
Poseidon har sålt seglingsresor sedan 1979. De är agent för Sunsail/Moorings och de hjälper till att skräddarsy paketresor med flyg, hotell, transfers, båthyra, proviantering och kan även hjälpa till med ruttplanering, restaurangbokningar och ge allmänna tips och råd.
Mer info: www.poseidontravel.se,
info@poseidontravel.se

Asia Yachting
Danske Bo Søndergaard hyr ut sin 47 fots Sparkman & Stephens-ritade segelyacht Patrice III med sig själv som skeppare och på begäran med kock. Seglingsområde är Malaysia, Indonesien och Thailand, beroende på säsong. Priset är 690 euro per dag inklusive skeppare och kock. Ombord finns bland annat en gummijolle med 15-hästare och dykutrustning till fyra personer. Båten kan hyras till regattor som King´s Cup och Phuket Raceweek.
Mer info: www.asiayachting.com,
asiayachting@yahoo.com

Rundresor med Björn Möller
Svenske Björn Möller har en 50 fots Riva Super America som är ombyggd till en femstjärnig charterupplevelse för upp till tolv personer. Han har mer än 13 års erfarenhet av privat yacht-charter i Sydostasien och erbjuder skräddarsydda charterupplevelser. Omnitrips är också förmedlare av båtar med ett stort urval på sin webb.
Mer info: www.omnitrips.com, bjorn@omnitrips.com

Sunsail
Här kan man hyra med internationell besättning eller bara båten. Den världsomspännande uthyraren har cirka 40 båtar som kan hyras i Phuket. Det är privatägda båtar, som är anslutna till Sunsail. Båtarna ligger på olika platser på Phuket, särskilt vid Boat Lagoon, Yacht Haven och Chalongbukten. Prisexempel: Sun Odyssey 35 med tre kabiner kostar
under perioden 30 augusti – 18 oktober cirka 300 euro per dag. Under högsäsong vid juletid stiger priset till cirka 400 euro per dag. Båten är då fullt seglingsklar med undantag för proviantering.
Sunsail har ett lokalt servicekontor i Phuket, vilket innebär att hjälpen är nära om olyckan är framme.
Mer info: www.sunsail.com.au
phuketbase@sunsailasia.com


Text: • 2015-01-28
ArtiklarLivetOmbordFärdmål
Rulla till toppen