– Det övergripande målet är att hjälpa människor att bli delaktiga i samhället. Simon Vinokur använder båtlivet som medel för att hjälpa till i integrationsarbetet. Foto: Dina Evenéus

Artiklar

Han ger alla en chans att få uppleva båtliv

Simon Vinokur ordnar aktiviteter till sjöss och på land för att invandrare och svenskar ska mötas. Projektet Integrationssegling har nu blivit en båtklubb som gärna vill ha fler medlemmar.

Text: Max Carlgren • 2017-11-27 Uppdaterad 2021-06-09

Vad är Integrationssegling?

Det är faktiskt en båtklubb, men främst ett projekt för att få in fler invandrare i svenskt båtliv. Vi samlar ihop hälften ointegrerade invandrare och hälften svenskar och seglar och åker motorbåt eller kajak, oftast under hela helger. Jag tror att det är bra att göra saker tillsammans istället för att bara prata! Vi seglar, grillar, pratar om allemansrätten och spelar kubb, för att nämna något. Avgifterna är låga för att alla ska kunna vara med.

Hur kom du på det här?

Min mamma arbetade med flyktingar och att hjälpa dem ut i samhället, så jag är uppvuxen med det och jag är intresserad av demokratifrågor. För några år sedan skaffade jag en Albin Vega och funderade bland annat på att starta ett museum på båtklubben. Sen såg jag en mc-klubb som tog med boende från ett asylboende ut och grillade och då fick jag idén att använda båten till integration.

Vad har ni gjort i år?

I år har jag haft en projektanställning hos Svenska Båt­unionen och kunnat arbeta mycket med projektet. Vi har haft 80 unika deltagare som varit med på flera ­aktiviteter. Vi har haft familjesegling, två seglingshelger med ­motor- och segelbåtar, en kajakutflykt och ett seglarläger för barn tillsammans med KSSS. Sen har vi haft föredrag, ­båtsvenska-café och andra aktiviteter på land.

Vilka reaktioner har du fått på seglingarna? 

Deltagarna är glada och vi har roligt! Ett citat jag har sparat från en medlem är “Om min bästa vän kommer till Sverige, då vill jag visa honom det bästa som finns i Sverige och ett av mina bästa minnen i Sverige är att segla i skärgården”. Men bara att många deltar flera gånger känns som ett bra betyg. 

Vad hoppas du kunna uppnå med Integrationssegling?

Idag finns det många invandrare i samhället, men i båtlivet saknas de. Det finns ingen anledning till att det ska vara så. Jag hoppas att det i framtiden ser likadant ut när man kommer ut till sjöss som det gör i samhället i övrigt. Ett mer konkret mål är att få personer med ­invandrarbakgrund att gå med i båtklubbar och att skaffa egen båt.

Vi har en ­ointegrerad invandrare som deltagit flera gånger men som nu deltar som svensk, bland annat för att han nu har svenskar i sin bekantskapskrets. Han har inte medborgarskap men bestämde sig ändå för att han nu är svensk, ­vilket är ett av våra mål. Det övergripande målet är att hjälpa människor att bli delaktiga i samhället.

 

Vill du vara med kan du gå in på integrationssegling.se och läsa mer och anmäla dig. Där kan du också bli medlem.

Debatt: Bort med elitismen från båtlivet

Debatt: Ett högtravande båtspråk är bara fånigt


Text: Max Carlgren • 2017-11-27
ArtiklarBåtnyttBåtnyttNyheter
Scroll to Top