Den nya fartygstunneln kommer rymma Hurtigrutens största fartyg. Illustration: Kystverket/Snøhetta

Artiklar

Här byggs världens största fartygstunnel

I Norge backar man aldrig för att spränga stora hål rakt igenom bergsmassiv. Nu vill man bygga en tunnel som ska kunna rymma till och med de största fartygen som trafikerar Hurtigruten.

Text: Jens Augustinsson • 2016-10-17 Uppdaterad 2021-06-09

Transporter i norska kustregioner är ett kapitel för sig. På land spränger man tunnlar kors och tvärs genom bergsmassiv för att förenkla för biltrafiken. Nu verkar det också mycket nära förestående att det byggs en fartygstunnel strax söder om Ålesund på norska Vestlandet.

Nästa sida: Så stor blir tunneln 

Här byggs världens största fartygstunnel
Över ena tunnelmynningen behöver det byggas en bro och ett rasskydd. illustration: Kystverket/Snøhetta

Men sina 1,7 kilometers längd kommer den, om den byggs, bli världens största fartygstunnel, skriver NRK. Längden är dock inte det enda som imponerar i det här projektet. Tunneln ska bli 49 meter från botten till tak och 36 meter bred. Med dessa dimensioner så kan till och med det största fartygen från kustkryssningsbolaget Hurtigruten passera genom tunneln. Men passagen ska också tillåta fritidsbåtar att passera.

Läs mer: Ny kanalväg i Bohuslän

Den stora anledningen till att man på allvar överväger detta jätteprojekt är att farvattnen kring den utskjutande Stadhalvön tidvis kan vara mycket besvärliga och detta skulle göra passagen av halvön tryggare och snabbare.

Norska Kystverket är nu klara med sin förstudie om hur tunneln kan komma att se ut och det är den välkända norska arkitektbyrån Snøhetta, som bland annat ritade operahuset i Oslo, som ligger bakom designen på tunnelmynnigar och broar som behöver byggas.
Bygget kostar så klart en slant, närmare bestämt cirka 2,5 miljarder svenska kronor. Men kanske får man igen något med tiden, då man räknar med att tunneln ska bli en stor turistattraktion för norska Vestlandet.

Två regeringar har redan lovat att det ska byggas en tunnel. Men till våren hoppas man att det slutgiltiga besultet ska tas. I så fall beräknas byggstarten till 2019. 

Här byggs världens största fartygstunnel
Här ska tunneln byggas, så att båttrafiken ska slippa runda halvön Stadlandet, vilket kan vara riktigt svårt vid hårt väder. Karta: Google maps
Här byggs världens största fartygstunnel
Man får inte ha anlag för klaustrofobi när man färdas i tunneln. Illustration: Kystverket/Snøhetta
Här byggs världens största fartygstunnel
När man väl ser dagsljuset igen får man njuta av naturscenerier i världsklass. Illustration: Kystverket/Snøhetta

Ny svensk kanalväg kan invigas 2018

Därför ska du åka över den unika akvedukten längs Dalslands kanal

TV: Se världens häftigaste kanalpassage


Text: Jens Augustinsson • 2016-10-17
ArtiklarLivetOmbordFartygKanaler
Rulla till toppen