Bild på rollfigurerna i tv-serien "Skärgårdsdoktorn".

Här är hela gänget i den populära tv-serien. Bakre raden fr.v. Axel Holtman (Sten Ljunggren), Sören Rapp (Göran Engman), Syster Berit (Helena Brodin). Främre raden: Johan Steen (Samuel Fröler), Wilma Steen (Ebba Hultkvist Stragne). Foto: Alexander Crispin, SVT.

Artiklar

Här spelades ”Skärgårdsdoktorn” in

"Skärgårdsdoktorn" blev en enorm succé på 1990-talet. En uppsjö tittare ville sedan besöka inspelningsplatserna. Och de är verkligen många …

Text: Johan Cooke • 2024-05-21 Uppdaterad 2024-05-24

Få tv-serier lär vara inspelade på så många olika skärgårdsöar som Skärgårdsdoktorn. Under tre säsonger, med totalt 18 avsnitt, var inspelningsplatserna bland annat Dalarö, Ornö, Huvudskär, Utö, Landsort, Sandhamn, Resarö, Stora Nassa, Vaxholm och Lidingö.

– Det var ett stort jobb att rekognoscera seriens inspelningsplatser så att de skulle passa manuset och inte ligga för avsides. Skärgårdskliniken förlade vi till Björnhuvud vid Furusundsleden utanför Åkersberga. Sjöboden var däremot lokaliserad på Resarö, nära Vaxholm, berättar Mariana Engvall som var produktionsledare från och med den andra säsongen. 

Skärgårdsdoktorn handlar om att Saltö, en fiktiv ö i Stockholms skärgård, är i behov av en ny läkare. Doktor Johan Steen som spelas av Samuel Fröler återvänder till Sverige från sitt arbete i Afrika och tar över läkarrollen i skärgårdskliniken från sin svärfar Axel Holtman (Sten Ljunggren). Med sig har Johan sin tolvåriga dotter Wilma (Ebba Hultkvist Stragne).

Johans hustru Eva (Marie Richardson) fortsätter tills vidare att jobba som läkare i Afrika. På kliniken arbetar även sköterskan Berit som spelas av Helena Brodin, som i serien oftast kör läkarbåten. Wilma tyr sig även till Berits bror Sören Rapp (Göran Engman) – en excentrisk fiskare och bohem som bor och arbetar i sjöboden.

Men det dröjer innan Wilma och Johan blir accepterade av öborna. Och Wilma bryter mot många av sin pappas regler.

Det är inte bara skärgårdskliniken och sjöboden som i verkligheten ligger långt från varandra geografiskt. Wilmas skola på Saltö spelades in på Värmdö, medan inspelningsplatserna av öns färjeläge, affär och kyrka finns på Dalarö. På Landsort ligger syster Berits hus.

– Oftast spelades det in tre avsnitt åt gången, till exempel vid skärgårdskliniken, innan alla begav sig till nästa inspelningsplats för de tre avsnitten, berättar Mariana Engvall.

På samma tomt som skärgårdskliniken fanns Axel Holtmans hus, men det huset var i verkligheten bara en uppbyggd kuliss. Alla interiörer i husen spelades in i studior i Solna eller Värtahamnen. Vattnet som syns genom fönstren i skärgårdskliniken var en fotofond. Med hjälp av digital teknik får man det att se ut som vågskvalp på havet.  

Vid inspelningar på någon skärgårdsö utan bro transporterade båtar teknisk utrustning och skådespelare. Ibland bodde teamet på Sandhamn eller Djurönäset.

– Innan vi skulle filma på plats meddelade vi allmänheten lokalt. Vägar eller områden stängdes av tillfälligt. Ibland kunde även lokala skärgårdsbor vara statister, säger Mariana Engvall. 

Ebba Hultkvist Stragne, som spelade Wilma, minns hur hon tolv år gammal fick rollen tack vare en tidigare audition för dramat Jerusalem.

– Efter några provfilmningar fick jag rollen som Wilma, och det var jättespännande. Men inledningsvis var det mycket att lära sig. Som att inte titta in i kameran när det var tagning och att vara tyst när jag inte var framför kameran, säger Ebba Hultkvist Stragne.   

Hon har enbart positiva minnen av inspelningarna.

– Det var fantastiskt att få vistas så mycket i Stockholms skärgård. Under somrarna åker jag fortfarande gärna ut i Stockholms skärgård med min familj, säger Ebba som idag hunnit bli 38 år, arbetar som rekryteringskonsult (även om hon fortfarande gör enstaka skådespelarinhopp) och har man och barn. 

Inför filmsekvenserna, där folk skadade sig eller blev sjuka, instruerades Johan, Berit och Bertil av en riktig sjuksyster, Sirkka Lytter, som själv jobbade på läkarbåten som användes. Båtmekanikern Kent Ohlson körde läkarbåten i verkligheten när man ryckte ut till någon skärgårdsö för att ge vård. 

Men det gick inte alltid att följa manus: 

– Vid ett tillfälle skulle Wilma och hennes kompisar hamna i en storm med motorbåten. Vi filmade båten interiört med ungdomarna i en docka med stora fläktar så det såg ut som storm. Den stormen infann sig aldrig när vi skulle ta exteriörerna så vi ändrade till dimma istället, minns Mariana Engvall.   

Historien bakom manuset

Det var Ingrid Dahlberg (SVT Dramas dåvarande chef) som bad manusförfattarna Lars Bill Lundholm och Gunilla Linn Persson att skriva Skärgårdsdoktorn. De hade bott tillsammans i skärgården. De inspirerades av sin egen kärlekshistoria och av många skärgårdsbor de mött, bland annat läkaren Per Ullhammar som körde läkarbåt med hemmahamn på Djurö under flera decennier. Skärgårdsdoktorn fick aldrig någon långfilmsuppföljare, som det var tänkt. Men serien finns tillgänglig på SVT Play.

I det sista avsnittet i serien skulle det vara rikligt med snö och is, som inte fanns i Stockholmsområdet den vintern. Innan scenerna vid skärgårdsklinken skulle spelas in fick de istället använda snö från ishallar. Men den konstgjorda snön räckte inte för att spela in andra scener, bland annat vid sjöboden. Därför fick hela filmteamet och skådespelarna spela in stora delar av det sista avsnittet utanför Hudiksvall. Där fanns även Sören Rapps sjöbod uppbyggd och det fanns is så att man kunde åka isjakt och svävare.  

Serien blev en av SVT:s största dramasuccéer någonsin. Drygt 2,5 miljoner tittare följde serien från 1997 till 2000.

 – Jag tror att framgången berodde på att många tittare kände igen flera vardagssituationer och livsöden och inte minst människors olika karaktärer. Serien tilltalade säkert också många fritidsbåtsägare och vårdpersonal, gissar Mariana Engvall.

Hon blev kontaktad av en uppsjö tittare via mejl eller på telefon:

– Många som skulle åka båt i skärgården ville besöka inspelningsplatserna. Det var också frågor om var de kunde köpa inredningsattiraljer eller om Wilmas klänningar, säger hon.

LÄS MER:


Text: Johan Cooke • 2024-05-21
ArtiklarEbba Hultkvist StragneSamuel FrölerSkärgårdsdoktornTv-serierWilma
Rulla till toppen