Dubbelkolla innan du köper motorn - inte efter. Foto: Unsplash

Trassliga båtaffärer

Hjälp, jag kan ha köpt en stulen motor!

Numera finns det inget som heter att köpa i god tro - så vad gäller om du misstänker att du köpt något stulet?

Text: Jessika Ericsson • 2022-08-08 Uppdaterad 2022-07-08

Fråga:

Hjälp, jag har köpt en begagnad båtmotor på Blocket och börjar misstänka att den kan vara stulen. Vad gäller? Vad gör jag? Och vad kan hända om jag kör vidare med den?

Svar:

Viktor Eklöf, Larmtjänst
Här verkar det ha gått för fort. Till att börja med vill jag ställa följande fråga: Skulle du ha köpt en bil som saknar registreringsskylt? Skulle du ha godtagit säljarens förklaring om att registreringsskylten har ramlat av? Svaret är förmodligen nej, aldrig.
När det gäller båtar och båtmotorer är det tyvärr många som hamnar i trubbel för att de inte känner till vad de behöver titta efter. Så här är det: Som köpare har man undersökningsplikt. Man ska se till att få se båtens identitet. När det gäller båtmotorer finns det märkning, en identitet som är unik för varje motor. Ofta i form av en plakett som sitter på motorn i anslutning till fästet som hängs på båten.

Det man ska göra är att fråga efter uppgifter om båtmotorns märkning innan man ens åker och tittar på motorn. Be säljaren att skicka en bild. Be även att få se kvitto eller annan inköpshandling. Om detta inte finns bör man fundera på varför. I Sverige ska alla båtar som producerats efter 1998 ha ett 15 tecken långt skrovnummer ingraverat i materialet bak på höger sida av båten. Sifferkombinationen står, i tur och ordning, för: produktionsland, fabrikat, serienummer, tillverkningsår och tillverkningsmånad.

I exemplet ovan, där du misstänker att du har köpt en stulen motor, är det bara att konfrontera säljaren. Be honom eller henne att redovisa sina personuppgifter, kvitto eller inköpshandlingar. Om du inte får någon respons, ta kontakt med polisen. Tala om att du misstänker att motorn kan vara stulen och att du inte har upptäckt det förrän nu. I bästa fall kan den rättmätige ägaren få tillbaka sin motor. Någon hittelön har du inte rätt till, däremot en god nattsömn. Om du inte agerar utan behåller motorn, som du misstänker är stöldgods, gör du dig skyldig till häleri.

Det spelar ingen roll om du handlat i god tro. Lagen om godtrosförvärv upphörde ur svensk lagstiftning 2004. Numera är det så att den som medvetet eller omedvetet köper en båt som visar sig vara stulen ska lämna tillbaka båten till den ursprunglige ägaren utan att få pengar tillbaka. Försäkringar gäller heller inte för stulna båtar.

Viktor Eklöf. Foto: Pressbild

Text: Jessika Ericsson • 2022-08-08
ArtiklarTrassliga båtaffärer
Scroll to Top