Jakten på havets svarta guld förvandlar västkusten till rena vilda västern varje höst. Samtliga bilder: Jerker Norlander

Artiklar

Hummerpremiär: Därför är hummerfisket rena vilda västern

Årets hummerfiske har startat och jakten på havets svarta guld är i full gång. Men det kan vara rena vilda västern där ute med stölder och sjöfylleri. Det är också ganska lätt att bli en brottsling själv utan att ens veta om det. Så här gör du för att hålla dig på rätt sida lagen i jakten på kronjuvelen i din nyårssupé.

Text: Jens Augustinsson • 2016-09-26 Uppdaterad 2021-06-09

Länsstyrelsen har fisketillsynsmän som ser till att alla som fiskar i svenska vatten håller sig till reglerna. Och vad de sett sedan 2006 är att regelbrotten vid fiske med burar har ökat. Hittills i år har det anmälts 195 lagöverträdelser jämfört med 178 under hela förra året, skriver tidningen Bohusläningen.

Hummern är eftertraktad och priset blir ofta därefter. Därför är det inte ovanligt att folk är beredda att ta till olagligheter för att lägga vantarna på det svarta guldet. Därför blir det nu bråda dagar för de som ska upprätthålla lag och ordning. 

Hela gardet, även sjöpolis och kustbevakning har fullt upp och gör extra kontroller under den första, rikrigt intensiva hummerfiskeperioden.
De arbetar med nykterhetskontroller, sjöräddning och ser till att trafikregler efterföljs. Men det handlar också om att hantera stölder av olika slag.

– Ju fler fritidsbåtar som är ute, desto mer blir det för oss att göra. Det är en tradition på kusten att det blir mycket trafik och många tinor och värlor som ligger ute, säger Frans Dahlén, chef för sjöpolisen i Västra Götaland till tidningen Bohusläningen

Även om fisket nu är igång och är tillåtet ända fram till 30 april så finns det en del regler att förhålla sig till. Det är ingen kärnsfysik men du bör känna till dessa för att inte ditt hummerfiske ska anses vara brottsligt.

Fiska vid rätt tid. Hummerpremiären är alltid den första måndagen efter den 20 september klockan 07.00. I år alltså 26 september. Det är tillåtet att fiska fram till den 30 april.

Ha rätt storlek på fiskeredskapen. Bland det vanligaste felet som görs är att tinorna saknar flyktöppningar eller att de inte är tillräckligt stora.

Märk upp dina redskap. Omärkta redskap är lika brottsligt som att åka runt i en oregistrerad bil.

Anmäl om du blir av med redskap. Detta är nästan det viktigaste av alla råd. För om du inte anmäler en stöld kan tjuven använda dina redskap för tjuvfiske och det är du som får skulden för det.

Mer information kring reglerna för hummerfiske hittar du hos Havs- och Vattenmyndigheten.

 

Hummerpremiär: Därför är hummerfisket rena vilda västern
Hummer med friliggande rom ska omedelbart sättas ut igen.
Hummerpremiär: Därför är hummerfisket rena vilda västern
14 för fritidsfiskare, 50 för yrkesfiskare. Så många hummertinor är tillåtna per person.

Så blir straffet om du bryter mot lagen på sjön

Över 100 år gamla träbåten Taifun är i nyskick

Upptäck Göteborgs skärgård del 2: Vinga – västkustens mest kända landmärke


Text: Jens Augustinsson • 2016-09-26
ArtiklarLivetOmbordBohuslänFiske
Scroll to Top