
Foto: Joakim Hermansson
Köpguide: Aquador 25 WA: Välbyggd överraskning
Michael och Yvonne Lang gick grundligt till väga när de äntligen skulle bli med båt. Valet föll på en begagnad Aquador 25 WA av 2003 års modell.
När Michael och Yvonne Lang sålde sitt hus och flyttade till en lägenhet i Stenungsund, väcktes också intresset för att skaffa båt. Helt utan tidigare båtvana inledde det äkta paret lämpligt nog sin båtkarriär med att först gå en kurs och ta förarbevis, innan de skannade marknaden efter lämpliga objekt:
– Jag är uppvuxen med husvagnssemestrar och visste att det skulle vi aldrig någonsin ge oss på. Dessutom är jag totalt opraktisk med motorer och maskiner, och vi hade aldrig tidigare haft någon båt. Därför ville vi ha en lätthanterad och lättskött båt, och blev rekommenderade en Aquador 25 WA av Göran på Orust Marin. Han har blivit lite av vår båtmentor och tar också hand om båten på vintrarna åt oss, berättar Michael Lang.
Paret Langs båt ligger förtöjd några kilometer från hemmet, vid den nya bryggan i Getskär, och har blivit som en kombination av flytande och flyttbar sommarstuga och sjöbod.
– Vi har lagt mycket tid på att lära oss köra båt, med stor respekt för att det inte är alldeles självklart hur allt ska gå till. Men ombord på vår Aquador rör man sig lätt och tryggt till båtens alla hörn, något som underlättar vid tilläggningar och manövrer. Den känns verkligen som en bra nybörjarbåt, poängterar Michael Lang, och avslöjar att sonens rhodesian ridgeback också brukar få följa med ombord.
– Han är inte precis den minsta vovven man kan ha med sig, men finner sig väl till rätta och är nöjd med att han kan gå omkring och titta överallt, skrattar Lang.
Deras Aquador 25 WA är av 2003 års modell och köptes begagnad 2012 av en fiskare på Asperö, som hade många fler båtar än den. Fiskaren kunde förstås köra båt nästintill med förbundna ögon, men för paret Lang blev en rejäl bogpropeller den första nödvändiga investeringen:
– Det sägs ju att alla riktiga båtförare ska kunna köra båt utan bogpropeller, men för en nybörjare som jag har den varit till ovärderlig hjälp i trånga gästhamnar eller när sidvinden legat på i naturhamnar, konstaterar Michael Lang.
Asperöfiskaren hade monterat en nästan överdimensionerad gps-plotter vid förarplatsen, av exakt samma typ som han hade i sin fiskebåt, och den hängde med i köpet. Även om den skymmer en del av den övriga instrumenteringen så har den också varit till god hjälp när Langs varit ute på sina båtturer.
– Ja, det är klart att en plotter underlättar, men på förarbeviskursen lärde vi ju oss att läsa vanliga papperssjökort också, påpekar Michael Lang, och tillägger att han värdesätter att de snabbt kommer iväg ut på sjön:
– Det är bara att ta bort bakre delen av kapellet, vrida om nyckeln och lägga loss förtöjningarna, så är vi iväg.
Med ständigt resande och mycket kontakt med människor i jobbet, uppskattar Michael Lang också rofylldheten, tystnaden och ensamheten som turerna med båten skänker.
– Den är så lätt att hantera ensam, och jag älskar badturerna jag kan göra tidiga sommarmorgnar, säger han och sammanfattar själv sin Aquador 25 WA:
– Den har helt klart motsvarat förväntningarna. Med råge!
Michael Langs bästa tips:

1. Installera bogpropeller som underlättar vid tilläggning.
2. Sy i en tittlucka i kapellet, att sticka upp huvudet igenom.
3. Flytta badstegen så att du inte klämmer dig mot drevet.
Aquador 25 WA

Längd: 7,7 meter
Bredd: 2,85 meter
Djup: 0,75 meter
Deplacement: 3 250 kg
Vatten: 55 liter
Bränsle: 260 liter
Motor: VP KAD 44 260 hk
Kojplatser: 3–4 st
Konstruktör: Rolf Eliasson
Varv: Bella Boats, Finland
Tillverkningsår: 1999–2006
Antal tillverkade: Cirka 40
Pris begagnad: 400 000–700 000 kr
Interiör: Rymlig för storleken
Med sovplats för tre vuxna och ett barn imponerar Aqudaor 25 WA, även om själva konceptet med gångar runt styrhytten begränsar innerutrymmena.
Låt oss med en gång konstatera att walk-around-konceptet i viss mån begränsar innerutrymmet, så är det bara. När man ska kunna röra sig skyddat och tryggt runt styrhytten, så stjäl även de smalaste gångar plats som istället kunde ha använts för att bredda och höja ruffen en smula. Men trots att Aquador 25 WA kan kännas aningen trång och utan ståhöjd, så finns det ändå plats för tre vuxna att sova bekvämt ombord. Två i förens dubbelsäng, där det dessutom kan få plats ett barn mitt emellan om iläggsskivan är på plats, och en i stickkojen på styrbordssidan, akter om pentryt. Där bak kan annars två mindre barn sova skafföttes. Välfungerande läslampor finns på samtliga platser. Sammantaget är det verkligen inte illa för en sportig 25-fotsbåt, och mer än vad exempelvis storsäljande Nimbus 250 R kan erbjuda.
En riktig toalett med holdingtank var ett krav från Michael Langs hustru Yvonne när paret skulle skaffa båt, och i Aquador 25 WA finns just en sådan. Själva toaletthytten är visserligen inte särskilt stor och erbjuder inte heller någon vidare ståhöjd, åtminstone inte för ägaren själv och hans 1,90 meter. Men här finns i alla fall en riktig porslinstoa som spolas med handpumpat vatten, och ett litet handfat med kallt tryckvatten. Duscha får man däremot göra på badplattformen, och det är nog lika bra med tanke på det begränsade svängrummet här inne.
Pentryt mittemot är inte heller särskilt omfångsrikt, men här finns en ho med kallt tryckvatten. Den enda spisplattan från Wallas döljs under ett lock, med en fläkt som gör att den även kan användas som värmare när det är kallt i ruffen. En riktigt smart lösning.
– Vi brukar ha med oss en gasolgrill också, så vi står väl inte precis nere i ruffen och steker fisk. Men koka potatis kan man ju göra där, det funkar fint, tycker Michael Lang, som antingen brukar sitta ner och laga mat eller sticka upp huvudet genom nedgångsluckan.
I pentryunderskåpet finns två utdragslådor med spärr, som rymmer både köksgeråd och allehanda prylar. En förvånansvärt stor och rymlig kyllåda kan dras ut bakom en isolerad lucka ovanför det översta trappsteget till ruffen. Det är både praktiskt och lättåtkomligt.
Stuvutrymmen finns det också en hel del inne i båten, som kan stoltsera med blank innerliner och högglanslackat körsbärsträ i trädetaljerna. Under den främre styrbordskojen ryms bränsletanken till den kombinerade spisplattan och värmaren, men både här och under de övriga kojerna finns en del plats kvar för annat också. Och är man som Michael och Yvonne Lang bara två personer ombord, så kan ju hela den aktre stickkojen användas till att stuva väskor eller andra personliga tillhörigheter i:
– Visst, det är ingen jättestor båt, men för kortare utflykter med några övernattningar duger den mycket bra, säger Michael Lang, som bland annat brukar ta båten från hemmahamnen i Getskär till goda vänner på Marstrand.







Exteriör: Trygg men inte tråkig
Med gångarna runt styrhytten, som skyddas av höga fribord och kraftiga rostfria räcken, är det tryggt och lätt att röra sig ombord. Aquador 25 WA är en äkta walkaround.
Aquador 25 WA är lätt att komma ombord på från fören, där den stadiga rostfria pulpiten ger gott grepp när man häver sig upp på den kraftiga teakklädda luckan över ankarboxen, och sedan via ett trappsteg ner på det förhållandevis stora fördäcket. Ankarboxen är dränerad och rymmer såväl fendrar och tampar som en dragg och en kasse bergkilar med hammare. WA står för walkaround, och betyder att man kan gå på båda sidor om styrhytten, skyddad av höga fribord och med kraftiga rostfria räcken att hålla sig i. Och även om gångarna är i smalaste laget, så fyller de sin funktion. För säkerhets skull är de också belysta med LED-lampor, så man inte ska snubbla på nivåskillnaderna när det är mörkt.
Ännu enklare är det kanske att komma ombord akterifrån, i alla fall om man har förtöjt med aktern mot en flytbrygga. Då kliver man smidigt ner på den stora badplattformen och vidare in genom en öppningsbar dörr i akterspegeln, in till akterdäcket. Badplattformen är rejäl, med eftermonterat ankarspel på styrbordssidan, teleskopbadstegen på mitten och ett dränerat stuvfack för blöta prylar på babordssidan. Där hittar vi också påfyllningsventil för bränsle och utsug för holdingtanken samt färskvattenduschen.
– Allt funkar perfekt utom badstegen. Det har hänt att vi klämt oss mot drevet eller skurit oss på havstulpaner, så jag skulle rekommendera att man flyttar den åt sidan, bort från drevet, säger Michael Lang.
En KAD 44 på 260 hästkrafter från Volvo Penta ryms under akterdäckets båda luckor, där motorrummet är tillräckligt stort för att motorn ska vara lättåtkomlig vid serviceåtgärder.
Mindre motoralternativ har också monterats i Aquador 25 WA, men troligen ska man upp på KAD 44:an för att få riktigt bra kör-egenskaper:
– Båten tar sig snabbt upp i planing och är riktigt skön att köra, även i en del sjö. Den känns stabil i vattnet, även när man ligger stilla. Inte ens när jag med mina 100 kg står på ena sidan märks det något speciellt, intygar Michael Lang och berömmer förarplatsen.
– Jag är 1,90 lång, men kan ändå stå rak under kapellet eller sitta bekvämt i stolen utan att slå i knäna eller ha det för trångt. Plottern är kanske onödigt stor, men den satt där när vi köpte båten, och nu har jag vant mig vid att den i vissa lägen kan skymma en del av instrumenten, fortsätter han och ger ett tips:
– Sy gärna en tittlucka i kapellet, för att få luftgenomströmning och för att sticka upp huvudet igenom när du kör!
Soffan med skönt rundade ändar ger, tillsammans med styrhyttens stolar, bekväma och skyddade sittplatser åt fem personer. Snurra runt stolarna så att de vänds akterut, och sätt bordet på plats på sitt stativ, så är det bara att slå sig ner och njuta av något gott att dricka eller en enklare måltid.
Under sittbrunnssoffan finns ett par stuvfack för allehanda prylar, stora nog för fendrar och ett hopvikt kapell, flytvästar eller annat skrymmande. På det hela taget känns Aquador 25 WA både välplanerad och välutnyttjad.






Besiktningsmannen Bengt Arvidsson om Aquador 25 WA
“Normalt sett välbyggda båtar”

Jag har gått igenom alla mina besiktningsprotokoll utan att hitta en enda Aquador 25 WA. Den byggdes ju bara i knappt 40 exemplar, så det är nog inte så underligt. Notera dock att Aquador 25 WA först byggdes på Irland och sedan i Finland, och att den senare versionen är lättare och därmed erbjuder bättre prestanda. Om Aquador kan jag säga generellt att de normalt sett producerar välbyggda båtar.
I varje besiktning ingår en fuktmätning med ett mycket pålitligt proffsinstrument som inte skadar båten, och det vanligaste felet som jag har upptäckt på Aquadorbåtar är fuktinträngning i skrovet under ventilationsgallren. Det är tyvärr ett återkommande fel, och beror troligen på att man missat att försegla med gelcoat på det sågsnitt som uppstår när man sågar ut för gallret i skrovet. Då kan fukten tränga in i både laminat och distansmaterial.
Fukt i akterspegeln på Aquadorbåtar har jag också stött på, och det är inte alltid man kan konstatera hur den fukten trängt in, eller om den kanske byggdes in från början, exempelvis genom att plywood som inte var helt torr plastades in. Har båten en dieselmotor från Volvo Penta behöver bockhornen kollas så att de inte är sönderrostade. Det var ett fel för några år sedan som Volvo Penta tog på sig och åtgärdade på en lång rad motorer. Mestadels gäller det D6-motorer, men kontrollera om det är något som behöver göras på just din tilltänkta motor.
Avgasslangen till Aquadors Wallasspisar som eldas med fotogen behöver också inspekteras. Avgaskröken ut i bordläggningen tål inte hur mycket saltvatten som helst, och det har förekommit att det läcker in saltvatten så att den rostar sönder. Elsystemet har jag där-emot inte haft anledning att anmärka på när det gäller Aquador. Överhuvudtaget är båtar i denna storlek inte så komplicerade, vilket lämnar mindre utrymme för fel än på större båtar.
Korrosion på läslampor, blandare, kranar, krokar och andra detaljer interiört kan också vara ett problem på båtar som är tio år eller äldre, även om de vinterförvarats inomhus. Jag tror knappt det finns någon båt som inte drabbas, och det gäller alltså inte bara Aquador. Man får ofta helt enkelt inte tillräckligt med luftgenomströmning och ventilation i båten. Aquadors blanklackade snickerier brukar dock kunna hålla sig i bra skick, där har jag inte sett mycket släpp i lacken. Som vanligt med begagnade båtar beror mycket på vilket exemplar man hittar, och det skiljer inte Aquador från andra fabrikat. Hur tidigare ägare skött båten har störst betydelse. Det finns dåliga båtar som ägarna gör bra och vice versa.
Om du inte köper en Aquador 25, vad köper du då?
Nimbus 250 R

Längd: 7,5 meter
Bredd: 2,6 meter
Djup: 0,6 meter
Deplacement: 2 420 kg
Vatten: 70 liter
Bränsle: 205 liter
Motor: VP 285 hk
Kojplatser: 2–3 st
Konstruktör: Ocke Mannerfelt
Varv: Nimbus Boats
Tillverkningsår: 2000–2012
Antal tillverkade: Cirka 300 st
Pris begagnad: Cirka 600 000–800 000 kr
Nimbus 26 Nova

Längd: 7,9 meter
Bredd: 2,7 meter
Djup: 0,8 meter
Deplacement: 2 500 kg
Vatten: 100 liter
Bränsle: 280 liter
Motor: VP KAD 44 260 hk
Kojplatser: 2 st
Konstruktör: Rolf Eliasson
Varv: Nimbus Boats
Tillverkningsår: 1992–2006
Antal tillverkade: 309 st
Pris begagnad: Cirka 300 000–600 000 kr
Ryds 23 WA

Längd: 7,3 meter
Bredd: 2,48 meter
Djup: 0,8 meter
Deplacement: 1 800 kg
Vatten: 0 liter
Bränsle: 150 liter
Motor: Mercruiser 220 hk
Kojplatser: 2 st
Konstruktör: John H. V. Lindblom
Varv: Ryds Båtindustrier
Tillverkningsår: 2002 –
Antal tillverkade: 500 st
Pris begagnad: 200 000–350 000 kr
Köpguide: Maxi 95 – bra familjebåt för fickpengar
10 bästa tipsen för ett lyckat begagnatköp av aluminiumbåt
Köpguide: Sea Ray Sundancer 290 – mycket båt för pengarna
Text: Joakim Hermansson • 2017-07-21
Artiklar • praktisktbatagande • Båtklassiker • Ekebergssnipa • Köpguider