Tekniken finns redan, frågan är vem som först vågar.

Artiklar

Krönika: Mikael spår 5 båttrender för 2018

På många sätt snurrar världen snabbare än någonsin. Artificiell intelligens, ­självkörande bilar, genteknik och annan magi lovar att ­revolutionera 2018. Frågan är vad det nya året betyder för oss båtmänniskor. Låt mig spå i motoroljan!

Text: Mikael Mahlberg • 2018-01-15 Uppdaterad 2021-06-09

1. Min första spådom är att utombordaren kommer att fortsätta den obarmhärtiga slakten av inombordaren. Det här är en lågoddsare. Tecknen är många, men det tydligaste är att Volvo Penta plötsligt köper utombordartillverkaren Seven Marine. För fartsugna som har råd betyder det att den enorma snurran på 667 hästkrafter troligen kommer till Sverige under 2018.

2. Den andra förutsägelsen är att 2018 kan bli ett riktigt bottenår för båtförsäljningen. Bostadspriserna faller och färre blir då sugna på att ta lån på villan för att köpa en day­cruiser. I värsta fall går Sverige in i en lågkonjuktur som får försäljningen att stoppa upp ordentligt. Men för den som verkligen är sugen på en båt kan 2018 innebära den bästa chansen på länge. Under den senaste lågkonjunkturen var det rea på nya flytetyg.

3. Efter mycket snack kommer äntligen de första ­användbara elbåtarna med lång räckvidd. Hoppet står dels till svenska, foilande Candela vars första modell Primero kommer under våren. Men för de som känner sig främmande inför tanken att sväva ovanför havsytan bör fler ­alternativ vara på väg. 2018 är nämligen året då de första elektriska massmarknadsbilarna kommer på allvar. Batteri­priserna faller och det går upp för allt fler att tekniken passar bra till sjöss. Det skulle knappast förvåna mig om den långsmala kabinbåt jag efterlyser på sidan sex finns som koncept i slutet av året.

4. Självkörande autopilot. Att knåpa ihop en autonom båt är rena dagispysslet jämfört med att bygga en självkörande bil, menar experterna. Tekniken finns redan, frågan är vem som först vågar. Tänk dig att äta en god middag ombord på segelbåten, lägga dig i kojen och efter åtta timmar vakna upp utvilad vid favoritön.

5. Krafttag mot båttjuvarna. Svenskarna har tröttnat på att bli av med sina utombordare. Tullen får förhoppnings­vis utökade befogenheter att kontrollera utförsel av misstänkt stöldgods, något myndigheten velat ha i flera år. Tillsammans med nya appar för båtgrannsamverkan hoppas vi på färre stölder.

Vi går alltså en spännande framtid till mötes. I ­nummer ett 2019 vet vi om undertecknad får rätt eller om du fortfarande egenhändigt rattar din dieseldrivna daycruiser, i ständig skräck för båttjuvar.

TV: Båtnytt testar foilande elbåten Candela

Debatt: ”Den som kör båt alkoholpåverkad är ingen god sjöman”


Text: Mikael Mahlberg • 2018-01-15
ArtiklarLivetOmbordBåtnyttElbåtarKrönika
Scroll to Top