Engelsmannen John Fisher under den sjätte etappen ombord på Scallywag // Foto: Jeremie Lecaudey/Volvo Ocean Race

Artiklar

Lagmedlemmarna berättar om Fishers olycka

Slogs överbord av storskotet

Text: Martin Strömberg • 2018-03-30 Uppdaterad 2021-06-09

Det var i måndags som rapporterna kom in om en olycka ombord på Team Sun Hung Kai/Scallywag.

Den 47-årige engelsmannen, John Fisher, hade fallit överbord 1 400 sjömil väster om Kap Horn och så småningom tvingades sökandet avslutas.

Nu berättar Fishers lagmedlemmar om vad som hände när han föll överbord.

Engelsmannen skulle byta position och var på väg framåt i båten för att reda ut ett segel och hade därför klickat ur säkerhetsselen, vilket är standard då man byter plats. Båten fick då en plötslig släng-gipp och Fisher träffades av storskotet som med full kraft kastade honom överbord.

De andra på däck uppfattade det som att Fisher var medvetslös redan då han föll.

Man kastade i en JON-boj och en hästskoboj för att markera platsen och vände sedan båten för att gå med motordrift tillbaks till olycksplatsen. Men trots flera timmars sökande i svåra förhållanden såg man inte röken av vare sig bojar eller Fisher. 

Till slut tvingades man att avbryta sökandet då väderförhållandena skule bli ännu sämre och man är nu istället på väg mot Chiles kust.

– Det här är det absolut värsta som kan hända ett lag och våra hjärtan är krossade, säger Tim Newton, en av Fishers lagmedlemmar på Scallywag.

Sedan olyckan har alla andra lag uttryckt bestörtning och att de har mycket svårt att genomföra den sjunde etappen upp till brasilianska Itajaí. Brunel leder etappen när man passerade Kap Horn men det är ingen glädje ombord.

– Förlusten av John sitter mycket djupare än många kanske tror. Personligen tänker jag på honom flera gånger i timmen, berättar Brunels skipper, Bouwe Bekking.

Man överbord i Volvo Ocean Race


Text: Martin Strömberg • 2018-03-30
ArtiklarBåtnyttBåtnytt
Scroll to Top