Vi kan inte ägna oss åt att surt morra om att folk ska skilja på mitt och ditt. Vi måste se till att det blir riktigt svårt för tjuvarna att sno våra motorer, för då lägger de av, säger Båtnytts chefredaktör Max Carlgren.

Artiklar

Ledare: En stulen motor är en stulen sommar

Det stjäls 2 500 motorer i Sverige – varje år. Nu måste vi båtägare bli bättre på att freda våra tillhörigheter för att få slut på stölderna, säger Båtnytts chefredaktör Max Carlgren.

Text: Max Carlgren • 2017-06-05 Uppdaterad 2021-06-09

Speviken är en slaktplats. Så sa en av poliserna till mig inför arbetet med en stor artikel om båtmotorstölder i detta nummer (nummer 5-2017). Speviken är en långgrund vik några hundra meter från mitt sommarhus. Hit släpar tjuvarna båtarna, plockar motorerna och dumpar båtarna.

Det är obehagligt när brottsligheten kommer nära. Jag började arbeta med nämnda artikel tidigt i vintras. Jag satt på redaktionen och pratade uppslag med kollegan Anna. När hon sedan kom hem till Lidingö hittade hon två ­stulna båtar drivande i en vass. Det kändes som ett märkligt sammanträffande. Nu när jag skriver denna text har Anna för några timmar sedan fått ett mejl av en kollegorna på Praktiskt Båtägande. Deras utombordare har stulits, det upptäcktes i helgen.

Tyvärr är det inget märkligt sammanträffande. Det stals drygt 2500 motorer under 2016. Det är nästan 50 motorer i veckan. Det försvinner motorer hela tiden. 

Prenumerera på Båtnytt här

En stulen motor är en stulen sommar. Det tar tid att få en ny motor och det tar kraft att bli utsatt för brott. Det kostar också pengar i självrisk och åldersavdrag. Jag har pratat med polis, försäkringsbolag, tull, motortillverkare och ingen av dem kan se till att du får ha motorn kvar. De kan söka efter stulna motorer och de kan ersätta dig om motorn försvinner. Men vill du ha motorn kvar är det upp till dig att se till att det blir så.

Vi kan inte lämna svindyra prylar utan uppsikt under många månader. Motorerna är för lätta att stjäla och för lätta att sälja vidare. Vi kan inte ägna oss åt att surt morra om att folk ska skilja på mitt och ditt. Vi måste se till att det blir riktigt svårt för tjuvarna att sno våra motorer, för då lägger de av. Läs min artikel på sidan 51 i Båtnytt nummer 5-2017, som finns i butik nu. Och hör av dig med synpunkter till max.carlgren@egmont.se.

 

Polisen låg i bakhåll – ertappade misstänkta tjuvar med stulna motorer

Polisens tips: Så skyddar du dig mot båt- och motorstöld

TV: Båtnytt testar foilande elbåten Candela


Text: Max Carlgren • 2017-06-05
ArtiklarBåtnyttBåtnyttBåtstöldDebatt
Rulla till toppen