Om vi låter tekniken sköta vår segling helt och hållet, är det ens segling då? Båtnytts chefredaktör Max Carlgren funderar lite kring självseglande båtar.

Artiklar

Ledare: Vill vi ha självseglande båtar?

Båtnytts chefredaktör Max Carlgren funderar över självseglande båtar. Tekniken finns tillgänglig – frågan är bara om vi vill använda den?

Text: Max Carlgren • 2017-01-12 Uppdaterad 2021-06-09

Jag var i Amsterdam för jag tror tionde ­gången på prylmässa nyligen. Massor av ­hallar ­fyllda av massor av tillbehör, en mässa för båtbranschen och journalister. I ett försök att lyfta fram olika smarta prylar har mässan ett pris, som i år vanns av tyska Torqeedo med ett elektriskt poddrev för segelbåtar. Man kan fråga sig om det verkligen är det mest innovativa, det finns flera företag som länge tillverkat elmotorer för båtar. Ett är svenska Greenstar Marine, och det finns flera andra. Men bortser man från det, och från att Torqeedo fick priset även för några år sedan, så gillar jag att man premierar dem som satsar på att ta fram alternativa drivkällor till båtar. I detta nummer skriver vi om schweiziska Ganz Boats som byggt både hybridbåtar och elbåtar.

När jag vandrade runt på mässan blev jag mest intresserad av ett litet företag som har tagit fram digitala telltales, trådar som sitter på seglet som hjälper dig att trimma rätt. Istället för att som traditionellt titta på dessa små trådar får du en signal till din surfplatta, dator eller rakt in i navigationsutrustningen. Produkten var inte helt klar för lansering, men jag blev kvar i båset och pratade en stund med de entusiastiska tillverkarna bakom prylen. Jag frågade om de trodde att man kan bygga en båt som seglar helt själv, och det var de helt säkra på.

Prenumerera på Båtnytt här

Med moderna instrument kan du få all information du behöver för att segla optimalt. Det handlar snarare om att kunna tolka all information rätt än att få tag på den. Med ett system som sekundsnabbt kan tolka all info, känna av trim i segel, skota elektroniskt och styra autopilot borde du nästa segelsemester kunna luta dig tillbaka och låta båten segla av sig själv. Och om du tycker att det låter tråkigt kan du ju alltid kappsegla mot datorn. Precis som du kan spela schack mot din laptop skulle du kunna segla mot datorns beräknade rutt. Eller så stänger du av rubbet, kastar mobilen under däck och seglar på riktigt. Förmodligen det vettigaste alternativet.

Debatt: Monsterbåtar snart lika utdöda som dinosaurier

Ledare: Båtlivets riktiga guldålder är nu

TV: Kliv ombord på Swans superlyxiga flaggskepp


Text: Max Carlgren • 2017-01-12
ArtiklarLivetOmbordBåtnytt
Rulla till toppen