Tips och produkter som sparar tid under vårustningen är hårdvaluta - men finns det mirakelmedel? // Foto: Lars Ericsson

Artiklar

Mirakelmedel – finns de?

Experternas tips på produkter och arbete som kan spara tid.

Text: Jessika Ericsson • 2020-04-06 Uppdaterad 2023-03-17

Att rusta båten för sjösättning när vårsolen värmer och båthamnen vaknar till liv tycker nog de flesta båtägare är en ganska trevlig sysselsättning.

Bara tiden finns.

Det gör den sällan i obegränsade mängder. Därför vill vi gärna att tvätt, polering, bottenmålning och allt annat som behöver göras går så snabbt och lätt som möjligt under de fåtal kvällar som står till buds.

Så, hur ser utbudet ut av produkter som kortar ner arbetstiden i skjulet eller vid båtvaggan?

Och, inte minst viktigt, blir resultatet tillräckligt bra, trots kortare arbetstid? Vi frågade några av de större aktörerna i branschen.

Thomas Hammarström, Hjertmans båttillbehör, har mångårig erfarenhet både av båttillbehör, båtägande och segling. Han går rakt på sak.

– Det finns inga mirakelmedel som ger fantastiska resultat på kort tid. Ska båten bli ordentligt ren och polerad behöver man lägga ner tid. Men vill man korta ner arbetstiden finns det en del både nya och gamla produkter som fungerar riktigt bra. Främst kombimedel som innehåller både polish och vax.

Mirakelmedel – finns de?

Johan Paldanius, som också han jobbar på Hjertmans, slår ett slag för att lägga någon extra timme på båten under hösten. Att tvätta ordentligt och vaxa ett lager spar mycket tid under efterföljande vårrustning.

– På våren är det ofta så kallt, i alla fall i norra halvan av landet, att vaxet inte härdar. Med en vaxning gjord redan under hösten räcker det att tvätta båten med ett båtschampo och sedan vaxa ett lager till. Kom ihåg att båtschampot inte får innehålla avfettning, eftersom det tar bort vaxet. Sedan är det bara att bottenmåla.

För båtskrov som inte fått något underhåll under hösten rekommenderar Johan ett tvättmedel som avfettar och rengör, rubbing om skrovet är flammigt eller matt, polering för att höja glansen och sedan ett eller två lager med vax.

Ett specialmedel för varje användningsområde om tiden finns, annars kombimedel.

Mirakelmedel – finns de?

Hampus Bergman på Erlandsons brygga poängterar att polerjobbet blir roligare och resultatet bättre med rätt produkter och att arbetsmomenten är desamma oavsett om man har en motor- eller segelbåt.

– Poleringen är något som många tycker är ett tråkigt och tungt jobb under vårrustningen. Jag rekommende- rar en riktig polermaskin med hög effekt så att man kan trycka emot båten utan att maskinen slutar snurra. Vi har en roterande polermaskin på 1 200 watt som gör jobbet effektivt. Kom ihåg att det är viktigt att man inte stannar upp när man använder sådana polermaskiner. Man ska alltid förflytta maskinen längs skrovet för ett jämnt resultat.

Något som, enligt Thomas Hammarström, spar mycket tid i längden är att bottenmåla ordentligt. Det blir vis- serligen en del arbete under vårrustningen men det ger tidsvinster senare. Både under och efter säsongen.

– Man slipper lägga en massa tid på snäckborttagning efter båtupptagningen. Dessutom spar det tid vid själva båtkörningen. Med värmen som var förra sommaren fick många båtar extremt mycket beväxning under senare delen av sommaren. Det kom in båtägare i butiken och berättade att de normalt brukar köra i 30 knop men som inte ens kom upp i 20 knop förra säsongen. Det blev ryamattor under många båtar.

Mirakelmedel – finns de?
Kom ihåg att det är viktigt att man inte stannar upp när man använder sådana polermaskiner.

Thomas har märkt av en ökad efterfrågan på kombimedel och miljömärkta produkter i samband med vårrustningen. Samtidigt verkar olika typer av nanoprodukter, som såldes i stora mängder för bara några år se- dan, i stort sett vara på väg att försvinna från hyllorna.

Watskis produktchef, Anders Jessen, tar fasta på att det brukar ta lång tid att få ordning på alla instrument som ska monteras i masttoppen. Han tipsar därför om att byta till en skumfylld vhf-antenn med windex på toppen.

Det är italienska företaget Scout och svenska Windex som tillsammans har tagit fram nyheten.

Till båtägare som ledsnat på att polera ger Anders rådet att måla om skrovet. Något han menar spar mycket tid under kommande säsonger.

– När skrovet börjar bli gammalt och slitet är det bättre att måla om det. Med Perfection Pro, som är en två- komponents polyuretanlackfärg, behöver du aldrig mer polera. Det är bara att tvätta med ett milt tvättmedel. En polyuretanmålning ska inte poleras eftersom ytan blir hård. Den tål också uv-strålning bra.

När det kommer till bottenmålning rekommenderar Anders att skaffa en skrapa som går att ansluta till en dammsugare eller vakuumsug. Skrapan har ett lättarbetat handgrepp som gör jobbet effektivt. Men framförallt går det att samla upp det hälsovådliga och miljöfarliga slipdammet direkt.

Äntligen vårrustning – men se upp med detta

10 misstag som gör dig hatad vid vårrustningen

Vårens genvägar – bästa tipsen inför sjösättningen

Uppdraget: Förläng båten och stoppa i en inombordare


Text: Jessika Ericsson • 2020-04-06
ArtiklarLäsvärtpraktisktbatagandeVårrustningVårrustning
Rulla till toppen