Najad och Arcona kommer fortfarande att finna som två separata båtmärken // Foto: Najad

Artiklar

Najad köper Arcona

Svenska seglingsföretag i båtaffär

Text: Martin Strömberg • 2018-03-01 Uppdaterad 2022-11-02

Idag meddelades affären mellan de två svenska båtföretagen.

Najad förvärvar Arcona och sammanslagningen innebär att de två premiummärkena kommer att fortsätta att tillverka båtar under sina respektive märken även fortsättningsvis.

De två bolagen samordnar dock ledning och administration till Najads lokaler på Orust.

Affären innebär att Najads Vd, Jörgen Ottosson, blir Vd för respektive bolag samt att Torgny Jansson, som byggt upp och drivit Arcona, säljer sitt bolag och blir ansvarig för affärsutveckling.

Så här lyder hela pressmeddelandet:

Najad AB har idag förvärvat Arcona Yachts AB. Bolagen tillverkar och säljer segelbåtar i premiumsegmentet och kommer fortsätta utveckla och sälja båtar under separata varumärken. Najad tillverkar cruisingbåtar designade för långfärd, komfort och bekvämlighet. Arcona tillverkar segelbåtar för kappsegling och familjesegling. Tillsammans skapar bolagen en av de starkaste aktörerna inom segelbåtsbranschen och sysselsätter tillsammans fler än 90 personer med en omsättning kring MSEK100. Under våren lanserar Najad och Arcona ett antal nya modeller. Bolagen samordnar ledning och administration till Najads kontor i Henån på Orust. Bolagen fortsätter designa, tillverka och marknadsföra sina respektive modeller som tidigare. Najads VD, Jörgen Ottosson, blir VD för respektive bolag. Torgny Jansson, som byggt upp och drivit Arcona framgångsrikt, säljer sitt bolag och blir ansvarig för affärsutveckling. ”Det känns inspirerande att få leda Najad och Arcona in i framtiden. Vi har tillsammans en mycket bred kunskap och produktportfölj. Med Torgny Jansson som affärsutvecklarekommer arvet från Arcona förvaltas på bästa sätt.” säger Jörgen Ottosson. ”Det känns mycket spännande att få vara en del i denna process, nya modeller och en stärkt försäljningsorganisation bådar gott för framtiden. Jag har under många år byggt Arconafamiljen som ligger mig varmt om hjärtat och jag kommer fortsätta att värna om den och vårt starka varumärke.” säger Torgny Jansson.

 


Text: Martin Strömberg • 2018-03-01
ArtiklarBåtnyttBåtnyttNajad
Rulla till toppen