Artiklar

Ny serie bensinmotorer från Volvo Penta

Volvo Penta lanserar en ny serie bensinmotorer för deras inu-drev.

Text: Redaktionen • 2015-10-28
Ny serie bensinmotorer från Volvo Penta

Volvo Pentas nya drev drar båten framför sig

TV: Här surfar de efter Volvo Pentas nya drev

Det handlar om en ny 4,3-liters V6:a med katalysator på 200, 240 eller 280 hästkrafter och en ny V8:a på 5,3 liter som nyligen lanserades i USA. Totalt kommer det sju nya motorer i serien under årets slut och under 2016.

De bygger vidare på General Motors Gen-V-motorer som Volvo Penta började använda i V8-380 som kom 2012. Enligt Volvo Penta ska det vara deras renaste motorer hittills, vilket katalysatorn givetvis bidrar till. Man har även direkt bränsleinsprutning som ska ge bättre bränsleeffektivitet och bättre vridmoment vid låga varvtal. Volvo Penta säger att man minskat kolmonoxidutsläppen med 95% på tomgång.

Motorblocket är byggt helt i aluminium för att ge mindre vikt i förhållande till effekt. Vi fick chans att köra den nya V6:an på 240 hästar som hastigast och i en XO kunde vi konstatera att den är hyfsat tyst och att den svarar bra hela vägen upp till full gas, även i mellanregistret. När vi marschade i ca 27 knop fanns det rejält med drag kvar för att trycka upp båten i maxfart.


Text: Redaktionen • 2015-10-28
ArtiklarLivetOmbordMotorer
Scroll to Top