151091.jpg

Artiklar

Ockelbo DC 21 – Fartig och folkkär

Ockelbobåtar fyllde 50 år 2008. Och de har hunnit bli rejält folkkära. Bland favoriterna hittar vi DC 21. Vi tog en tur för att kolla om den gamla familjeracern håller än.

Text: Philip Pereira dos Reis • 2008-11-09 Uppdaterad 2021-06-10

Ockelbo var minsann inte blyga i sina reklambudskap. Inte nog med att de framhävde sitt eget kvalitetstänkande och sin egen förträfflighet. De gick även så långt att de kritiserade sina konkurrenters produktionsmetoder.

Så här kunde det låta: ”Vi är svaga för kvalitet, det är vår styrka.” ”Gemensamt för alla kvalitetsbåtbyggare är att man bygger enligt handuppläggningsmetoden & Vi lägger alltså matta för matta i Ockelbo & Vi sprutar inte våra båtar. Sprutmetoden används allmänt i Sverige men av mycket få båtvarv i andra delar av världen. Ockelbokvaliteten börjar med andra ord med själva byggnadssättet. Detta kan man inte se. Även en mycket dålig båt kan döljas bakom en snygg ytfinish. Så tag det säkra före det osäkra – välj en Ockelbo på en gång.”

Oerhört kaxiga, snudd på övermodiga uttalanden från den svenska båttillverkaren. Men det verkar ha varit deras melodi ända från starten. En av varvets allra första modeller, Ockelbo Sea Fun, var i huvudsak en ren rip-off på en amerikansk förlaga som hette Sea Fury. Inte ens typsnittet i modellnamnet besvärade man sig med att ändra.

Stilbildande daycruiser

Ockelbo DC 21 presenterades 1966 och gick rakt in och bildade skola för begreppet daycruiser. Ruff med två fasta kojer, stor öppen sittbrunn med enkelt pentry, enkel aktersoffa som gav två extra kojer om man inte var för kräsen med utrymmet. Inga krusiduller, helt enkelt.

När Båtnytt provåkte 1967 konstaterade man att inredningsutformningen fortfarande var under utveckling, och man anmärkte också på att stolarna var fast monterade och att det kunde bli väl irriterande om man stod upp och körde länge.

Kommentaren att sovutrymmet är bra för att man då i alla fall har någonstans att ta vägen om man blir tvungen att övernatta säger väl egentligen allt. Det här är ingen båt för den långa semestern – eller ens för övernattning, om man får tro testteamet. Daycruisern blev istället båtmodellen som betydde en biljett till att snabbt ta sig ut i skärgården för lata sommardagar. En badbåt, helt enkelt.

Och just Ockelbo DC 21 blev beviset för hur sportbåten och familjebåten för dagsutflykter blev ett. Modellen har bland annat tagit en klasseger i Roslagsloppet. Farterna var dock ganska beskedliga. 21:an har levererats med ett flertal olika motoralternativ, men i början var det VP AQ på 130 hästkrafter med 200-drev som gällde och toppfarten hamnade då kring 26 knop. I jämförelse med andra samtida daycruisers var Ockelbon något tung men hade en snabb accelerationskurva tack vare sin bottenform.

Ockelbo DC 21 - Fartig och folkkär

Lundgrens sista

21:an kom att bli den sista modellen varvets grundare Erik Lundgren var med och tog fram. Hans engagemang i företaget innebar en livsstil som tärde på kroppen och i september 1967 avled Erik Lundgren efter en hjärtinfarkt, bara 48 år gammal.

Men hans sista modell kom att leva vida-re länge, och DC 21 blev något av Ockelbos flaggskepp. Mellan åren 1966 och 1987 tillverkades cirka 900 stycken. Och det avspeglar sig också i Ockelboklubben, som har 82 DC 21:or registrerade. En av dessa tillhör Ulf Johansson i Saltsjö-Boo utanför Stockholm.

Ulf är vad man skulle kunna beteckna som en återvändare när det gäller Ockelbo DC 21. Han har tidigare ägt en, och gammal kärlek rostar som bekant aldrig. Den här gången visste han vad han ville ha, och han fann det i ett klanderfritt exemplar från -77. Ulfs båt inger en tydlig känsla av vad det förmodligen innebar att vara ägare till en ny Ockelbo DC 21. Inredningen är renoverad och stolsryggarna har till och med fått varvets logotyp instansad. En liten och oviktig detalj kan tyckas, men verkligen något som förhöjer helhetsintrycket av båten.

Ulfs båt är ett kul exemplar. I original satt det en VP 305 med 280-drev i båten. Den har någon gång under årens lopp blivit utbytt mot en betydligt mer potent 5,8-liters Volvo V8 och duoprop-drev, vilket innebär att båten kommer till sin rätt och känns sportig på riktigt. På papperet ska toppfarten då öka från kring 26 knop, som var max med en 130-hästars Penta, till kring 40.

Det har sagts att DC 21:an utrustad med V8 har en tendens att överplana, men när vi sätter kurs ut i Duvnäsviken utanför Stockholm reser sig båten snabbt och villigt ur sjön och ligger behagligt stabilt i den för dagen förvisso spegelblanka viken. Ulf tycker att båten går bra i sjön vid de flesta förhållanden men att den kan bli lite stampig i motsjö.

Utan att ha några vetenskapliga bevis för att så är fallet är ändå min känsla att en båt som DC 21:an vinner på en V8-motor. Körkänslan blir definitivt starkare och förmodligen blir bränsleekonomin också rimlig med tanke på att båten snabbt går upp i plan.

Av: Text Jens Augustinsson Foto Philip Pereira dos Reis

Faktaruta

Ockelbo DC 21

Längd: 6,45 m Bredd: 2,50 m Vikt med motor: Cirka 1 080 kg Antal kojplatser: 2 + 1 Bränsletank: 140 l Motor: Bland annat VP AQ 130/250 och VP AQ 120/200 Toppfart: 26 knop Konstruktör: Lundgren/Allskog Tillverkare: Ockelbobåtar Tillverkningsår: 1966-1979/ 1983-1987 Tillverkade båtar: Cirka 900 ex Begagnatpris: 80 000-160 000

Ockelbo DC 21 - Fartig och folkkär Ockelbo DC 21 - Fartig och folkkär Ockelbo DC 21 - Fartig och folkkär


Text: Philip Pereira dos Reis • 2008-11-09
ArtiklarpraktisktbatagandeBåtklassiker
Rulla till toppen