Med skonsamt underhåll och frekvent rengöring håller sig kapellet fräscht länge. Foto: Lars Ericsson
Så får du kapellet att leva längre
Du kan själv förlänga livslängden på ditt kapell, men det gäller att göra det på ett skonsamt sätt. Läs om expertens tre gyllene regler och andra tips.
Ett båtkapell lever ett hårt liv. Dygnet runt, flera månader i sträck utsätts det för naturens krafter. Än mer slitage blir det om båten står utomhus året om och kapellet sitter kvar. Vad som i grund och botten gör kapellväven smutsig, svartprickig och så småningom säckig är mikroorganismer som finns i luften och som frodas då de får fäste på kapellväven. En kombination av fukt, smuts och värme ger särskilt gynnsamma förhållanden för mögel, alger och olika jordpartiklar.
Med tiden har kapellväven blivit miljövänligare, med färre giftiga kemikalier i beläggningen samtidigt som luftföroreningarna har ökat. Sammantaget gör det att mögel lättare får grepp om kapellväven. Därför är det ännu viktigare att underhålla sina kapell.
Elina Berglund hos Östersjökompaniet, ett av de största och äldsta grossistföretagen inom kapellväv i Sverige, lyfter fram tre gyllene regler som får båtkapellet att hålla sig så fräscht som möjligt så länge som möjligt: Den första regeln är att rengöra skonsamt vid behov, den andra att förvara kapellet torrt och den tredje och sista att se till att ha bra ventilation under kapellet.
Det går inte att undvika att det samlas smuts och små partiklar på kapellväven. Därför är grundregeln att tvätta den, och enligt Elina Berglund är det bättre att tvätta av direkt med en trasa eller mjuk borste än att vänta och göra en djuprengöring när det blivit riktigt nedsmutsat. Och innan man lägger undan kapellet för vintern bör det alltid tvättas rent.
Rekommendationen från Östersjökompaniet är att använda så lite tvättmedel som möjligt. Såpa och vatten är bra, eller vatten och en tvållösning. Undvik starka tvättmedel.
– Många undrar om de ska impregnera kapellet, men faktum är att beläggningen på insidan av väven håller ända tills man börjar tvätta med starka tvättmedel. Exempelvis tål kapellvävar av akryl att tvättas med klor medan impregneringen tar stryk av klortvätt. Även tråden i sömmarna kan ta stryk av ovarsam kapelltvätt. Sömmarna tar mer stryk av tvätt än av solljus vill jag påstå.
Den bästa kapelltvätten är enligt Elina Berglund den man gör själv. Blöt upp kapellet helt i exempelvis ett badkar med ljummet vatten och tvål eller såpa. Väven ska bli helt genomblöt så att smutsen hinner luckras upp. Skura sedan försiktigt med en mjuk borste och skölj med rent vatten. Hon är också tydlig med att kapellväv inte ska tvättas i tvättmaskin eller med högtryckstvätt.
Fönsterrutor av plast är bra att tvätta av ofta, särskilt om man har båten i saltvatten. Då behöver saltet sköljas bort för att inte skava på rutan. Även här är det skonsamma rengöringsmedel och vatten som gäller enligt Elina Berglund. Hon rekommenderar också att putsa med en bra fönsterputs och sedan torka med en trasa av mikrofiber. Det kan pigga upp rutan om den börjar bli lite matt i ytan. Men vänta inte tills det gått så långt att det bildats bruna ränder, då börjar plasten brytas ner. Den torkar och kan så småningom spricka.
Elina Berglunds andra gyllene regel, att förvara kapellet torrt, är extra viktig att tänka på inför vintern, enligt Elina Berglund. Om man viker ihop och stuvar undan ett fuktigt kapell på hösten har man med största sannolikhet ett mögligt kapell när våren kommer. Hennes råd är att istället se till att kapellet är helt torrt innan det stuvas undan. Ofta är luftfuktigheten hög under hösten så även om kapellet inte är blött utan bara känns lite rått behöver det torkas. Ta in det och häng helst upp det luftigt tills det har torkat helt.
Om kapellet får sitta kvar på båten utomhus under vintern ökar risken för mögelpåväxt, särskilt om båten är täckt med plast. Se till att det finns öppningar för ventilation om kapellet måste sitta kvar på båten. Finns det möjlighet att förvara kapellen i rumstemperatur under vintern menar Elina Berglund att det alltid är att föredra.
Plastrutorna bör vara torra och rena då de stuvas undan. Torka bort salt och smuts med vatten och eventuellt såpa. Häng upp kapellet efter rengöringen och låt det bli helt torrt. Du bör också undvika att vika plastrutorna då det kan ge veck och skador.
Den tredje och sista av de gyllene skötselreglerna, att sörja för god ventilation under kapellet, blir extra viktig om man har många och stora fönsterrutor i sitt kapell. I ett stängt utrymme som blir varmt och fuktigt trivs mikroorganismer och det bildas en grogrund för mögel. Precis den miljö som lätt uppstår under ett båtkapell en varm sommardag. Så, om kapellet har många och stora fönsterrutor behöver det finnas bra med öppningar så att luften kan cirkulera under kapellet. Lämna glipor och låt ingångsluckan vara öppen så mycket som möjligt.
Om man har en motorbåt med köket under sittbrunnskapellet blir behovet av bra ventilation ännu större. Matos med varm och fuktig luft som stiger ger annars en i det närmaste perfekt grogrund för mögel på insidan av kapelltaket. Bäst är att fälla ner kapellet helt under själva matlagningen, om det går. Annars att ha det så öppet som möjligt.
LÄS MER:
Text: Jessika Ericsson • 2024-04-25
Artiklar • Kapell • kapellskötsel • Motorbåt • Segelbåt