150975.jpg

Artiklar

Så får du rent i tanken

Har din dieselmotor plötsligt börjar dra mer bränsle? Är motorn samtidigt tröttare än vanligt? Då är risken stor att innehållet i din bränsletank smittats med dieselbakterier.

Text: Redaktionen • 2009-08-19 Uppdaterad 2021-06-10

För gemene man låter det nästan som ett aprilskämt med bakterier i tanken. Tidigare var det ett ganska ovanligt fenomen med angrepp av mikroorganismer i bränslet. Men sedan det började marknadsföras så

kallad biodiesel med upp till fem procent fettsyrametyl-

estrar, FAME, iblandat har allt fler dieselanvändare drabbats. Bland de mer utsatta återfinns jordbrukare och åkerier med egna farmartankar samt båtägare.

Roland Anderberg är egen företagare i Glumslöv, mellan Helsingborg och Landskrona. Bland hans kunder återfinns såväl åkare och bönder som husbils- och båtägare som drabbats. Han har bokstavligt talat sett utvecklingen eskalera med egna ögon.

– Jag kan nog säga att det är ungefär en båtägare på tio som riskerar att få problem med bakterier i tanken. Jag är själv aktiv inom Sjöräddningen här nere och i fjol undsatte vi flera båtägare som fått motorstopp. Det lär bli ännu fler den här sommaren, säger han.

För att mikroorganismerna, som får sin näring av diesel-

oljans kolväten, ska kunna växa till och frodas krävs det vatten. Vän av ordning kan tycka att vatten inte hör hemma i en bränsletank. Det är dock inte ovanligt att det efter en tids användning bildats ett skikt av kondensvatten i botten på tanken. Det kan också av helt naturliga orsaker förekomma små, små droppar av vatten som svävar i bränslet.

Om bakterierna fått fäste i en tank bildas det efter en tid ett svart eller brunt slem som riskerar att täppa till filtret. Enda alternativet för att bli kvitt mikroorganismerna är en fullständig dränering av allt vatten följt av en noggrann rengöring. Något som inte låter sig göras i brådrasket på de flesta båtmonterade bränsletankar. Men genom att eftermontera en manlucka har Roland Anderberg funnit en lika enkel som självklar lösning. Den bästa metoden för att göra ren sin tank är att använda en högtryckstvätt med hetvatten. När tanken är tvättad är det viktigt att bli kvitt allt vatten, annars är det risk att jobbet är förgäves.

– Det går alldeles ypperligt att använda en dammsugare med utblås, säger Roland Anderberg.

Ett komplett gör-det-själv-kit med manlucka, bultar och packningar går på 995 kronor.

– Om du kan du hantera en borrmaskin kan du göra detta själv, säger Roland Anderberg, som själv genomfört en montering på en 25 år gammal segelbåt.

– Det tog ungefär två timmar allt som allt att göra jobbet. Det som tog längst tid var att plocka bort alla prylar så att vi kom åt själva tanken, fortsätter han och skrattar.

Manluckan går att montera både på plast- och plåttankar, avslutar Roland Anderberg.

Av: Text Thomas Hyrén

Så får du rent i tanken Så får du rent i tanken Så får du rent i tanken

Så får du rent i tanken Så får du rent i tanken Så får du rent i tanken Så får du rent i tanken Så får du rent i tanken Så får du rent i tanken Så får du rent i tanken


Text: Redaktionen • 2009-08-19
ArtiklarpraktisktbatagandeSteg för steg
Scroll to Top