Steg för steg

Artiklar

Så får du rent i tanken

Har din dieselmotor plötsligt börjar dra mer bränsle? Är motorn samtidigt tröttare än vanligt? Då är risken stor att innehållet i din bränsletank smittats med dieselbakterier.

Artiklar

Bygg din egen segeljolle

Nu har du chansen att själv prova på ett båtbygge i liten skala. Under länken “Byggbeskrivning till segeljollen MII” ovan hittar du pdf-filer med byggbeskrivningar och ritningar som du lätt laddar ner genom att högerklicka på dokumentet och välja “save target as…”. Skriv ut dessa dokument i 100% och du har finfina mallar till bygget.

Artiklar

Självstyrningen – en extra rorsman

Någon form av självstyrning är ofta praktisk om du seglar med liten besättning eller ensamseglar. Självstyrningen ger möjlighet för rorsman att tillfälligt göra andra saker än att sitta och styra - navigera eller bara ta en kopp fika. Praktiskt Båtägandes Micke Westin har installerat en autopilot för rorkult på ett par olika båtar.

Artiklar

Så byter du spanten själv

Spanten är träbåtens skelett. De kan hålla många år men med tiden kan de gå sönder och då måste de bytas. Det är en operation som den händige klarar av att utföra själv utan allt för stora problem. Här visar vi steg för steg hur det går till när man byter spant på en skärgårdseka.

Artiklar

Ankarspel för ett lättare båtliv

Ett ankarspel underlättar både när du ska lägga till och kasta loss. Med ett enkelt knapptryck får du full kontroll på ankringen. Sverker Oldenbäck har monterat ett ankarspel på sin Flipper med gott resultat.

Artiklar

Däcksanslutning och utsugning

Tänk på miljön – töm hålltanken i land En mycket aktuell fråga just nu är vad man ska göra med innehållet i hålltanken. I Finland råder det ett förbud mot att tömma innehållet närmare än tolv sjömil ifrån närmaste kust, vilket i praktiken innebär ett totalförbud. I Sverige har vi ännu inte lika hårda regler.

Artiklar

Fixa stinkande toaletten

En båttoalett är något som man normalt inte ägnar speciellt många tankar åt. Den ska bara finnas där - redo att användas och annars inte märkas av. Tyvärr kan just toaletten vara källa till frustration då den läcker ut sitt illaluktande innehåll. Här visar Sverker Oldebäck hur han renoverade toaletten på sin Flipper.

Artiklar

Så installerar du en nivåmätare till färskvattentanken

En nivåmätare, för att läsa av hur mycket vatten som finns kvar i en färskvattentank, fattas på många båtar. Sverker Oldebäck visar hur han enkelt monterade en nivåmätare på sin Flipper 717.

Artiklar

Krockkudde under vattnet kan rädda seglingssäsong

En rejäl grundstötning är varje seglares mardröm. En räddare i nöden är att innan smällen ha monterat ett kölskydd. Så här funkar det i praktiken.

Scroll to Top