Det driver iland 8 000 kubikmeter skräp varje år - bara i Bohuslän. Lika mycket till längs resten av våra kuster. Foto: iStock

Artiklar

Så ska bohuskusten räddas från sopberget

8 000 kubikmeter skräp flyter iland varje år längs bohuskusten. Ett nytt förslag från Naturvårdsverket ska förhoppningsvis lätta bördan för de kommuner som är värst drabbade.

Text: Jens Augustinsson • 2016-11-11 Uppdaterad 2021-06-09

Mängden skräp som flyter iland enbart längs bohuskusten varje år är lika stor som längs resten den svenska kuststräckan tillsammans. Enligt en artikel i tidningen Bohusläningen uppskattas kostnaderna för nedskräpningen längs Bohusläns stränder till sammanlagt 15 miljoner kronor varje år.

Trots att det görs många insatser, både från kommunerna och privata initiativ, så är det svårt att hålla inflödet av skräp i schack. Med anledning av detta så föreslår nu Naturvårdverket att de bohuslänska kommunerna ska få ett statligt ekonomiskt stöd till strandstädningen.

– 80 procent av allt avfall som flyter i land kommer från andra länder. Vi vet att de drabbade kommunerna har höga kostnader för strandstädning och att det är ett problem för dem, säger Maria Ivarsson som är handläggare på sektionen för miljöfarlig verksamhet och kretslopp på Naturvårdsverket till Bohusläningen.

Det är nu upp till Regeringen att ta ställning till det inlämnade förslaget och ta ett beslut i frågan. Om det blir ett beslut om statligt stöd så blir det troligen Havs- och Vattenmyndigheten som får utforma bidraget.

Så här säger Strömstads kommunalråd Peter Dafteryd (C) i en kommentar till Bohusläningen.
– De förutsättningar vi har här uppe gör att vi har en speciell situation jämfört med andra kommuner. Det är inga små mängder skräp som förs i land. Vi har försökt få till att staten ska gå in med pengar i flera år så det är väldigt positivt om det nu blir så. Får vi det här bidraget har vi möjlighet att få fler stränder städade, säger han.

Därför är Bohuskusten så nerskräpad

TV: Här pumpas föroreningar ut längs svenska kusten

Värdefullt havsekosystem kollapsar på västkusten – kostar Sverige mångmiljardbelopp


Text: Jens Augustinsson • 2016-11-11
ArtiklarLivetOmbordBohuslän
Scroll to Top