Köpet omfattar glasfiberskrov i tre olika längder // Foto: Livetombord.se

Artiklar

Yamarin guld värt för Silver

Oy Otto Brandt AB har förvärvat fyra av Yamarins nyaste båtmodeller

Text: Martin Strömberg • 2018-03-28 Uppdaterad 2021-06-09

Under onsdagen blev det klart att Oy Otto Brandt AB köpt Yamarin-modellprogrammets nyaste modeller av Konekesko Oy.

Pressmeddelandet:

Modellprogrammet består utav fyra, delvis opublicerade, båtmodeller och de kommer att lanseras under koncernens båtvarumärke Silver.

Köpet omfattar glasfiberskrov i tre olika längder, som hos Konekesko har burit modellmarkeringarna Yamarin 81, Yamarin 66 och Yamarin 64. Båtarna är så kallade daycruiser-modeller som är tillverkade helt i glasfiber. Av den minsta skrovstorleken finns även en bowrider -version med öppen främre sittbrunn.

Modellprogrammets största båtmodell, Yamarin 81 DC, lanserades av Konekesko under våren 2016. Modellens försäljning avbröts senare då Konekesko meddelade att de helt och hållet ger upp marinverksamheten. Alla fyra båtmodeller är skapade av norska Eker Design AS, och de är toppmoderna fritidsbåtar. För skrovformgivningen står svenska Petestep AB. Skrovens patenterade Petestep-teknologi gör båtarna tystlåtna och bränslesnåla, samt ytterst torra från vattenstänk.

Under ledning av Peter Krusberg, som flyttar över till Brandt, kommer de nya glasfiberbåtarna att vidareutvecklas så att de passar in i det nuvarande Silvermodellprogrammet.

 

Test: Yamarin 81 DC

Första Silver-båtarna såg dagsljuset i början av 1990-talet och under årens gång har det tillverkats totalt ca 16 000 båtar. Utgångspunkten för båtarnas planering har sedan första början varit kvalitet, praktiska lösningar och design. Silver var en av de första att kombinera glasfiber med aluminium och länge tillverkades varenda Silver med så kallad AluFibreTM -konstruktion där skrovet är av aluminium och interiören av glasfiber. Under senare år har modellprogrammet dock utvidgas till att även inkludera båtmodeller i helaluminium.

Alla Silver-båtar tillverkas än idag i Finland och fabriken är belägen i sydösterbottniska Etseri. Att vårda om inhemsk båtbyggarkonst är något som står familjeföretaget Otto Brandt väldigt nära hjärtat.

 

TV: Se första testet av Yamarin 81 DC – med nya unika Petestepskrovet

Koncernen Otto Brandt, som grundades år 1905, är verksam inom försäljning och distribution av fritidsprodukter och -fordon. Under de senaste åren har företagets marinenhet vuxit rejält och den är i dagens läge en viktig del av koncernens verksamhet. Genom att köpa upp Yamarin-modellprogrammets nyaste båtmodeller, komplementerar Otto Brandt de nuvarande modellprogrammen och förstärker koncernens strategi.

– Vi har under de senaste åren flitigt förnyat Silvers modellprogram och ser det som ett naturligt steg att expandera till ett helt nytt, i sin helhet signifikant, segment. Många av våra konkurrenter har utvidgat sina modellprogram till att omfatta även aluminiumbåtar, där Silver varit föregångare. Vi ser en ökad efterfrågan på större glasfiberbåtar inom alla våra huvudmarknader och vill genom detta köp ge återkall på konsumenternas behov och önskemål, konstaterar Markku Hämäläinen, koncernchef för Oy Otto Brandt Ab.


Text: Martin Strömberg • 2018-03-28
ArtiklarBåtnyttBåtnytt
Scroll to Top