Christin Brosten, befälhavare på RS Västerås, brukar ha jour under midsommarhelgen. Foto: Privat, Sjöräddningssällskapet/Mats Ryde

Midsommar

Sjöräddarens tips inför midsommar på båten: Så förbereder du dig

Midsommar innebär högsäsong för Sjöräddningssällskapet. Praktiskt Båtägande har intervjuat Christin Brosten, frivillig sjöräddare och befälhavare på RS Västerås.

Text: Elinor Karlin • 2023-06-20 Uppdaterad 2023-06-20

Christin Brosten har varit sjöräddare i tio år, och hon brukar fira midsommar med sjöräddningsjour. Det blir oftast ett roligt arbetspass på midsommarafton eftersom nästan alla midsommarfirare de träffar på vägen är på gott humör. 

– Vi brukar ha med oss sillunch som vi äter på ett ställe, och middag någon annanstans. Vi vet att det är väldigt mycket folk ute, så vi vill ha lite kortare inställningstid. Blir det en fin midsommar så kan jobben snabbt köa upp. 

LÄS MER: Många båtar havererar under midsommar: ”Bästa helgen att få hjälp på”

Det är framförallt på lördagen och söndagen som får en del att stå i. Christin Brosten vittnar om att bränsletorsk är ett vanligt ärende de får ta hand om under midsommarhelgen. 

– Det är också vanligt att de har dragit slut på batteriet när de ska hem på söndagen. Då har de legat still länge, använt kylskåp och radio och inte haft tillgång till landström. Men det här är något som händer under hela säsongen. 

Christina Brosten menar att ärendena under midsommar inte skiljer sig nämnvärt, förutom antalet utryckningar som ökar i takt med att allt fler befinner sig ute. 

– Det blir kanske lite mer dramatiskt när man ska hem. Då har de sovit lite dåligt, druckit en del och är mer slitna vilket gör att de kanske missbedömer lite mer. Vi plockar något fler grundstötningar på söndagen än i vanliga fall. 

Var inte för rädd att kalla på hjälp

  • ”Se till att ha gott om bränsle samt håll koll på oljor och filter.” 
  • ”Ha mobilen på dig i ett vattentätt fodral. Om man mot förmodan hamnar i vattnet så ska man kunna förmedla sig. Vi vill att ni ringer innan det blir allvar, så att vi får de bästa förutsättningarna för att hjälpa till.” 
  • ”Det är många som sjösätter först nu. Ha koll på tätningar, dyvikor och ventiler. När det kommer in vatten är det lätt att drabbas av panik, men det behöver inte vara en jättestor grej egentligen.” 
  • ”Alla ska ha flytväst, inte bara barnen.”

Text: Elinor Karlin • 2023-06-20
ArtiklarSjöräddningssällskapet
Rulla till toppen