Den olycksdrabbade båten är en systerbåt till den på bilden, av märket More 55 och ägd av det svenska företaget More Sailing. Foto: More Boats

Artiklar

Svenska båtar i sjödrama på Atlanten

En 55-fots båt ägd av det svenska företaget More Sailing hamnade i sjönöd under atlantseglingen ARC efter att ha seglat på ett oidentifierat föremål.

Text: Jens Augustinsson • 2016-12-01 Uppdaterad 2021-06-09

Det var i lördags, den 26 november som den svenskägda More 55:an Lady Nor kallade på assistans efter att man seglat på något i tolv knops fart och skadat rodret, skriver sajten Sittbrunnen.se.

Den slovenska besättningen på Lady Nor ska ha begärt hjälp från en annan More 55:a som befann sig mellan 60 och 70 nautiska mil framför den olycksdrabbade båten. Den svenska båten L.i.A of Sweden, med skeppare Fredrik Olsson i spetsen tvekade inte utan vände direkt tillbaka för att komma till undsättning.

Enligt uppgifter till Sittbrunnen.se ska det ha rådit panik i den slovenska besättningen när L.i.A of Sweden nådde fram. Vädret i området var besvärligt med vindar på mellan 15 och 20 meter per sekund. Men till slut lyckades man bogsera haveristen mot ett mer stilla område.

Väl där kunde man få överblick på situationen och konstatera att båten inte sprungit läck men att Lady Nor tappat större delen av rodret och krökt nedre delen av roderaxeln. Efter en stor insats med närmare 9 timmars arbete i vattnet kunde besättningen från L.i.A of Sweden få ett nödroder på plats och båtarna kunde försiktigt och i samlad tropp återuppta seglingen mot slutmålet St Lucia i Västindien.

När detta skrivs förmiddagen torsdag 1 december hade de två båtarna Lady Nor och L.i.A of Sweden cirka 1 280 nautiska mil kvar till målet på St Lucia. Läs hela artikeln om den dramatiska händelsen på Sittbrunnen.se

TV: Här sjunker Sweden Yachts 45:an mitt ute på havet

TV: Han bor i livflotten vid sin sjunkna båt

Ö till ö i Karibien: Båtluff i Västindien


Text: Jens Augustinsson • 2016-12-01
ArtiklarLivetOmbordAtlantseglingBåtolyckaKappseglingVästindien
Rulla till toppen