I det yttersta havsbandet. Här finns gott om plats för reflektion och egen stillhet. Foto: Pär Olsson
Svenska högarna – längst ut i Stockholms skärgård
Svenska Högarna ligger så långt österut som det går att komma i Stockholms skärgård. Hit kommer man när vädergudarna så vill. Häng med på ett exklusivt besök på en av få utsjöplatser i Stockholms skärgård som fortfarande är bemannad året runt.
Regnet som smattrar mot fönstret i mitt rum på Seglarhotellet får mig att vakna tidigt och snöra på mig joggingskorna. Sandhamn i spöregn är en hit, för då får man ha ön så gott som för sig själv. Det är en ovanlig lyx i mitten av juli. Strax får regnet sällskap av blixtar och dunder, men så på en given signal klarnar himlen upp och solen vaknar till liv igen. Väderprognosen om ett par dagar med sol och stiltje, verkar trots allt slå in. I jakt på stillhet och naturupplevelser beslutar vi oss för att försöka nå Svenska Högarna. Vi bunkrar mat och vatten för ett par dagar, kontrollerar att papperskorten är nedpackade som reserv och lägger ut rutten i navigatorn.
Vi kastar loss med vår 6,5 meter långa, öppna motorbåt och sätter kurs åt nordost, åt det håll där himlen stupar ner i havet. Från Sandhamn till Svenska Högarna är det 19 sjömil, men med en marschfart på över 40 knop går det snabbt. Snart dyker en skugga upp mot horisonten, likt ett spontant draget penselsvep i mörk färg.
Nu tornar även den stolta fyren upp sig och, ju närmare vi kommer, några hus. Jag sänker farten och zoomar in på plottern. Ögruppen är känd för sina många grynnor. Så här skrev Den svenska lotsen 1853: ”Emot Svenska Högarna är bottnen så belamrad med grund och klippor, att hela fältet i svåra stormar synes öfverallt bryta och blifver äfventyrligt att komma nära.” Idag underlättar modern navigationsutrustning betydligt för alla oss som vill uppleva den unika skärgårdsnaturen och friden ute bland havsbandets småöar.
Väljer du att inte gå på navigatorn kan du vid inseglingen ta hjälp av de två små kumlen på Manskär, norr om inloppet. Här leder enslinjen förbi de två förrädiska grynnorna strax väster om linjen. Håll så långt österut som möjligt, då enslinjen ligger farligt nära det nordligaste av de två grunden.
Hamnförhållandena är inte de bästa och hit beger man sig på naturens villkor, det vill säga stabilt väder och måttliga vindförhållanden. Att gå över Högfjärden och angöra Svenska Högarna vid vindstyrkor över 12 sekundmeter blir inte längre lika behagligt. Förtöjningsplatser finns det framförallt vid Yttre hamnen på Storön, eller den halvö som kallas Getryggen och där Västermanskobben nära rakt över. Här finns bra berg att slå fast kilar i, samt förberedda öglor. Yttre hamnen är egentligen mer av ett smalt sund och skyddat från sjön, men här blir det både strömt och dragit när vinden blåser söderifrån. Även vid Skrubban ligger man hyfsat bra vid rätt vindar. Småbåtar kan vid nödsituationer gå genom rännan in i den inre hamnen, men djupet är bara en meter. Dessutom är Inre hamnen till för de bofasta och du bör undvika att lägga dig här.
Landskapet är kargt och det är kala klippor som dominerar. Den enda skogen här är gles och utgörs av mindre än ett tiotal segelbåtsmaster, alla förtöjda vid Yttre hamnen. Vi är för dagen den enda motorbåten på besök – och definitivt bland den minsta farkosten att besöka ön. Snabbt kränger vi av oss flytvästarna och ger oss ut på upptäcktsfärd på Storön.
Precis som på andra utskär kallar de kala klipporna på att upptäckas. Här finns också en del raviner som bitvis gör terrängen svårframkomlig. Vid Inre hamnen väntar två övernattningsbodar på att dagens hyresgäster snart ska anlända. Här möter vi en av öns fastboende i full fart med att förbereda husen inför gästernas besök. Svenska Högarna är en av få utsjöplatser i Stockholms skärgård som än idag har bemanning året runt. Sedan 1984 är det Skärgårdsstiftelsen som ansvarar för ön.
– Att leva här kräver planering. Vissa dagar går det bara inte att komma varken hit, eller härifrån. Då får man helt enkelt gilla läget. Här är vår plats på jorden och med dagens teknik och uppkopplade samhälle har allt på något sätt ändå kommit nära, säger Sarah Anderin, som tillsammans med sin man Alf och tre barn lever året runt på ön.
Hennes familj delar tillsammans med Alfs föräldrar på ansvaret att vara tillsyningsmän på ön, samt att rapportera in sjöväderrapporten varje dag året runt till SMHI. Sarah leder oss in genom grinden till familjens trädgård och vi passerar ett frodigt grönsaks- och kryddland.
– Jag älskar att laga mat. Helst använder jag naturligt förekommande ingredienser på ön, så som hjortron och fisk, och jag försöker att odla vissa tåliga grönsaker.
Sarahs matinresse har också tagit sig uttryck i en kokbok som kom ut för ett par år sedan och som genom maten i ord och bild skildrar livet på Svenska Högarna – förr och nu. Ön har anor som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan på 1400-talet var ögruppen ett livligt frekventerat fiskeskär. Men det var först 1855 som den första fyren, en båk, byggdes. Dagens 18,4 meter höga röda järnfyr, som på håll påminner om Eiffeltornet, tillkom 1874. Fyrbyggnaden är konstruerad av överfyringenjören Gustaf von Heidenstam.
Vi skuttar de 49 röda trappstegen och spurtar upp för de sista 14 grönmålade stegen som leder oss allra högst upp i tornet. Uppifrån fyren är utsikten bländande vacker. Konstruktionen är snillrik. Ljuset som blinkas ut har en lysvidd på 15 sjömil och kräver inte mer än en 40 wattslampa och en solpanel. I slutet av 1900-talet var fyrplatsen nedläggningshotad, men nu harSjöfartsverket rustat upp fyren och skänkt den till stiftelsen Edward Sjöbloms Stiftelse Svenska Högarnas Fyr.
Invid fyrplatsen finns också en telefon och en informationsbod, som dessutom hyser en utställning om ögruppens kulturhistoria.
Gillar du fåglar, passa på att besöka ögruppen under hösten. Öarna är då en tillfällig angöring för tusentals flyttfåglar. Utöver rödhakar, kungsfåglar och ängspipslärkor passerar här mängder med ejdrar. Ornitologer har under en dag räknat till över 42 000 stycken. Svenska Högarna är naturreservat och det är klokt att komma ihåg att du är här på naturens villkor.
Jag lovar mig själv att segla hit nästa sommar. Om vädergudarna nu vill…
Text: Anna Sandgren • 2016-07-07
Artiklar • LivetOmbord • Färdmål