Artiklar

Svenske ensamseglaren talar ut om kokainsmugglingen

Svenske ensamseglaren Mauritz Andersson från Göteborg hann inte ens påbörja sin segling från Karibien över Atlanten innan franska tullen slog till mot hans båt. Nu berättar han inifrån fängelset om smugglingsförsöket av kokain till ett värde av 800 miljoner kronor.

Text: Jens Augustinsson • 2016-03-22 Uppdaterad 2021-06-09

TV: Prickskyttar stoppade knarksmugglare i båt

TV: Här rammar båttjuvarna polisbåtarna

Svenske ensamseglaren talar ut om kokainsmugglingen
Mauritz Andersson under en av sina seglingar över Atlanten. Foto: Polisen

Det ha varit många turer kring ett av de mest uppmärksammade knarkbrottsmålen i svensk historia. Inte nog med att det var som taget ur en film, där en ensamseglare lastar båten full med kokain i Karibien för att segla över till Europa. Det rättsliga efterspelet har också varit spektakulärt. Det talas om att det växt till Sveriges dyraste rättsfall någonsin. Utredningen kostade svenska skattebetalare 100 miljoner kronor.

Den svenske ensamseglaren och knarkkuriren Mauritz Andersson dömdes i juni 2014 till 14 års fängelse för att ha smugglat nästan 1 400 kilo kokain i sin båt.

I rättegången anklagades han också för tre andra smugglingsförsök under åren 2006-2008. Något han dock aldrig dömdes för då bevisningen inte var tillräcklig. I podcasten ”Spår”, där journalisterna Anton Berg och Martin Johnson gräver i gamla omtvistade svenska rättsfall, har de nu gjort en lång intevju inifrån Kumla-anstalten med Mauritz Andersson. Där berättar han mer om omständigheterna kring de ankagelser som han aldrig fälldes för.

Mauritz Andersson hävdar att han aldrig smugglat, eller försökt smuggla narkotika innan han greps med den stora kokainlasten 2010. Att han under åren 2006-2008 plötsligt fick tillgång till stora summor pengar förklarar han istället med att han använde sin båt för att smuggla människor mellan Haiti och USA. Han säger sig ha smugglat ungefär 500 personer.

Lyssna här på podcasten ”Spår” om Operation Playa, där Mauritz Andersson berättar sin historia. Kolla även på Expressen/GTs nyhetsinslag om Mauritz Andersson här nedanför och läs mer i en artikel hos Expressen/GT.  

TV: Här landar helikoptern på fartyget i storm

Drack whisky på toa – döms för sjöfylleri


Text: Jens Augustinsson • 2016-03-22
ArtiklarLivetOmbordAtlantseglingSegelbåtVästindien
Rulla till toppen