Studenterna under arbetet med den organiska båten // Foto: Johan Bodell

Artiklar

Tävlingsbåt i balsaträ och cashewnötter

Chalmersstudenter bygger organisk båt

Text: Martin Strömberg • 2018-02-16 Uppdaterad 2018-02-16

Formula sailing är ett båtbyggarprojekt där 70 procent av skrovet måste bestå av biomaterial och åtta studenter på Chalmers har jobbat med projektet.

I september ska de tävla i Italien – och under Båtmässan i Göteborg visade de upp båten.

Arbetet har pågått sedan i augusti och studenterna, som alla läser andra året på Mastersprogrammet Marin Teknik, har valt lite annorlunda meterial.

– Vi har valt en kärna av mjukare och svagare material, balsaträ. Både på ut- och insidan sitter flera lager med väv av linnefiber i en epoxymatris. Det ger struktur och styrka, säger Eric Eriksson, en av studenterna.

– Epoxi är i princip ett lim som limmar ihop fibrerna i linneväven med kärnan, säger Simon Granli som också ingår i projektgruppen.

Den valda lamineringen inte når upp till samma nivå som till exempel kolfiber eller glasfiber hade gjort – men det är material som tävlingsreglerna inte tillåter.
 
Baserat på linneväven och cashewnötsepoxins styrka i relation till vikten, så är det ett av de bättre valen ur den organiska världen. 
– Vikten är viktig! Ju mindre båten väger, desto snabbare går den, säger Simon Granli, en av studenterna.
 
I sommar ska studenterna testa båten för att senare i höst tävla i ett tredagarsrece och platsen blir troligen Palermo, samma plats som ifjol.
 
 

Text: Martin Strömberg • 2018-02-16
ArtiklarBåtnyttBåtnytt
Scroll to Top