Vilka var ordentligt vattentäta och vilka höll bara fukten borta? Läs och se. Samtliga bilder: Martin Ridne

Artiklar

Test: Detta är bästa vattentäta väskan

Det värsta som finns är när packningen blir blöt. Ifall du inte litar på stuvfacken ska du skaffa en vattentät väska. Tidningen Båtnytt hårdtestade sex modeller och hittade en favoritväska.

Text: Martin Ridne • 2017-01-20 Uppdaterad 2021-06-09

Det är inte helt ovanligt att packningen man har med ombord blir blöt och fuktig. Du behöver inte tappa den i sjön, det räcker med att det regnar, stänker eller är blött i botten av stuvfacket för att prylarna ska bli blöta. Det finns dock ett enkelt sätt att komma runt denna problematik: packa i en vattentät väska.

Båtnytt har testat sex olika vattentäta väskor för att se vilken som passar bäst ombord. I testet har enkelhet varit ett ledord. Det ska vara enkelt att packa, enkelt att bära med sig och enkelt att stuva undan i båten. Samtidigt ska självklart packningen klara sig utan att bli blöt. Precis som vid valet av de flesta produkter är det dina egna preferenser som styr. 

Det finns dock några saker man bör ha i åtanke vid valet av väska. Storlek är det första som avgör. En för stor väska blir skrymmande och väldigt tung när den är fullpackad. Dessutom är det väldigt svårt att ­hitta i den. En för liten väska har därmed den omvända problematiken, det ryms helt enkelt inte så mycket.

På ­Båtnytt anser vi att runt 60 liter är den perfekta storleken. Det är också bra om det finns några mindre fack. Tänk då på att om facken sitter på utsidan av väskan kommer de troligen vara mindre vattentäta

Hur du vill bära väskan kommer också vara avgörande. De flesta väskor av duffeltyp har en enkel axelrem och mindre remmar för att bära väskan i handen. ­Vet du med dig att du kommer bära väskan under längre perioder, satsa på en väska som även kan bäras på ryggen. 

Prenumerera på Båtnytt här

I testet har vi både väskor som stängs genom att man rullar ihop överdelen, så kallad rulltopp, och väskor som stängs med dragkedja. Den främsta fördelen med rulltopp är att väskan går att reglera i storlek beroende på hur full den är. Rulltopp medför dock att den blir bökigare att öppna och stänga. I teorin blir rulltoppen också naturligt vattentät eftersom öppningen rullas ihop. För att väskan ska tåla att sänkas ned i vatten krävs dock att öppningen rullas riktigt hårt, något som är möjligt med väskorna i detta test.  Dragkedjor däremot går enkelt att få vattentäta, problemet är bara att en vattentät kostar mycket mer än en tejpad dragkedja som endast är vattenbeständig.

Slutligen, tänk på att ett lågt pris oftast betyder låg kvalitet. Båtnytts rekommendation är att lägga pengarna på en väska som håller istället för flera som går sönder.

Segraren i testet är en väska som är välgjord, tålig och funktionell. Det är ord som bra beskriver Ortlieb Duffle 60, varför den också går som segrare ur testet. För även om ­väskan ligger i det övre prissegmentet så får man vad man betalar för. Materialet känns slitstarkt men ändå följsamt, ­sömmarna är snygga och alla spännen är gedigna. Den går lika bra att bära på ryggen som över axeln eller i handen. Att dragkedjan är väl tilltagen och dessutom fullkomligt vattentät är nästan bara bonus.

 

Test: Detta är bästa vattentäta väskan
Sail Racing Fleet Bag.

Sail Racing  Fleet bag

Storlek: 50 l
Pris: 1500 kr, sailracing.com
Bärsystem: Axelremmar för att bäras på ryggen och remmar för att bära i handen.
Stängning: Tejpad dragkedja.

Fördelar

Rejält tilltagna handtag av skumgummivadderade aluminiumrör på väskans kortsida gör att man med lätthet kan dra fram eller plocka upp väskan ur alla vinklar. Stroppar att hålla emot i när man öppnar eller stänger väskans dragkedja. Stilig med snygga sömmar.

Nackdelar

Bärsystemet är inte speciellt genomtänkt med axelremmar som känns billiga och plastiga på en annars ganska lyxig väska. När väskan bärs på ryggen hänger och slänger de andra remmarna som är menade för bärande i handen. När sedan väskan bärs i handen är axelremmarna mest i vägen och får hela väskan att kännas klumpig. Dragkedjan är kortare än väskans fulla längd vilket gör det svårare att få ned saker i väskan och sedan hitta det man letar efter. 

Utlåtande

En stilig väska som tyvärr inte når hela vägen fram. Med ett smartare bärsystem hade pengarna kunnat läggas på en riktigt vattentät dragkedja istället för den tejpade variant som nu finns på väskan. Tyvärr blir det dubbelfel med remmar som är i vägen för varandra och som förstör det estetiska intrycket.

Test: Detta är bästa vattentäta väskan
Asaklitts vattentäta dragkedja är förvånansvärt vattentät med tanke på att det inte är en riktig torrdräktsdragkedja.

Asaklitt vattentät väska

Storlek: 60 l
Pris: 300 kr
Bärsystem: Axelremmar för att bäras över axel och remmar för att bära i handen.
Stängning: Tejpad dragkedja.

Fördelar

Dragkedjans halvcirkelform gör att öppningen blir rejält tilltagen och det är lätt att packa och hitta saker i väskan. Nästintill helt vattentät trots avsaknad av en riktig torrdräktsdragkedja. Släpper endast in några droppar vatten om den tappas överbord och översköljs av vågor.

Nackdelar

Känns billig i materialet, vilken den också är. Kommer troligen inte hålla alltför länge. Inga handtag på sidorna.

Utlåtande

En enkel, bra och förvånansvärt vattentät duffelväska till ett lågt pris. Ett pris som vi dock mest ser som en nackdel då ett högre pris hade kunnat ge väskan ett mer slitstarkt material. Men om man inte har några problem med slöseri av resurser och istället föredrar ett lågt pris så är detta en perfekt duffelväska.

 

Test: Detta är bästa vattentäta väskan
Musto har gjort en rejäl duffel med luftventil. Däremot är axelremmens spännen långt ifrån rejäla.

Musto Dry Carryall

Storlek: 65 l
Pris: 999 kr, musto.se
Bärsystem: Axelremmar för att bäras över axel och remmar för att bäras i handen.
Stängning: Rullas ihop.

Fördelar

Enkel att rulla ihop tack vare sin relativt styva öppningskant. Stora och breda sidospännen för att fästa remmar vid ihoprullning. Luftventil som underlättar att få väskan kompakt vid ihoprullning. Genomskinligt fönster ger ljusinsläpp och gör det en smula lättare att hitta i väskan. Mjuk, följsam och samtidigt rejäl tarpaulin som ger ett gediget intryck.

Nackdelar

Hur mycket man än vill blir väskan aldrig helt vattentät när man rullar ihop den. Den tål absolut hårt regn eller att sköljas över av större våg men påstå att den är vattentät är att ta i. Kardborrebandet som förseglar väskans öppning löper längs hela öppningen vilket gör väskan svåröppnad. Axelremmens spännen är väldigt klena. Inga handtag på sidorna.

Utlåtande

En duffel som känns gedigen i ett mjukt och följsamt material. En extra fin detalj är luftventilen som gör det lätt att pressa ut luften och få en kompakt packning även om väskan inte är helt full. Känns dessutom väldigt rymlig, utan att bli skrymmande, även om det bara skiljer 5 liter i storlek från de flesta andra modellerna i testet.

 

Test: Detta är bästa vattentäta väskan
Gills duffel har ett litet fönster för namnlapp som är fullkomligt vattentät!

Gill Duffel

Storlek: 60 l
Pris: 795 kr
Bärsystem: Axelremmar för att bäras över axel och remmar för att bära i handen.
Stängning: Rullas ihop.

Fördelar

Kardborrebandet som förseglar öppningen löper inte hela vägen vilket gör väskan enklare att öppna. Ett litet genomskinligt fönster för placering av namnlapp gör det lättare att hålla isär väskorna om man har flera ombord. Sidohandtag för enklare hantering.

Nackdelar

Precis som de andra rulltoppsdufflarna blir inte heller denna helt vattentät, den tål alltså inte att tappas överbord. Styvt material. Fula sömmar.

Utlåtande

Gill levererar med sin duffel inga direkta överraskningar. Vilket man, beroende på vem man är, kan tolka som bra eller tråkigt. Närmaste väskan i funktion och pris i testet är Musto som till skillnad från Gill har snyggare sömmar, följsamt material och extra detaljer i form av luftventil och stort fönster. Gill har sidohandtag och plats för namnskylt. Så om man känner sig lite bruks, är på jakt efter en vattenmotståndig rulltoppsduffel och vill spara 200 kr är detta ett vettigt alternativ.

 

Test: Detta är bästa tamphållaren för Y-bommen

Test: Detta är bästa vattentäta väskan
Det tar lite övning att haka i Ortliebs krokar men när man väl lärt sig går det som en dans.

Ortlieb Duffel

Storlek: 60 l
Pris: 1549 kr, biketoyz.dk
Bärsystem: Axelremmar för att bäras på ryggen. Går även att göras längre för att bära över axel eller kortare om man vill bära väskan i handen.
Stängning: Vattentät dragkedja.

Fördelar

Helt vattentät med riktig torrdräktsdragkedja. Genomtänkt bärsystem som gör väskan förvånansvärt bekväm att bära på ryggen. Mindre ficka på insidan i vardera kortände av väskan. Välgjord och robust. Dragkedja som löper längre än väskans fulla längd vilket gör det lättare att packa väskan och sedan hitta grejerna.

Nackdelar

Bärremmarna tenderar att vrida sig när man hänger på sig väskan. Krokarna som hakar ned sidorna, och gör väskan mer kompakt, känns till en början helt omöjliga att kroka i och ur. Med en del övning går det dock lättare och avkrokningen går till och med att göra med en hand. Inga handtag på sidorna.

Utlåtande

Ortlieb har tillsammans med Sail Racing testets dyraste väskor. Till skillnad från Sail Racing upplevs Ortliebs duffel dock mer genomtänkt med sitt bärsystem och vattentäta dragkedja. Därför motsvarar också det relativt höga priset verkligen kvaliteten. Gjord i Tyskland och med 5 års garanti. Finns i helsvart, vit, gul och blå som detta exemplar.

 

Test: Detta är bästa vattentäta väskan
Overboards duffel har mindre fickor både inuti och utanpå väskan. Den utanpåsittande fickan är dock inte speciellt vattentät.

Overboard Duffel

Storlek: 60 l
Pris: 650 kr, safetrack.se
Bärsystem: Axelrem och remmar för att bära i handen.
Stängning: Rullas ihop.

Fördelar

Två mindre nätfickor samt en större vanlig ficka på insidan av väskan. På utsidan sitter en mindre ficka med tejpad dragkedja samt en elastisk spännrem med plastspänne där man till exempel kan fästa sin jacka. På kortsidorna sitter skumgummivadderade handtag för enklare hantering av väskan i knepiga vinklar. Reflexer på sidorna för enklare lokalisering i mörkret.

Nackdelar

Den tunna kanten vid väskans öppning gör det lite svårt att rulla ihop väskan. Inte helt vattentät om den tappas överbord. Om den rullas hårdare blir den lite mer vattentät men aldrig helt vattentät. Kardborrband för att förstärka förseglingen vid ihoprullning sitter en bit ned på väskans sidor vilket gör att väskans storlek inte går att reglera, något som annars är en fördel med väskor av rulltoppsmodell.

Utlåtande

En prisvärd rulltoppsduffel med många mindre fack. Precis som de andra väskorna av rulltoppsmodell har vi dock, hur mycket vi än försökt, inte lyckats få den helt vattentät. Denna modell är dessutom svår att reglera i storlek pga placering av kardborrband. Ändå en trevlig väska i synlig orange färg. Finns även i gult för den mer modemedvetna.

 

Test: Vi frostspränger kulventiler – en typ är överlägset sämst

Test: Så bra är nya sjökortsappen Embark


Text: Martin Ridne • 2017-01-20
ArtiklarBåtnyttBåttillbehörTillbehörstest
Rulla till toppen