Det är trångt om saligheten när amerikanen Matthew Kent ska segla sin 1 meter långa båt över Atlanten. Vill han sträcka ut sig raklång så får han hoppas på bra väder, så att han kan öppna luckan och resa på sig. Foto: Privat

Artiklar

TV: Han ska segla över Atlanten – med 1 meter lång båt

Amerikanen Matthew Kent startar snart sin segling över Atlanten – i en båt som mäter in strax över en meter.

Text: Jens Augustinsson • 2017-03-30 Uppdaterad 2021-06-09

Amerikanen Matthew Kent har byggt en båt som endast är 1,06 meter lång. Med den tänker han nu segla från spanska kanarieön La Gomera till Florida i USA. Han siktar på att komma iväg i början på april.

Skrovet, eller burken, är byggd i aluminium och väger 545 kilo olastad och fullt långfärdsutrustad knappt 820 kilo. Då har han lastat ombord AIS, gps, satellittelefon, diverse annan säkerhetsutrustning, manuell avsaltningsanläggning för dricksvatten, batteri på 105 amperetimmar, solladdare och en mekanisk laddare som drivs med handkraft, 150 liter vatten och mat för 130 dagar, som innehåller 1 500 kalorier per dagsranson.   

Läs mer: Det här äter Sven Yrvind på världshaven

Djupgåendet är större än längen på båten, 1,5 meter och i botten finns en 200 kilos blybulb. Den teoretiska toppfarten för båten är 2,5 knop med segelplanet som består av ett litet råsegel. Seglingen, eller färden, beräknas ta tre och en halv till fyra månader.

Faktum är att Matthew Kent är långt ifrån först med den här något galna idén. Redan 1968 seglade amerikanen Hugo Vihlen i en 1,8 meter lång båt från Casablanca i Marocko till Miami i USA. Frågan är dock om det räknas som en riktig atlantkorsning, då han aldrig lyckades segla till kaj. Bara 9,7 kiolmeter från land så blåste han ut till havs igen då vindarna vände. Han blev slutligen upplockad av amerikanska kustbevakningen och slutförde således aldrig seglingen.

Han gjorde dock ett mer lyckat försök 1993. Båten hade då krympt till 1,63 meter och sträckan var nu istället St John’s i Kanada till Falmouth i England. Och den här gången lyckades han. Resan tog 115 dagar.

TV: Han ska segla över Atlanten – med 1 meter lång båt
Farkosten undaunted sjösätts på kanarieön La Gomera inför seglingen över Atlanten. Foto: Matthew Kent

TV: Så sysselsätter sig Sven Yrvind under världsseglatserna

TV: Sven Yrvind sågar dagens båtliv

Färdmål: Följ med till Sveriges vackraste naturområde


Text: Jens Augustinsson • 2017-03-30
ArtiklarLivetOmbordAtlantseglingNyheterOtroligt
Rulla till toppen