Artiklar

TV: Här är världens minsta utombordare

Clarke Troller måste ha varit en sann revolution i utombordarsegmentet när den kom på 30-talet. Men än idag får man en wow-känsla när man ser det lilla – och extremt stiliga – kraftpaketet.

Text: Jens Augustinsson • 2016-06-16 Uppdaterad 2021-06-09

TV: Här är världens minsta utombordare
Liten men tuff. Clarke Troller anno 1930-tal.

Clarke Troller M21 ser inte mycket ut för världen vid en första anblick. Och 1,2 hästkrafter är inte direkt heller något som imponerar. Men motorn skapades för att imponera på ett helt annat sätt och på 1930-talet var detta förmodligen en mindre revolution.

I reklamen från 30-talet tryckte man på helt andra fördelar än kraften. Den väger bara 4,77 kilo och är endast 53 centimeter lång från skädda till toppen på kåpan. Perfekt för den tidens friluftsmänniska som ville ha lite extra portabel kraft med ut i vildmarken.

Den gick också att köra i en och en halv timme på mindre än en liter bensin. Dessutom var den en simpel konstruktion utan såväl växlar som vattenpump.

I reklamen sa man också att “Det här är en motor som kommer bli en trogen följeslagare precis som ditt favoritspö eller jaktvapen”.
Och det är ju inte utan att man bara vill ta upp och krama om motorn när man ser den. För den är ju fantastiskt söt.

Om den sen var så driftsäker är högst oklart. Men i filmerna ovan och nedan kan du i alla fall se ett par exempel på motorer som fungerar än idag, varav den ena inte varit igång på 60 år.

En Clarke Troller M21 lär vara den hetast eftertraktade juvelen för att kröna varje motorentusiasts samling. Men skulle du vara på jakt efter en här i Sverige så får du det nog tufft. Enligt obekräftade uppgifter finns det bara tre kända exemplar i hela landet.

 


Text: Jens Augustinsson • 2016-06-16
ArtiklarLivetOmbordMotorerOtroligt
Scroll to Top