Efter att ha mött orkanvindar mot slutet av tävlingen fick Eric Bellion halta i mål med en skadad mastskena och kunde bara segla med tre rev i storen. Foto: Olivier Blanchet/DPPI/Vendée Globe

Artiklar

TV: Här seglar han i orkanvindar på 35 m/s

Han var nästan hemma efter att ha seglat non stop runt jorden. Du fick fransmannen Eric Bellion en sista utmaning av naturen. Kolla in den vilda åkturen i vindar på 35 m/s.

Text: Jens Augustinsson • 2017-02-15 Uppdaterad 2021-06-09

Efter att ha seglat närmare 27 000 sjömil runt jorden och med bara upploppet kvar kastade naturen en sista utmaning på fransmannen Eric Bellion i ensamkappseglingen Vendée Globe.

Han kom in i ett vädersystem med vindar som nådde 70-knopsstrecket, alltså runt 35 meter per sekund. Mastskenan till storseglet skadades och han tvingades sedan segla de sista 450 sjömilen med tre rev i storen.

Eric klarade sig ändå i mål på en mycket hedervärd nionde plats, vilket också gjorde honom till bästa rookie i den här upplagan av jorden runt-seglingen. Prestationen framstår som ännu större om man ser till att Eric Bellion bara började segla dessa kraftfulla IMOCA 60-båtar för 15 månader sedan, alltså cirka ett år före starten av tävlingen.

Kolla in filmen från orkanseglingen och lyssna speciellt efter det vinande ljudet i riggen i slutet av klippet. Det är så man får kalla kårar.

Här störtar ensamseglarna i Vendée Globe genom södra oceanen – kolla in unika tv-bilderna

TV: Så ser det ut när en kölbåt flyger

Klassiska Whitbread-båtar tävlar i Göteborg


Text: Jens Augustinsson • 2017-02-15
ArtiklarLivetOmbordJorden*runt-seglingKappseglingVendée Globe
Rulla till toppen