Det är svårt att tro att den här båten för drygt tio år sedan var beväxt med havstulpaner – på insidan skrovet.

Artiklar

TV: Vackra Aphrodite var Hollywoodstjärnornas favorit

Den ståtliga pendlarbåten Aphrodite från 1937 har överlevt de flesta andra båtar av samma typ. Efter en totalrenovering som tog två år är hon nu åter i nyskick. Följ med ombord på en båt vars skönhet är av ett sällan skådat slag.

Text: Jens Augustinsson • 2016-11-03 Uppdaterad 2021-06-09

Det fanns en tid då välbärgade människor byggde sina egna båtar för pendling fram och tillbaka till jobbet. 74 fot långa Aphrodite byggdes ursprungligen av ambassadören John Hay Whitney för pendling mellan hemmet på Long Island och kontoret på Wall Street på Manhattan, New York. Detta var 1937.

Hon har transporterat många prominenta gäster under årens lopp, såsom Katherine Hepburn, Fred Astaire och Spencer Tracy. Nu förtiden duger det inte med mindre än feta super yachts för stjärnorna, men i sin glans dagar var Aphrodite en högt aktad båt och Shirley Temple ska en gång ha haft sin födelsedagsfest ombord.

Trots att hon tagits ganska väl omhand genom alla år, med bland annat en renovering i mitten på 1980-talet, så förföll hon sakta med tiden. När Brooklin Boatyard hösten 2003 påbörjade en renovering av henne, var det ett projekt som skulle ta två år.
– När vi startade renoveringen växte det havstulpaner på insidan skrovet och när vi plockade in henne i vår hall föll det ur skeppsmask ur kölen, berättar en av de som deltagit i renoveringen i en intervju med Off Center Harbour.

Det är svårt att tro det han säger när man ser vilket makalöst fint skick Aphrodite är i nu.

Över 100 år gamla träbåten Taifun är i nyskick

Bilder: Världens häftigaste båthus?

Silva är träbåten för hela familjen


Text: Jens Augustinsson • 2016-11-03
ArtiklarLivetOmbordTräbåt
Rulla till toppen