Jetski-föraren Emma-Nellie Örtendahl har flow just nu. 2017 siktar hon på att skörda nya framgångar – i herrklassen.

Artiklar

TV: Möt världens bästa jetskiförare – som är från Sverige

Världens bästa jetskiförare tränar på Göta älv och tävlar över hela världen. Emma-Nellie Örtendahl tog VM-guldet i december 2016. Nu ska hon bli snabbare, starkare och tävla mot herrarna. Båtnytt har tagit ett snack med en av Sveriges senaste världsmästare.

Text: Max Carlgren • 2017-04-04 Uppdaterad 2021-06-09

Hur såg vägen till VM-guldet ut?
Det var en lång väg av träning, både på gymmet och på vattnet. Jag hade också en ny maskin som var mycket ­bättre att hantera. På EM-deltävlingen i somras hade jag den snabbaste varvtiden av både herrar och damer. Pappa har tävlat mycket tidigare och han hjälper mig att träna och att meka. 

Hur mycket tränar du?
Det krävs bra allroundträning. Grundstyrka för att bryta ned maskinen i svängarna och kraft för att hålla i när jag gasar och bromsar. Jag instruerar i bodypump två gånger i veckan, kör två styrkepass och 2-3 konditionspass i veckan. Och så något körpass på skotern i veckan på försäsongen och mer när säsongen drar igång.

Beskriv din maskin!
Det är en specialbyggd maskin med Kawasakimotor. Den är lättare än standardmaskinerna, det gör att den bromsar väldigt snabbt. Då kan jag hålla väldigt hög fart långt in i svängarna, bromsa sent och sedan accelerera fort igen. Det tar på krafterna, men jag brukar också ligga långt före konkurrenterna.

Vad gör dig till en bra förare?
Jag är en extremt stor vinnarskalle och jag är bra på individuell sport. Jag vill alltid komma först, på träning, på tävling och hela tiden! Jag ger alltid allt och jag fuskar aldrig, inte heller när jag tränar. Sedan kan jag skärpa mig när det krävs. Inför första heatet i VM i Dubai körde jag mot fel boj men styrde rätt. Sedan var jag spänd och fick fel balans och höll på att ramla av. Men då skärpte jag mig på riktigt och hittade rytmen och vann guldet.

Vad ska du göra nu?
Jag ska bygga upp fysiken för att klara min nya maskin som ska bli ännu snabbare. Sedan ska jag utmana killarna i EM i samma klass som jag kör nu. Jag saknar att slåss om placeringarna, det roligaste förra året var Nordiska mästerskapen som jag körde mot herrarna, då fick jag kämpa. Sen ska jag testa några VM-heat med killarna. Det har aldrig hänt att en tjej tävlat mot herrarna i VM, men både arrangörerna, jag själv och många andra tycker att det är dags för mig att hoppa in bland killarna. Så det är planen.

Kolla in intervjun med Emma-Nellie här nedanför och kolla också in filmen ovan där du får åka med henne en sväng. En riktigt svettig upplevelse!

TV: Möt världens bästa jetskiförare – som är från Sverige
Emma-Nellie Örtendahl är bäst i världen.

Emma-Nellie Örtendahl

18 år och går teknisk linje på gymnasiet. Bor i Älvängen utanför Göteborg.

Meriter 
Världsmästare 2016 Ski GP1.
Tvåa i VM 2015 
EM-guld 
JVM-guld
SM-guld
Nordisk mästare.

Om jetski
Jetski körs på en bana runt bojar med höger- och vänstersvängar. 6-10 varv per heat. Det finns även offshoretävlingar med jetski.

TV: Här voltar hon med en jetski – i poolen

TV: Här åker vattenskotern rakt in i buskarna

TV: Här slås världsrekordet på snöskoter på vatten


Text: Max Carlgren • 2017-04-04
ArtiklarBåtnyttBåtnyttvattensport
Scroll to Top