I Sandvikshamnen är det lugnt och trivsamt. Den som vill ha mer liv och rörelse förtöjer med fördel vid Styrsö Bratten istället. Samtliga bilder: Joakim Hermansson & Emma Glaumann

Artiklar

Upptäck Göteborgs skärgård del 4: Njut av vackra vyer och stilig grosshandlarlyx

Styrsö är den största ön i Göteborgs södra skärgård och bjuder också på gott om upplevelser. Följ med på upptäcksfärd bland stenåldersgravar och lönnkrogar.

Text: Joakim Hermansson • 2016-10-24 Uppdaterad 2021-06-09

Styrsö Sandvik

Nästan längst ut på nordvästra Styrsö, med fri utsikt mot horisonten i väster, men ändå med skyddat läge bakom bergknallar och en konstgjord vågbrytare, ligger Sandvikshamnen. Längs kajen i hamnens norra del förtöjs ibland delar av den fiskeflotta som fortfarande utgår härifrån, men vid pontonbryggorna i söder finns plats för både bofasta och gästande att ligga med sina fritidsbåtar. Inseglingen är enkel från ”snobbrännan” i norr, men utifrån havet i väster gäller det att pricka rätt mellan fyren Svarta Båden och det gröna lateralmärket som markerar ett 1,4-metersgrund. Sista biten in i hamnen vägleder en enslinje med rött ljus.

Sandvikshamnen är lugn och trivsam och du störs inte alls av någon passagerarfärja. Den angör istället det gamla fiskesamhället Tången, en halv kilometers promenad åt nordost på slingrande vägar mellan hus som hukar för vinden. I Tången kan du slappna av på Café Båtebacken, som ligger i den tidigare järn- och skeppshandelns hus från 1934. Kaféets specialiteter är räkmacka och skaldjurstallrik, som kan serveras med drycker av varierande styrka.

 

Upptäck Göteborgs skärgård del 4: Njut av vackra vyer och stilig grosshandlarlyx
I det gamla fiskesamhället Tången landar passagerarfärjan. Här hittar du också Café Båtebacken. Gör gärna ett stopp här för en räkmacka eller skaldjurstallrik.

 

Sjömacken finns däremot inte kvar i Tången, utan har nyligen flyttat till Sandvikshamnens norra utkanter, där det utöver ­bränsle erbjuds glass, enklare kaférätter och förfriskningar. För bredare sortiment besöker du Ica Tången, en knapp kilometer österut, inne i bebyggelsen.

I Utterviken en halv kilometer rakt söder om Sandviks­hamnen finns en badplats med långgrund sandstrand för de små, och på Lilla Lyngskär klippor att hoppa och dyka från för de större. Där går också en intressant snorkelled på lagom djupt vatten, där du kan få se såväl pungräka och skärsnultra som svart smörbult simma omkring. Bojar på ytan och skyltar under vattnet guidar dig. Är skyltarna beväxta så är det bara att använda den vidhängande skrapan för att göra dem läsliga igen.

Nästa sida: Skärgårdsmyller vid Styrsö Bratten

Upptäck Göteborgs skärgård del 4: Njut av vackra vyer och stilig grosshandlarlyx
Lilla Lyngskärs hoppbrygga ligger vid Utterviksbadet, där det också finns sandstrand och snorkelled.

Styrsö Bratten

Det gamla badgästsamhället Bratten, med sina stora grosshandlarvillor och det vältrafikerade färje­läget på Styrsös nordostudde, är något av öns knutpunkt. Härifrån pendlar många av de knappt 1 500 invånarna med passagerarbåten in till Saltholmen, för vidare resa med spårvagnslinje 11 mot stan. Någon egentlig gästhamn finns inte, men längs den långa pontonbryggan strax söder om färjeläget erbjuder Brattens Bryggförening gästande båtar att till förmånliga priser ligga på grönskyltade platser. Bryggan nås enkelt från ”snobbrännan” i norr, och här brukar alltid finnas plats. Utom möjligen den juli­kväll då komikerna Özz Nujen och Måns Möller gör sitt årliga besök på Brattens Wärdshus, som ligger bara några kliv från Styrsöbolagets hållplats. Då hörs både skämt och skrattsalvor lång väg.

 

Upptäck Göteborgs skärgård del 4: Njut av vackra vyer och stilig grosshandlarlyx
Vid den långa pontonbryggan i Styrsö Bratten kan gästande båtar förtöja på grönskyltade platser.

Styrsö är inte bara den största ön i Göteborgs södra skärgård, utan med sina 57 meter också den högsta. Bronsåldersgravröset Stora Rös har sedan urminnes tider tjänat som riktmärke för sjöfarten, och är troligen också det som gett ön dess namn.

Ett par återuppbyggda sjömärken påminner om den högsta punktens forna betydelse, och den kilometerlånga promenaden hit upp från Bratten är väl värd besväret. Från Stora Rös är utsikten fullständigt makalös i alla väderstreck, och här finns också en ­metallplatta ingjuten i berget vilken anger riktning och avstånd till välkända platser i både när och fjärran. Följ de fina natur­stigarna härifrån till andra delar av Styrsö.

 

Upptäck Göteborgs skärgård del 4: Njut av vackra vyer och stilig grosshandlarlyx
Öbergskans lönnkrog är nu förvandlad till ett lummigt café.

Biltrafik är förbjuden på ön, utom för servicefordon, men tysta eldrivna golfbilar och ettrigt smattrande mopeder ser man desto fler av. I väster finns broförbindelse med grannön Donsö, och strax söder därom den välrenommerade restaurangen och pensionatet Styrsö Skäret.

Konsum är den butik som ligger närmast till från Bratten, och det välsorterade biblioteket hittar du uppe vid skolan. Missa inte heller smugglardrottningen Öbergs gamla lönnkrog, i det gula huset ett stenkast från Brattens Wärdshus. Där kan du numera avnjuta ett kafésortiment i den lugna och lummiga kryddträdgården.

Upptäck Göteborgs skärgård del 4: Njut av vackra vyer och stilig grosshandlarlyx
Promenaden upp till den nybyggda båken vid Styrsös högsta punkt Stora Rös gör både stora och små trötta men glada.
Upptäck Göteborgs skärgård del 4: Njut av vackra vyer och stilig grosshandlarlyx
Vill du veta i vilken riktning välkända platser finns, och hur långt det är dit, då kan du titta på den här metallplattan vid Stora Rös högst upp på Styrsö.

Upptäck Göteborgs skärgård del 1: Njut av nordliga utposten Rörö med fästning i fonden

Upptäck Göteborgs skärgård del 2: Därför ska du besöka Vinga – västkustens mest kända landmärke

Upptäck Göteborgs skärgård del 3: Källö-Knippla – basta med skärgårdens bästa utsikt


Text: Joakim Hermansson • 2016-10-24
ArtiklarLivetOmbordFärdmål
Rulla till toppen