1136262.jpg

Artiklar

Utflyktsmål: Grönskär

Grönskär är platsen för dig som söker njutning i yttersta havs­bandet. Den gamla fyrvaktarbostaden har omsorgsfullt renoverats och står nu redo att ta emot äventyrshungrande gäster.

Text: Redaktionen • 2015-10-16 Uppdaterad 2022-06-19

Fakta: Så tar du dig an mysiga Gällnö

Guide: Bada bastu i Stockholms skärgård

Stockholms skärgård rosas i engelska Yachting Mothly

En längtan efter nybakade seglarbullar från Sandhamns bageri får oss att stiga upp i ­ottan och kasta loss från en fortfarande sovande Stora Kalholmen. När vi senare stillat vårt bullbehov lämnar vi Sandhamn och riktar stäven öster­ut. Vi håller norr om Sandhamns Stångskär och tar sikte på Grönskärs vackra fyrtorn, cirka tre sjömil från Sandhamn. Vädret är idealiskt för en tur hit till den numera nerlagda, men vackert renoverade fyrplatsen. Efter att ha girat norrut mellan två väl synliga stenar finner vi lä bakom ön och kan lägga till vid den rejäla stenbryggan på Grönskärs norra sida. Den höga stenkajen byggdes av försvaret under beredskapsåren och är den enda tilläggningsplatsen, men så snart vinden friskar i kastas sjön runt ön och det är allt annat än säkert att ligga kvar här. Vrider vinden mot nordost ligger sjön på hela vägen från Åland och gör situationen än värre. Råder däremot lugnt och stabilt högtryck är Grönskär ett oslagbart resmål både för sin skönhet och för sin historia.

Utflyktsmål: Grönskär

Grönskärs fyr, även kallad Östersjöns drottning, har stått här på sin plats i yttersta kustbandet sedan 1770-talet. Då eldades fyren med stenkol. År 1844 försågs den med lanternin och rovoljelampa och på 1910-talet installerades den ljusstarka luxlampan och en klippapparat. 1984 överlät Sjöfartsverket Grönskärs fyr till Skärgårdsstiftelsen för att den skulle bevaras som ett minnesmärke över gångna epokers sjöfart och sjösäkerhet. Fyren hade släckts redan 1961 då den ersattes av fyren på Revengegrundet. Ny fyrhistoria skrevs år 2000 när Skärgårdsstiftelsen återigen tände Östersjöns drottning. Skärgårdsstiftelsen äger idag marken i fyrbyn, samt i Norra hamnen, fyren, fyr­mästar- och fyrvaktarbostäderna och en del bodar. Resten av ön ägs av privatpersoner.

Tack vare Sandhamnsguidernas och Skärgårdsstiftelsens försorg har den gamla fyrvaktarbostaden renoverats och är nu öppen för olika arrangemang. De ordnar också guidningar och kaffestund för grupper upp till 120 gäster, samt dagskonferenser. Omkring tolv personer kan övernatta här. Efter att ha installerat oss i en av stugorna går vi in i den gamla fotogenboden. Här ger en utställning inblick i hur hårt livet kunde vara som fyrvaktare. Tre familjer bodde på ön året runt för att sköta fyren. Det var fyrmästar-, fyrvaktar- och fyrbiträdesfamiljerna. De tidiga generationerna slets snabbt ut med lungsot och andra krämpor som de fick genom att hantera den då koleldade fyren. Att släpa kolsäckar upp för den smala trappan upp till lysanordningen var ett tungt jobb.

Utflyktsmål: Grönskär
Fyren visas när vädret tillåter på söndagar mellan klockan 12.00 och 18.00 under juli månad. I den röda fotogenboden finns en utställning om Grönskärs historia.

Vi har tur och får en guidad visning av fyren. En vindlande trappa leder oss uppåt de 26 metrarna över havet. Härifrån är utsikten över havet och horisonten magisk. Det enda som möjligen kan slå upplevelsen här uppe är det bastubad som strax väntar. Från den vedeldade bastun breder vyn över havet ut sig och det är en ovanligt befriande känsla att få kasta sig i det friska vattnet.
Sjön suger som bekant och det är en fröjd att slå sig ner vid långbordet inne i fyrvaktarbostaden för att i kaminernas sken äta middag. Vågornas alltmer till­tagande dånande utanför påminner oss hela tiden om att vi är gäster här på naturens villkor.

Text: Anna Sandgren

Fakta: Grönskär

N 59°16´,75 E 19°1´,65 *Det är lättast att besöka Grönskär i en liten båt som kommer in vid bryggan. Kommer du med segelbåt kan du hitta bra klippor att ankra vid, men då måste det vara riktigt stilla väder. Går det gammal sjö, är det ingen idé att åka hit. Det får inte heller blåsa för hårt samma dag som du ska ut. På grund av landhöjningen finns det inte längre någon bra hamn. channels.php composer.json composer.lock cookie_jar.txt db.php import.sh series.sh src temp.json test.php validate.php vendor Har du en motorbåt och vinden är sydlig kan du komma intill utanför den gamla hamnen på nordsidan. Det finns även en liten betong­brygga för snabb på- och avlastning på nordvästsidan. Skyddade hamnplatser saknas. *Några söndagar i juli visas fyren av Skärgårdsstiftelsens tillsynsman när vädret tillåter. *Sandhamnsguiderna tar dig hit med ribbåt, helikopter eller sjöflyg. Även Sandhamns båttaxi förlägger en del turer från Sandhamn till Korsö-Grönskär. Närmaste ångbåtsbrygga är Sandhamn. *För att tälta eller göra upp eld krävs tillstånd från tillsynsmannen. *Info www.skargardsstiftelsen.se, www.sandhamnsguiderna.se


Text: Redaktionen • 2015-10-16
ArtiklarLivetOmbordFärdmål
Scroll to Top